Podzimní rozmary počasí umožňují příjem i velmi vzdálených signálů, které ruší místní vysílače. Umocňuje se také problém s echem a pre-echem u velkých jednofrekvenčních sítí.

Závěr roku a s ním spojené časté inverzní počasí komplikují divákům pozemního televizního vysílání příjem jejich oblíbených programů. Potíž se týká i nových celoplošných sítí DVB-T2 a v některých případech je horší než u předchozí generace terestrického vysílání DVB-T. Důvodem jsou velké jednofrekvenční sítě silných vysílačů, které nebyly v éře DVB-T tak časté. Například Česká televize vysílá až na výjimku Ústeckého a Jihočeského kraje celoplošně na kanálu 26, což v těchto dnech může způsobovat problémy s kvalitou přijímaného signálu. Inverze totiž umožňuje příjem signálu ze vzdálenějších vysílačů, a ten pak může zarušit bližší vysílač, na který má divák nasměrovanou příjmovou anténu.

Nedá se s tím nic dělat

Za normálních okolností není možné signál ze vzdálenějších vysílačů přijímat, pokud tedy divák nevyužívá anténu se zesilovačem či speciální anténní soustavu vyladěnou právě na dálkový příjem televizního vysílání. Vzdálenější vysílač, který vysílá na stejném kanálu jako místní vysílač, pak způsobuje problém zvaný „echo“: signál ze vzdálenějšího vysílače je silnější než ten, který divák přijímá obvykle, a oba vysílače se vzájemně vyruší. Na televizní obrazovce se tento jev projevuje sníženou kvalitou příjmu, jako je kostičkování obrazu, výpadky zvuku, zadrhávání obrazu či úplný výpadek signálu. Chyba však není ani na straně provozovatelů vysílačů, ani v příjmové anténě nebo televizním přijímači. Těmto komplikacím nelze nijak předcházet.

„Negativní jevy spojené se zhoršením kvality příjmu způsobeným inverzí vznikají až na přijímací straně. Na straně vysílačů tedy nelze realizovat žádné technické opatření, které vliv nepříznivých podmínek šíření signálu eliminuje. V řadě případů však je možné zmiňovaný jev potlačit, ale bohužel nelze nikdy zaručit stoprocentní účinnost. Vždy záleží na konkrétních místních podmínkách příjmu,“ radily divákům před časem České Radiokomunikace, které na potíže s příjem televizního vysílání během inverze upozorňují každoročně. „Obecně platí, že je třeba ve zvýšené míře dodržovat základní zásady instalace přijímací techniky. Především jde o preferenci venkovních antén před náhražkovými pokojovými.“ Vhodnější jsou ziskovější a směrované antény bez předzesilovačů.

Zapomeňte na zesilovače

Zesilovače obecně negativní vliv inverze ještě zhoršují. Za normálních okolností divákovi umožňují zlepšit nebo vůbec zajistit příjem slabšího signálu, při inverzním počasí ale násobí negativní vliv vzdálených signálů. Proto se může stát, že diváci, kteří u antény používají zesilovač, budou mít problémy s příjmem televizního signálu, zatímco jejich sousedé, kteří zesilovač nepoužívají, nikoli. Záleží také na kvalitě antény, kabelu a samotného televizního přijímače. Některé tunery DVB-T2 jsou citlivější a výpadky signálu se u nich projevují i při menším zarušení. CRA proto nabádají, aby diváci vždy používali kvalitní techniku, odborně instalovanou a vhodnou pro DVB-T/DVB-T2 vysílání. „Toto platí zvláště pro anténní zesilovače,“ upozorňuje operátor.

Pokud již problémy s příjmem televizního signálu nastanou, diváci by je měli v první řadě řešit se servisními firmami a anténáři v místě svého bydliště. Situace může specifická nejen v každém kraji nebo městě, ale dokonce v každém údolí. Odborníci vybavení nezbytnou měřicí technikou, kteří mají dlouhodobé zkušenosti s realizací přijímacích antén v regionu své působnosti, dokáží pomoci mnohem lépe než centrální dispečinky provozovatelů televizních vysílačů. Seznam anténářů můžete najít například na webu www.dvbt2overeno.cz.

Štítky