Zajímavě vybavený a u CRA certifikovaný přijímač je nejen novinkou na našem trhu, ale je také první vlaštovkou nově uvedené původní české značky.

Přijímač rozumné velikosti napojíte na televizor buď přes HDMI nebo SCART, využít ale můžete i adaptéru za pár korun a jít přes cinchový A/V vstup. V tomto ohledu jsme tedy u prakticky univerzálního přijímače. Místo vcelku zbytečného digitálního audio výstupu bychom sice raději viděli další rozhraní USB, ale tak to prostě je. Pokud tedy budete chtít využít připojení k internetu přes bezdrátovou síť, zároveň si zaplníte jediné zabudované USB. Jinak je pochopitelně nejlepší připojit set-top box ethernetovým kabelem s koncovkou RJ-45, ale ne každý ho má přiveden na to správné místo; pokud ho tedy doma vůbec má.

Poté můžete využít aplikací jako počasí, čtečka RSS a Youtube, nebo také set-top box přes internet aktualizovat, což jsme i vyzkoušeli. Škoda, že tu není přehrávání síťových multimédií, ale to bychom vzhledem k ceně přijímače ani nečekali. Ostatně platí to i o tzv. společném ovládání systému HDMI (CEC), které tu naopak je a má být jeden z kladů tohoto přijímače, což se potvrdilo. V případě napojeného Full HD televizoru Panasonic VT20 HDMI (CEC) pracovalo, sada příkazů ovšem obsahuje pouze společné zapnutí a vypnutí.

Za box zaplatíte 749 Kč, přičemž v ceně dostanete programovatelný dálkový ovladač (DO), tedy programovatelný do té míry, že zvládne zapnout a vypnout televizor, řídit hlasitost a přepnout vstup (programuje se obvyklým způsobem přes originální DO). Dokoupit můžete jednak zjednodušený ovladač (139 Kč) a jednak adaptér Wi-Fi určený do USB pracující na 2,4 GHz (139 Kč). Jako jeden z mála výrobců také Exelento rovnou udává cenu originálního náhradního ovladače (99 Kč).

Zapůjčenu jsme dostali kompletní výbavu, tedy včetně tzv. seniorského, lépe řečeno zjednodušeného ovladače a USB Wi-Fi.

Velmi snadná instalace, snadné je i třídění kanálů

Celokovová krabička s interním zdrojem je slušně zpracovaná sejně, jako kompaktní dálkový ovladač s drobnými, ale výraznými popiskami. Bohužel je také potažena plastovou fólií (proč se to stále dělá?), která v našem případě zcela zakrývala výdechy chlazení na horní straně. A víte co se nakonec zjistilo? Že horní výdechy jsou falešné. Bohužel pokud byste se chtěli fólie zbavit, zároveň porušíte ochrannou plombu…

Instalace je snadná a obstarává ji jediná obrazovka s přednastavenou češtinou a Českem. Napájení antény je vypnuté a následně jen stačí spustit ladění. Stanice se ukládají vždy od čísla jedna zvlášť pro rozhlasové a televizní, přepnutí zajistí obvyklé tlačítko TV/Radio.

Při napojení na plazmu Panasonic, se Exelento po instalaci nastavilo do video režimu 720p, což je poněkud málo, ale přestavení na 1080p, 50 Hz je přes menu poměrně rychlé. Jen počítejte s tím, že si set-top box nenechává volbu videorežimu potvrdit, což může přinést potíže u nekompatibilních TV.

Následné třídění kanálů najdete na tlačítku Menu hned na první místě a vedle uložení mezi oblíbené položky (FAV) můžete stanice také mazat, přeskakovat a přesouvat, a to vždy po jedné. Samotný proces je jednoduchý a stačí jen najet na příslušný kanál a zmáčknout číselnou volbu, třeba „1“ pro přesun.

Volba třídění kanálů je pod heslem, které bylo šest nul, což je trochu nezvyklé.

Dodaný ovladač (vlevo), dokoupitelný zjednodušený vpravo.

Drobná „dálka“, výrazné popisky, dobré ovládání

Menu nastavení vám možná svým provedením připomene některé další přístroje, jako například Wiwa H.265 Maxx DVB-T2. Ovladatelné je slušně, v nabídkách se dá kolovat, o úroveň výše vyskočíte opět tlačítkem Menu, protože i když je zde Back (Zpět) je určeno pro něco jiného. Exit pak pobyt v menu nastavení zcela ukončí.

Popisky dálkové ovladače jsou sice drobné stejně, jako tlačítka, ale provedeny jsou dosti výrazně, takže na ně možná uvidí i ti, kteří by měli jinde potíže. Navíc například seznam naladěných kanálů a menu nastavení jsou už na obrazovce čitelné výrazně lépe.

Dálkový ovladač má kolem OK, které vyvolává seznam stanic a v multimédiích nemá žádnou funkci, tlačítka Menu, Exit, EPG a Info. Níže jsou pak Back a Media. Rozložení je tedy výborné, navíc místo samostatných tlačítek pro volbu kanálů a úpravu hlasitosti můžete použít i kurzorových šipek a i to je pro mnohé přínosné.

Jednoduchá programová nabídka vždy pro jeden kanál.

Základní EPG, výborný YouTube

Jak vypadá programová nabídka vidíte výše. Nedá se po ní volně pohybovat, změna kanálů vyvolá vždy i změnu v tuneru. Pořady se stahují po přechodu na nový multiplex. EPG by určitě nebylo na takto levný set-top box špatné, kdyby se nějak rozumně dal změnit den, což bohužel nejde. Dostanete se na něj pouze posunem po pořadech přes půlnoc, a to ho dělá jen omezeně použitelným, pro programování nahrávání pak v podstatě nepoužitelným.

Jak bylo řečeno, připojení k internetu můžete udělat i přes USB Wi-Fi adaptér a protože jsme ho také dostali zapůjčen, vyzkoušeli jsme ho. Jeho zprovoznění je velmi jednoduché, heslo zadáte přes šikovnou klávesničku na obrazovce a takovou abyste pohledali!

Hned po připojení jsme v položce Síťové aplikace raději nechali zkontrolovat aktualizaci firmwaru a ejhle – byla tam! Strach z ní mít nemusíte a je prakticky vzorová. Jediné, co na závěr chybí je oznámení o úspěšné aktualizaci, která je vám tak oznámena pouze restartem a opětným spuštěním Exelenta.

Z aplikací jsme vyzkoušeli počasí do kterého sice jde přidávat města, ale dnes ho má každý v mobilu, což je daleko jednodušší. Jediná aplikace, která tak má pro běžného zákazníka smysl je YouTube. Klient je šikovný, i když je postaven tak, že po přehrání skladby nejde na další, což je škoda, a je také bez časové osy. Druhou věcí byla nemožnost zadat region, ale v testované aktuální verzi firmwaru už byla položka v pořádku, takže se dalo vybrat CZ. Volit se daly i kategorie (sedm plus Vše), kvalita šla nastavit na SD/HD, ale nepočítejte s tím, že se moc změní. Šlo také vyhledávat, což bylo díky vynikající klávesnici snadné a svižné. YouTube jsme raději vyzkoušeli na desítkách pořadů a panovala v podstatě jen spokojenost.

Klient YouTube je tak rozhodně jedním z nejpovedenějších, jaké jsme u set-top boxů pro DVB-T2 viděli, ale nepočítejte s nějakou vysokou obrazovou kvalitou. Přece jen jde o levný set-top box!

Při nahrávání není nijak omezen seznam kanálů, přepnout se ale bez jeho ukončení můžete jen na ty na daném multiplexu. Záznam se ukládá do adresáře HBPVR ve tvaru „CT_3_HD_T2-20201124110633-.mts“, a to i s pomocnými soubory. Záznam přehrajete i v počítači a kodek byl ve VLC Playeru označen jako MPEG-H, Part 2/HEVC. V případě nahrávání z EPG si můžete upravit čas.

Youtube sice neoplývá nějakou vysokou kvalitou ani na nastavení HD, ale bylo bezproblémově funkční, včetně nastavení regionu, což je víc, než u řady jiných.

Výborná kompatibilita ve videu

Správce souborů spouští video do náhledového okénka, takže ho následně musíte tlačítkem „1“ rozprostřít na celou obrazovku. Možná to může být užitečné, když něco hledáte, ale to je věc názoru.

Přehrávač videa umí jak externí, tak i interní titulky, nicméně přímo při přehrávání se dají pouze zapnout nebo vypnout, čeština se volí automaticky, což někdy klaplo a jindy nikoli. Pokud chcete upravit zejména velikost titulků, musíte do menu do části Multimédia, kde ji upravíte ve třech velikostech a dále zvolíte barvu titulků a případně i podklad.

Formátová kompatibilita ve videu byla výborná a nepřehrál se zejména MPEG-H/HEVC (označení ve VLC Playeru) a AVCHD (M2TS). Flexi si tak například poradil s DivX 5, s XviD, čistým MPEG-4 i videi s kompresí H.264 a HEVC. Bez potíží také přehrát Full HD nahrávku z BBC s tokem kolem 8 Mb/s.

Ve fotografiích plní set-top box co slíbil (JPG, PNG, BMP), v muzice pak byla kompatibilita zdaleka nejnižší, protože se přehrálo jen MP3. V multimédiích také vidíme chybku v nápovědě na obrazovce, kde je napsáno, abyste pro návrat použili tlačítko Recall, které ovšem na obrazovce chybí a používá se k tomu Back.

Jaký je? Inu… velice dobrý

Slušná obrazová kvalita, pokud si tedy nastavíte správný režim pro výstupní video signál, je dnes vlastní řadě levných set-top boxů a tady tomu není jinak. Aplikace jsou z větší míry pro běžného zákazníka nepoužitelné, tedy až na žádané Youtube, které je solidně funkční a na set-top box pro DVB-T2 výborné. Pokud jde o aktualizaci firmwaru po internetu, to je rozhodně příjemný bonus! stejně, jako HDMI (CEC). To u set-top boxu vždy překvapí a při dané ceně je dosti ojedinělé. Jak už bylo řečeno, s plasmou od Panasoniku fungovalo, zda ale bude spolupracovat i s vaším televizorem je ve hvězdách, protože tahle technologie je na úrovni Bluetooth a tudíž naprosto nevyzpytatelná. Nicméně díky tomu, že v sadě příkazů jsou vlastně jen dva (zapnout a vypnout) naděje exponenciálně roste. Tedy pochopitelně pokud váš televizor CEC ovládá a také je, což je nejspíše zbytečné připomínat, připojen přes HDMI a nikoli přes SCART.

Exelento Flexi je slušně dotažený set-top box, včetně dobrého klienta Youtube a aktualizace přes internet, kterou také moc často v této cenové relaci nevidíme. S obrazovou kvalitou budete vzhledem k ceně spokojeni a spokojeni byste nejspíše byli kdyby stál o pár stokorun více. I přes absenci posunu na další den v EPG, jde o slušně odvedenou práci v nejnižší cenové relaci. Pokud máte obavu z interního zdroje a pasivního chlazení, Flexi se nijak výrazně nehřál ani po pěti, šesti hodinách provozu.

Hodnocení

  • PRO: obrazová kvalita, solidní Youtube, překvapivě dobré ovládání, včetně zdvojeného řízení hlasitosti a přepínání kanálů, HDMI (CEC), výborná instalace,
  • PROTI: EPG nemá tlačítko pro přechod na další den, při nahrávání není omezen seznam kanálů

 

Uvažujete o koupi Exelenta Flexi? Koupit jej můžete zde, na Alza.cz.

Štítky