Digitální televize přes IP protokol dobře doplňuje bezplatnou programovou nabídku v DVB-T2, míní provozovatelé celoplošných sítí pro pozemní digitální televizní vysílání.

Přechod na pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 a s ním spojená nutnost pořídit si nový televizní přijímač a jeho opakované přelaďování podle průběžných analýz trhu zatím nevedly k zásadnímu odlivu diváků od pozemního bezplatného příjmu televizního vysílání. Shodují se na tom všichni tři operátoři celoplošných sítí DVB-T2, jichž se druhá televizní digitalizace a s ní spojené uvolňování kmitočtového pásma 700 MHz dotklo nejvíce a měli o jejích dopadech hovořit na říjnové konferenci DIGIMEDIA 2020. Pozemní cestou na klasickou nebo společnou anténu nadále přijímá televizní signál na 55 procent českých domácností, což je násobek oproti jiným vysílacím platformám. Satelitní ani kabelová televize na přechodu k DVB-T2 nevydělaly, jistý stabilní nárůst ale zaznamenává nejmladší televizní platforma IPTV.

ČT: Počkejme si až půl roku nebo rok po přechodu

Přechod na DVB-T2 nelze hodnotit bezprostředně po jeho dokončení, upozorňuje Pavel Hanuš (Foto: Václav Udatný, Televizníweb.cz)

Odliv diváků od pozemního televizního vysílání nezaznamenala v souvislosti s dokončenou druhou televizní digitalizací Česká televize. „Odezva diváků směrem na naše divácké centrum a obecně dostupné průzkumy nezakládají důvod pro to, že by terestrická platforma oslabovala. Na druhou stranu je nutné si uvědomit, že v době přechodu mezi technologickými standardy nastávají určité turbulentní stavy, které se stabilizují ještě po vlastním technickém přechodu. Dejme si na odpověď čas,“ nabádá Pavel Hanuš, vedoucí projektové kanceláře ČT. Podle jeho slov bude možné přechod vyhodnotit půl roku až rok po finálním vypnutí sítě DVB-T, k němuž v případě ČT došlo letošního 30. září. „Z dosud známých dat se dá předpokládat, že si DTT své postavení udrží a současně bude ale růst význam IPTV,“ dodává.

Možnost vlastního výběru pořadů a jejich přehrávání v době, kdy se to hodí divákovi, je podle Hanuše takovou výhodou, že ji zkouší stále více domácností. „Je jasné, že nativní zpětný kanál umožňuje nabízet divákům komplexní vysílací služby, a to jak lineární, tak VOD. Vše s vysokým diváckým komfortem a bezproblémovým přechodem mezi jednotlivými službami,“ vysvětluje Pavel Hanuš s tím, že placené služby založené výhradně na lineárním šíření televizních programů, byť ve vysokém rozlišení obrazu, takový úspěch jako IPTV nemají. „Čistě za HD vysílání mnoho diváků platit nehodlá. S nabídkou ostatních služeb ochota platit přece jen nepatrně roste,“ míní šéf projektové kanceláře ČT, který měl na Kavčích horách na starosti již první televizní digitalizaci v letech 2008 až 2012.

CRA: V kombinaci s HbbTV je DVB-T2 plně konkurenceschopné

České Radiokomunikace, které kromě svých dvou celoplošných sítí zajišťují technický provoz multiplexu ČT, podle ředitele sekce regulace Marcela Procházky investovaly značné prostředky do přechodu na DVB-T2, aby snížily dopady na diváky. „Ve spolupráci s výrobci a prodejci spotřební elektroniky jsme zajistili certifikaci více než 3 000 modelů televizí a set top boxů, proškolili jsme stovky anténářských firem, informovali jsme všechna společenství vlastníků bytových jednotek, postavili jsme a provozovali celoplošné přechodové DVB-T2 sítě a po celou dobu jsme zajišťovali intenzivní komunikaci směrem k divákům,“ vypočítává Procházka. „Komunikace probíhala pomocí našeho televizního infokanálu vysílaného v regionální DVB-T sítí 8, vlastních webových stránek, webové inzerce, rozhlasových spotů, Facebooku, Twitteru, seminářů se starosty a místní samosprávou, atd.“

České Radiokomunikace byly pro diváky jedním z hlavních zdrojů informací o přechodu na DVB-T2, říká Marcel Procházka (Foto: CRA)

Pozemní televizní vysílání zůstává podle Procházky jedinou bezplatnou platformou pro televizní diváky, ve které vysílají všechny nejsledovanější televizní stanice. „DVB-T2 ve spojení s kodekem HEVC představuje jednu z nejmodernějších distribučních technologií, která umožňuje implementovat všechny inovativní služby, o které mají naši zákazníci i diváci zájem. Nepředpokládáme proto žádné významné změny podílů jednotlivých platforem,“ věří Procházka. DVB-T2 považuje za plně konkurenceschopnou distribuční platformu, která vedle kvalitního lineárního vysílání umožňuje poskytovat plné portfolio interaktivní služby pomocí HbbTV standardu (červeného tlačítka), jež je součástí téměř všech televizorů připojitelných k internetu.

„Řada diváků mohla mít negativní zkušenosti s některými poskytovateli placených služeb během přechodu z analogového na digitální vysílání. Přestože některé komunikační kampaně i v době přechodu na DVB-T2 byly podle našeho názoru za hranou férovosti, věříme, že diváci pozitivně vnímají výhody pozemního vysílání,“ dodává Marcel Procházka ve zjevné narážce na kampaně některých satelitních nebo kabelových operátorů. Opakovala se tak nekorektní komunikace z první televizní digitalizace, kdy například satelitní služba Skylink slibovala zákazníkům základní programy přes satelit zdarma, pouze za aktivační poplatek a cenu dekódovací karty. Později ovšem Skylink zavedl pro zákazníky základní programové nabídky tzv. servisní poplatek, který každoročně zvyšuje. Touto obchodní praktikou provozovatele Skylinku se opakovaně zabýval Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

I podle CRA si na konečný výsledek přechodu na DVB-T2 budeme muset ještě několik měsíců počkat. Důvodem je postupná stabilizace prostředí po turbulentním období a také časové zpoždění výsledků průzkumů a analýz televizního trhu.

Digital Broadcasting: Pokrytí ještě vylepšíme, na penetraci čekáme

Multiplex 24 ještě nedosáhl stejné penetrace v domácnostech, jakou měl multiplex 4, říká Radim Pařízek (Foto: Digital Broadcasting)

Určité rozčarování diváků nad přechodem na DVB-T2 zaregistroval Radim Pařízek, jednatel společnosti Digital Broadcasting, jež provozovala celoplošný multiplex 4 ve standardu DVB-T a nyní na něj navázala multiplexem 24 ve standardu DVB-T2. „Diváci byli ti, kterých se přechod na DVB-T2 dotknul opravdu velmi významně. Chápu proto jejich reakce, protože v poměrně krátké době prožívali tuto změnu již podruhé. Chtěl bych při té příležitosti znovu zdůraznit, že to nebylo na náš podnět, ani na podnět provozovatelů televizního vysílání,“ konstatuje Radim Pařízek. Uvolňování pásma 700 MHz pro potřeby mobilních operátorů, kvůli němuž se přechod na DVB-T2 uskutečnil, probíhá na základě rozhodnutí Evropské komise, které posvětila i Česká republika.

Digital Broadcasting se proto podle Pařízka snažil s předstihem, dlouhodobě a detailně o přechodu na DVB-T2 informovat. „Naše informační kampaň probíhala paralelně na webech www.multiplex4.cz a www.multiplex24.cz, prostřednictvím televizního programu „Televize přes anténu“. Byli jsme v jednotlivých regionech s diváky v kontaktu 24/7 prostřednictvím našeho HelpDesku (595 694 660). Také jsme takto komunikovali se servisními techniky, pro které jsme navíc zorganizovali semináře zaměřené na tuto problematiku. Komunikovali jsme rovněž se SVJ, bytovými družstvy a místními municipalitami,“ uvedl šéf Digital Broadcasting. Operátor nadále bedlivě sleduje vývoj pokrytí svého finálního multiplexu 24, respektive jeho penetraci mezi diváky, jež dosud nedosahuje hodnot multiplexu 4.

„Vždy při podobných vynucených zásazích do trhu poskytování služeb televizního šíření dochází v jednotlivých regionech v 1. fázi k propadu, v 2. fázi po určité době k postupnému růst a ve 3. fázi se postupně přibližujeme, resp. dosahujeme původních hodnot penetrace. Nyní se nacházíme ve 2. fázi. Jsem ale přesvědčen, v souladu s naším sloganem během přechodu na DVB-T2, že „Společně to naladíme“,“ věří Pařízek. Bezplatný terestrický příjem televize zůstává podle šéfa Digital Broadcasting stále velmi významnou službou, o kterou mají diváci zájem. „Svědčí o tom, mimo jiné, doba strávená před televizní obrazovkou a zájem o terestrickou platformu, zvláště u určitých věkových skupin. Samozřejmě, že jde především o obsah. A ten se proto snažíme v naší vysílací síti 24 neustále zatraktivňovat a budeme v tom i nadále pokračovat,“ slibuje Radim Pařízek.

Operátor hodlá také nadále rozšiřovat pokrytí multiplexu 24 nad rámec kmitočtových přídělů v Technickém plánu přechodu na DVB-T2. Jde například o již spuštěné nové vysílače na Černé hoře v Krkonoších, Lysé hoře v Beskydech, Frenštátu pod Radhoštěm a v dalších lokalitách.

Štítky