Kapacitu finálních televizních multiplexů nové generace využívají i rozhlasové stanice. Vysílají ve všech čtyřech celoplošných sítích DVB-T2.

Celkem 13 rozhlasových stanic můžou od tohoto týdne naladit diváci pozemního digitálního televizního vysílání nové generace DVB-T2. K osmi programům Českého rozhlasu, které vysílají ve veřejnoprávním multiplexu 21, křesťanskému Rádiu Proglas v multiplexu 22 a Rádiu Dechovka v multiplexu 23 přibyla i rádia Čas, Čas Rock a Dálnice, která se objevila v multiplexu 24. Programová nabídka rádií ve finálních sítích DVB-T2 kopíruje situaci, jaká byla v přechodových sítích DVB-T2 a předtím i v celoplošných či regionálních sítích DVB-T. Ačkoli rádia přes televizní přijímače ladí jen menšina diváků, nadále jde o zajímavý distribuční kanál, zejména pak v místech, kde nelze konkrétní rozhlasové stanice naladit přes FM pásmo, nebo mají v tomto pásmu špatný signál.

Komerční rádia si přes DVB-T2 vylepšují pokrytí

Speciální postavení v DVB-T2 má veřejnoprávní Český rozhlas. Ten totiž musí prostřednictvím multiplexu České televize vysílat ze zákona, navíc se mu to vyplácí i z hlediska výběru koncesionářských poplatků: takto totiž musí rozhlasový poplatek hradit i domácnosti, které nevlastní samostatný rozhlasový přijímač, ale mají televizor. Český rozhlas by tak de facto mohl využívat databázi plátců televizního poplatku od České televize a srovnáním s vlastní databází upomínat ty diváky, kteří si hradí televizní poplatek, ale nikoli rozhlasový. Televizor s tunerem DVB-T2 je totiž díky vysílání programů Českého rozhlasu v multiplexu 21 považován také za rozhlasový přijímač. Takovou výhodu komerční rádia, která jsou plně závislá na příjmech z prodeje reklamních časů a sponzoringu, nemají.

Pro soukromá rádia je ale DVB-T2 často vítaným rozšířením pokrytí oproti FM pásmu nebo digitálnímu vysílání v rozhlasovém standardu DAB+. Například dopravní Rádio Dálnice lze v FM pásmu naladit z mnoha nízko výkonných vysílačů podél dálnic D1 či D5, ale mimo tato území nikoli nebo pouze přes internet. Distribuce přes multiplex 24 navíc stanici takřka nic nestojí, protože patří do stejného mediálního domu Radima Pařízka jako provozovatel této sítě, společnost Digital Broadcasting. To samé platí i o ostravských rádiích Čas a Čas Rock, která v FM pásmu vysílají pouze na Moravě, Čas Rock dokonce pouze v Moravskoslezském a části Zlínského kraje. Obě stanice mají v FM pásmu rozhodně méně vysílačů než multiplex 24, který jich má aktuálně přes 70 a další ještě plánuje spustit.

Souběžné vysílání v FM, DAB+ a DVB-T2 si může dovolit jen ČRo

V odlišném postavení klienta, který nemá s operátorem sítě DVB-T2, v níž vysílají, vlastnické vazby, jsou rádia Proglas a Dechovka, která využívají multiplexy Českých Radiokomunikací. Na druhou stranu mají oproti multiplexu 24 lepší pokrytí i penetraci v domácnostech. A v porovnání s jejich pokrytím v analogovém FM pásmu se díky DVB-T2 dostanou potenciálně až k 99 procentům diváků v Česku. Například Rádio Proglas v FM pásmu vysílá z 16 vysílačů, převážně na Moravě, Vysočině a jihu Čech, Rádio Dechovka z devíti vysílačů na krátkých a středních vlnách. Obě tato rádia jsou i součástí několika sítí DAB+ a díky tomuto distribučnímu mixu dosahují pozemní cestou takřka celostátního pokrytí. Je ke každému typu vysílání je třeba trochu jiný přijímač.

V nejlepší situaci ohledně pokrytí všemi typy pozemního vysílání je Český rozhlas, jehož programy se nachází nejen v multiplexu DVB-T2 České televize s nejlepším pokrytím (27 základních vysílačů a přes 90 dokrývačů), ale i ve vlastní digitální síti ČRo DAB+ s pokrytím 85 procent obyvatel Česka a v analogovém FM pásmu, v němž celoplošné stanice rovněž dosahují takřka kompletního pokrytí republiky (platí to zejména o Radiožurnálu). Stejně masivní souběžné vysílání si komerční rádia zřejmě nebudou moci dovolit. V jejich případě navíc probíhá již letitá debata o tom, zda vstoupí do celoplošného vysílání ve standardu DAB+ a zároveň opustí analogové FM pásmo, které však není třeba uvolňovat, jako to bylo v případě televizního vysílání ve standardu DVB-T.

Štítky