Některé televizory mají tuner citlivý na echo a nedokáží si tak poradit s odrazy signálu, které mohou vznikat v některých geografických oblastech jednofrekvenčních sítí v rámci DVB-T2 vysílání. Pomoci může aktualizace firmwaru.

Inverzní počasí dokáže nadělat v některých lokalitách problémy s příjmem televizního signálu. Zvlášť po přechodu na DVB-T2, kdy jednotlivé celoplošné multiplexy často využívají velké jednofrekvenční sítě, kdy více vysílačů využívá stejný vysílací kanál. Může tak docházet k jevu známému jako „echo“, kdy signál ze vzdálenějšího vysílače může být vlivem inverze silnější než z bližšího, na který míří příjmová anténa a tyto dva signály mohou nepříznivě ovlivnit fungování tuneru.. Problém echa se řešil a úspěšně vyřešil už v době přechodu z analogového na DVB-T vysílání. Zda se efekt echa projeví, ale záleží nejenom na parametrech přijímací antény, ale také na kvalitě televizního přijímače, respektive televizního tuneru. Některé moderní televizory mají tunery natolik citlivé, že u nich dochází k poruchám příjmu televizního signálu při inverzi častěji a ve větší míře než u jiných přijímačů, včetně těch nejzákladnějších set-top boxů. Problémy s nastavením tunerů se týkají jen některých televizních diváků, kde se sejde nepříznivá kombinace v podobě citlivého tuneru a komplikovanějších příjmových podmínek.

Inverze zhoršuje příjem pozemní digitální televize, včetně nového vysílání DVB-T2

Když set-top box funguje, ale televizor ne

„Zaznamenali jsme i případy, kdy v rámci jedné domácnosti některé přijímače fungují bez problémů, a naopak jiná zařízení při stejném zdroji signálu nefungují,“ říká Marcel Procházka, ředitel sekce regulace Českých Radiokomunikací. Problém je právě v nastavení parametrů tunerů. Například chytré televizory Samsung měly v minulosti problémy se zpracováním signálu jednofrekvenčních sítí v místech, kde se setkávaly signály z různých vysílačů na stejném kanálu o podobné intenzitě a kvalitě. Zatímco většina přijímačů si dokázala v takovém případě poradit, citlivější tuner televizoru obvykle situaci nezvládl. Samsung proto inicioval vydání nového firmwaru, který situaci výrazně zlepšil. Obdobná situace se může vyskytnout i u jiných značek televizorů, takže někteří diváci mohou mít problémy s příjmem určitých sítí DVB-T2 dodnes, navíc umocněné inverzním počasím.

I když se často hovoří a píše o tom, že problém je třeba odstranit především na straně příjmové antény, i u té může být vše v pořádku a přes to přijímač zpracování signálu nezvládne. Důvody vysvětlil anténář Jakub Melín v tomto našem únorovém článku. Síla signálu může být zcela v pořádku (ověřit ji lze při automatickém nebo ručním ladění programů jako Ukazatel síly signálu), i tak si přijímač neporadí. Co v takovém případě dělat? „Doporučili bychom obrátit se na prodejce nebo výrobce televizoru, který může poskytnout aktualizaci firmwaru, jež by mohla tento problém vyřešit,“ říká Marcel Procházka. Diváci však kontaktují především dispečink operátorů vysílacích sítí, tedy CRA, ale i Digital Broadcasting, a předpokládají problémy na straně vysílačů.

Máte problémy s příjmem DVB-T2? Na vině mohou být i nekvalitní přijímače

Divácké podněty přimějí výrobce k aktualizaci firmware

„Je třeba dát vědět o těchto potížích přímo výrobcům televizních přijímačů. Bez toho, aniž by měli podněty od diváků, se do aktualizace firmware televizorů sami nepustí,“ míní Procházka. CRA samy oslovily některé konkrétní značky, ne vždy se však setkaly s pochopením a vstřícností. Zatímco významní výrobci televizorů úpravy firmware realizují, značky s menším podílem na trhu nejsou často ochotny investovat do SW úprav. Český trh je z pohledu globálních hráčů poměrně malý, a ne vždy jsou některé firmy ochotny vydávat úpravy firmware pro malé trhy.

Vedle společnosti Samsung firmware svých televizorů upravuje i LG Electronics, jiné značky s tímto krokem zatím váhají, nebo o problému vůbec nevědí. „Proto je nutné, aby se diváci při potížích s příjmem DVB-T2, kdy je vyloučena příčina ve špatně nastavené anténě, obraceli na jednotlivé výrobce nebo prodejce televizorů. Jenom díky těmto podnětům a tlaku může dojít k úpravám firmware a odstranění potíží s nastavením tunerů,“ upozorňuje ředitel sekce regulace CRA. Problémy s nastavením tunerů se týkají jen některých televizních diváků, kteří mají televizor s citlivějším tunerem a komplikovanější příjmové podmínky.

Pozn. red.: Autor je PR manažerem ve společnosti TAKTIQ Communications, jež zastupuje společnost Samsung Electronics Czech and Slovak na českém trhu