Ke konci října musela skončit třetina regionálních multiplexů DVB-T. Čtrnáct regionálních sítí pokračuje ve vysílání. Které to jsou a jaké programy v nich můžete naladit?

Regionální televizní multiplexy jsou jediné vysílací sítě v České republice, které ještě šíří pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T. Přechod na nový standard DVB-T2 se jich netýkal, i když pro část z nich druhá televizní digitalizace a uvolňování kmitočtového pásma 700 MHz znamenala definitivní konec vysílání. Původně mělo všech 21 regionálních sítí DVB-T ukončit vysílání ke konci letošního června, Český telekomunikační úřad (ČTÚ) však vyhověl četným žádostem operátorů a v těch případech, kde to bylo možné, prodloužil individuální oprávnění pro využívání kmitočtů i na období po 31. říjnu 2020. Výjimku však nedostaly dvě největší sítě, multiplexy 7 a 8. Které regionální multiplexy DVB-T tedy pokračují ve vysílání a s jakým obsahem?

Regionální síť 1

Jihočeský regionální multiplex provozovaný Ivo Brabcem ne.dávno získal od ČTÚ nový kmitočet pro vysílání z lokality Včelná u Českých Budějovic. Odtud jej lze nyní naladit na kanále 46. Síť dále vysílá v Kamýku nad Vltavou na kanále 30, kde šíří místní TV Kamýk. Multiplex jinak šíří programy Regionálnítelevize.cz Jižní Čechy, Regionálnítelevize.cz, JČ1 a JČ2. Ze Včelné nově vysílá s kodekem MPEG-4/AVC a výkon vysílače se zvýšil z původních 0,5 na dnešní 1 kW.

Aktuální pokrytí Regionální sítě 1 (Zdroj: ČTÚ)

Regionální síť 4

Pražskou Regionální síť 4 provozuje společnost Prague Digital TV z tří pražských vysílačů: Ládví, Strahov a Zelený Pruh. Nedávno tento multiplex přešel ze standardu DVB-T na standard DVB-T2/HEVC. Na kanálu 46 v něm lze volně naladit jediný televizní program, metropolitní stanici Praha TV a dvě rádia: Český Impuls a Rádio Dechovka. Drtivou většinu kapacity sítě od října využívá provozovatel satelitní služby Skylink pro svoji placenou službu Skylink Anténa+, v jejížm rámci nabízí zakódované programy Nova HD, Prima HD, Film+, Joj Cinema HD, Nova Sport 1 HD, Nova Sport 2 HD, National Geographic HD, Viasat Nature HD, Minimax a Leo TV HD.

Aktuální pokrytí Regionální sítě 4 (Zdroj: ČTÚ)

Regionální síť 5

Východočeská Regionální síť 5 pokrývá na kanálu 35 města Svitavy a Litomyšl a šíří místní televizní stanici CMS TV, jež nabízí regionální zpravodajství, publicistiku, dokumenty o umění, architektuře, historii a další pořady. Dostupná je také prostřednictvím YouTube a v kabelové síti UPC ve Svitavách a Litomyšli.

Aktuální pokrytí Regionální sítě 5 (Zdroj: ČTÚ)

Regionální síť 6

Pražská Regionální síť 6 je jedním z nejmenších televizních multiplexů v České republice. Slouží pro šíření infokanálu Městské části Praha 13 s názvem TV 13, a to ve dvou verzích rozlišení obrazu: SD a HD kvalitě. V multiplexu vysílají také stanice Mňau TV a Mňam TV. Naladit je lze na kanálu 21 na velmi omezeném území Nových Butovic. Výkon vysílače je pouhých 100 W.

Aktuální pokrytí Regionální sítě 6 (Zdroj: ČTÚ)

Regionální síť 11

Na Vysočině, ale také ve středočeském Kladně, lze naladit Regionální síť 11 s místním programem i-Vysočina.cz. Vysílá z lokalit Jihlava – Hosov (kanál 36), Pelhřimov – Polní dvůr (kanál 36) a Kladno (kanál 29). Oba vysílače na Vysočině mají poměrně vysoký výkon 1 kW, kladenský pouze 31 W.

Aktuální pokrytí Regionální sítě 11 (Zdroj: ČTÚ)

Regionální síť 12

Další pražský regionální multiplex provozují České Radiokomunikace ze žižkovského vysílače na kanálu 47. Síť obsahuje programy Óčko Expres a Óčko Black, přičemž druhý jmenovaný program vysílá v multiplexu pouze dočasně. Jde o placený kanál určený pro kabelové a satelitní operátory a v DVB-T se objevuje v rámci „ochutnávky“ pro diváky terestrického vysílání. Óčko Black by mělo z Regionální sítě 12 odejít po Novém roce, naopak sesterské Óčko Expres by mělo v této síti zůstat dlouhodobě.

Aktuální pokrytí Regionální sítě 12 (Zdroj: ČTÚ)

Regionální síť 14

Jihočeský regionální multiplex, který pokrývá města Dačice a Jindřichův Hradec, ke konci října změnil vysílací kanál z původního 54 na nový 47. Síť šíří místní televizní stanice DATEL (Dačická televize), JHTV (Jindřichohradecká televize) a JČ1 (televize Jižní Čechy). První dva jmenované programy plánují v blízké době přejít na vysílání ve Full HD rozlišení.

Aktuální pokrytí Regionální sítě 14 (Zdroj: ČTÚ)

Regionální síť 15

Bezesporu nejmenší regionální multiplex funguje v Adamově na jižní Moravě. Z tamní Alexandrovy rozhledny vysílá výkonem pouhý 1 W na kanálu 32 a šíří místní Infokanál TV Adamov. Ze stejného místa lze zachytit i dokrývače některých celoplošných sítí DVB-T2, ale místní infokanál vysílá ještě ve starém standardu DVB-T.

Aktuální pokrytí Regionální sítě 15 (Zdroj: ČTÚ)

Regionální síť 16

Pro šíření signálu příbramské regionální TV Fonka slouží Regionální síť 16 v Příbrami. Naladit ji lze na kanálu 46 z místní hvězdárny, odkud vysílá výkonem 19 W. Poblíž příbramské hvězdárny má svůj dokrývač také celoplošný multiplex 24, který na rozdíl od Regionální sítě 16 vysílá v novém standardu DVB-T2.

Aktuální pokrytí Regionální sítě 16 (Zdroj: ČTÚ)

Regionální síť 17

Plzeňskou Regionální síť 17 provozuje společnost RTIcz, která je známá spíše jako operátor sítí pro pozemní digitální rozhlas DAB+. Její televizní multiplex vysílá na kanálu 27 z lokality Plzeň – Sylván výkonem 1 kW a šíří program regionální stanice Plzeň TV.

Aktuální pokrytí Regionální sítě 17 (Zdroj: ČTÚ)

Regionální síť 18

Další z jihočeských regionálních multiplexů pokrývá Český Krumlov na kanálu 47. Síť obsahuje regionální program televize Jižní Čechy (JČ1), který lze naladit i v Regionálních sítích 1 a 14 v Českých Budějovicích, Kamýku nad Vltavou, Dačicích a Jindřichově Hradci, a také Regionálnítelevizi CZ Jižní Čechy. Multiplex nedávno přešel na vysílání s kodekem MPEG-4/AVC.

Aktuální pokrytí Regionální sítě 18 (Zdroj: ČTÚ)

Regionální síť 21

Západočeská Regionální síť 21 šíří z vysílače Monty v Mariánských Lázních na kanálu 27 tamní regionální Televizní studio Mariánské Lázně (TVML). V minulosti byl tento program dočasně dostupný i v Přechodové síti 13 ve standardu DVB-T2.

Aktuální pokrytí Regionální sítě 21 (Zdroj: ČTÚ)

Štítky