The Frame v modelu 2020 znovu nabízí to, co jeho předchůdce a navíc přidává dvě nové úhlopříčky, vylepšený kontrast a „černou“. Mimo jiné tu má být i více filtrů pro fotografie.

Zakoupit si ho můžete ve velikostech 81 cm (32″, Full HD, 14.990 Kč), 109 cm (43″, 4K, 27.790 Kč), 127 cm (50″, 4K, 30.990 Kč), 140 cm (55″, 4K, 35.990 Kč), 165 cm (65″, 4K, 39.990 Kč) a 191 cm (75″, 69.990 Kč). Vnější návrh je stejný jako u modelu 2019, který jsme minulý rok taktéž vyzkoušeli.

Základní panel napojený jediným tenkým kabelem (One Invisible Connection) na externí jednotku s rozhraními a většinou elektroniky je bytelně navržen, je konstantně hluboký po celé výšce obrazovky a působí dojmem spolehlivosti a kvality. Tohle je televizor, který ty co „vědí“ zaujme na první pohled a jasně dává najevo s čím u něj můžete počítat. Nejde o žádné „oledové“ tintítko, ale pořádný kus poctivého hardwaru.

Samsung nabízí v televizorech The Frame další umělecká díla od Moneta a Renoira

Vše doplňuje špičková výbava, včetně spolehlivého a rychlého operačního systému Samsung Tizen se spoustou aplikací a například také výtečné obousměrné Bluetooth audio, jaké u konkurence hned tak nenajdete.

Samsung má letos, co do obrazové kvality, nejvyrovnanější řadu televizorů a tohle jsme – nejen od něj – neviděli už roky! A protože jsme letos mohli, v porovnání s předchozími minimálně dvěma roky, vyzkoušet více modelů této značky, vezmeme tento článek trochu jinak a zaměříme se i na to, co dělá tento televizor televizorem, totiž na práci s uměleckými díly, které jsou tu k dispozici i v základu.

Dálkový ovladač je opět trochu jiný a opět se zbytečně volným místem. Povšimněte si tlačítka pro uvedení do pohotovostního režimu (stlačení a přidržení) kombinovaného s přepnutím do režimu Umění (krátké zmáčknutí), kdy část televizoru stále pracuje. Spotřeba je asi na třetině běžného provozního režimu.

„Umělecký režim“ s řadou možností

Opomeňme instalaci a třídění kanálů, ostatně to první tu bylo tak rychlé, že se ani na pozadí nestačil naladit tuner pozemního vysílání. Podívejme raději na to, čím je televizor unikátní, totiž na fungování à la obraz; tedy ten skutečný, pověšený na stěně. Příslušná volba v domovské nabídce (Home, domeček) se jmenuje „Umění“ a vybrané dílo se také objeví na obrazovce jestliže televizor vypnete krátkým stiskem tlačítka On/Off. Takže ho vlastně nevypnete. Vedle tohoto režimu je tu stále tzv. Ambient nabízející stylovější variantu tradiční černé obrazovky v němž si také můžete vytvořit jakési vlastní prostředí.

Jak nám vysvětlila nedávná tisková zpráva, ke každému televizoru The Frame si můžete dokoupit vyměnitelné rámečky ve čtyřech barvách (hnědá, béžová, bílá a černá) a za rok prodeje byl u nás nejvyšší zájem o béžovou (40 %). Překvapením ještě větším je ale to, že… „Každý desátý majitel televizoru The Frame využívá členství v Art Store, jehož prostřednictvím mohou nakupovat a měnit umělecká díla, která se jim zobrazují na obrazovce…“ Nyní jich je k dispozici asi 1400.

The Frame se od jiných televizorů odlišuje i tím, že rám obrazovky tvoří skutečná konstrukce, takže k ní dokoupitelné rámečky jen přicvaknete a když na to přijde, můžete mít každou chvíli jiný. Jejich cena se oproti loňsku snížila, a to na 1990 Kč u všech úhlopříček kromě 81 cm. Tady přijde na 1790 Kč. Výměna zabere skutečně jen chvilku.

S výše uvedeným také souvisí vylepšený zmiňovaný režim umění a nové podsvícení typu Dual LED pracující jak se studenou bílou barvou, tak s teplou bílou, což je skutečně znát. Oproti loňským modelům je také dvakrát tolik paspart a k verzím Modern Mat a Shadowbox Mat přibyly Modern Matte Thin a Modern Matte Wide, jinak řečeno moderní tenká a široká pasparta.

Je dobré ještě říci, že The Frame patří primárně na stěnu a v ceně dostanete i tzv. bezmezerový držák. Všechny modely se věší klasicky, tedy na šířku, výjimkou je 81 cm, který můžete zavěsit i na výšku, ovšem není to Sero, takže se, podle výrobce, televizní obraz nepřetočí.

Ovlivnit následně můžete, jak dlouho se mají obrazy ukazovat v případě, že v místnosti nikdo není, snímač jasu se pak postará o automatickou úpravu barevného podání. Je tu rovněž sedm možností zobrazení fotografií a deset barevných podkladů. Na obrazovce televizoru mohou být až tři snímky, nebo jeden rozdělený do tří částí (triptych, panorama, mix). Nově jde použít až šest speciálních fotografických filtrů: Art Deco, Ink, Wash, Pastel, Aqua a Fauve a abychom povídání o další funkci televizoru zakončili, řekněme si kolik obrazy, resp. přístup vlastně stojí. Po skončení základního období zdarma, je cena 149 Kč za měsíc, jednotlivá umělecká díla lze zakoupit i jednotlivě za 599 Kč. Ta jsou však spřažena přímo s konkrétním televizorem, jejich zálohování není možné.

Volby režimu Multi View při zrcadlení obrazovky ze Samsung S10 Lite.

Zrcadlení obrazovky z mobilu a obousměrné Bluetooth Audio

Ovládání, programová nabídka i „červené tlačítko“ HbbTV je stejné jako u dalších letošních modelů, HbbTV je ostatně zprovozněno hned po instalaci a i zde bylo bezproblémové. Nejinak tomu bylo u těch pár zkoušených aplikací, kterých je pro naše podmínky hodně a věnovali jsme se jim v jiných recenzích. Počítejte jen s tím, že se nyní před jejich instalací musíte přihlásit do obchodu Samsungu. Jejich celkový přehled i pro tuto značku najdete v samostatném článku.

Zrcadlení obrazovky z mobilu zlobilo, takže jsme se mu podívali na zoubek důkladněji. TCL Plex (Android 10) se zjevně Samsungu moc nelíbil a propojoval se s ním poměrně neochotně. Nakonec jsme museli jít až do Průvodce propojením, který uživatele u mobilu spíše zděsí, protože tu není ani slovo o Wi-Fi Miracast nebo jiných telefonech než je Samsung (volby TapView, Smart View, SmartThings) a Apple (AirPlay).

Aplikace Samsung SmartView ve skutečnosti dokáže využít jak Miracast, tak Chromecast, ale je určena jen pro mobily se značkou Samsung. TapView (propojení obou zařízením „ťuknutím“ o rám TV) pak využijete výhradně s novějšími telefony tohoto výrobce a s nainstalovanou aplikací SmartThings, která je stále dosti nepřehledná a složitá. Nakonec to ale jednoduché neměl ani Samsung S10 Lite (Android 10) přes doteď bezproblémovou firemní aplikaci Smart View. Po zahájení zrcadlení se totiž aktivní část obrazovky telefonu pomalu o třetinu zmenšila (na výšku) a ve Smart View se objevily nové volby (foto je výše), které se ale s televizorem nepodařilo rozumně rozchodit. Nakonec muselo být toto spojení ukončeno a znovu navázáno tentokráte bez dodatečných voleb (určujete jimi například pozici obrazovky mobilu na obrazovce telefonu či říkáte, která z nich má být vyplněna beze zbytku). V tomto případě už vše klaplo a oproti TCL Plex se výrazně zvýšila i obrazová kvalita, která pomalu odpovídala zdroji. To bohužel už neplatilo o mobilu Sony Xperia XZ s Android 6.0, který se vůbec nepodařilo napojit a to má – jako jediný ze všech tří zkoušených – systém Wi-Fi Miracast certifikovaný.

Profil obrazovky (panelu) s nožičkami, které se pouze nasouvají. Vše doplňuje externí box s rozhraními a elektronikou, který můžete umístit vcelku kamkoli (kabel je dlouhý více než dostatečně).

S výše uvedenými mobily jsme také vyzkoušeli i výstup přes Bluetooth na televizor, tedy jeho využití jako reprosystému. A i když se opět napojovaly trochu neochotně, vždy se to nakonec povedlo.

Opačný směr byl tentokráte vyzkoušen s novými Bluetooth reprosystémy Sencor SSS 1060 NYX Mini a Sencor 1100 NYX (test je na digirevue) a problémy nebyly veskrze žádné. Počítejte ale s tím, že možná i ve vašem případě bude, stejně jako u nás, zvukový výstup, oproti výstupu na televizní reprosystém, poněkud utlumen. Tento televizor také dovoluje audio výstup pouze na jeden z obou systémů a neumí tedy poslat zvuk zároveň do reprosoustavy televizoru a externího BT systému.

Samsung The Frame na podlahovém stojanu.

Opět skoro výtečný…

Na potíže jsme narazili u dvou věcí: občas samovolně vypadávalo napojení přes Wi-Fi (zkoušen jak směrovač Strong Dual Band Gigabit Router 1200, tak TP-Link Archer C9). Zároveň bylo jedno, zda byl televizor k routeru připojen přes tlačítko WPS nebo zadáním hesla. Druhá věc možná souvisela s tou první, protože šlo občasné potíže se zrcadlením obrazovky i v případě úspěšného napojení mobilu. Možná ale na druhou stranu šlo o problémy daného televizoru, který už přece jen pár testů absolvoval.

Ještě krátce k multimédiím, kde byla také jedna změna. U těch přes USB se totiž objevily problémy s externími titulky ve videu v okamžiku, kdy zároveň byly i uvnitř videa. V tomto případě je zabudovaný přehrávač nebyl schopen začlenit a nabídnout k výběru. O české externí titulky tak můžete snadno přijít, protože se v tomto případě dalo vybrat jen mezi těmi interními. Je to škoda, protože tolik možností jak je ovlivnit hned tak neuvidíte nejen u televizoru. Navíc velikostně byly tři stupně fontů vybrány výtečně a i s tím bývají jinde často problémy.

Samsung The Frame v edici 2020 je celkově vzato výborný televizor se stále parádní koncepcí, jakou bohužel nikdo jiný nenabízí. Dostanete výtečný obraz, který Frame dokáže připravit i v případě nižšího a nízkého datového toku, či v DVB-T2 hůře šířených stanic. Jasně je vidět výborný kontrast i práce s jasem a také s pohybovou ostrostí. Obrazovka se také oproti modelu 2019 zdála méně lesklá. Statické obrazy jsou díky novému podsvícení subjektivně vzato podávány ještě lépe, někdy až vysloveně jemně a s vyšším důrazem na scénu a kresbu. Například i zasněná scéna nepůsobila na obrazovce nijak násilně, ale překvapivě opravdově. Právě opravdovost a přirozenost je to, čeho si při obrazovém podání kopie uměleckého díla ceníme asi nejvíce. Pochopitelně vedle jeho přesnosti, kterou tu zaručují špičkoví (a také patřičně drazí…) fotografové.

Hodnocení

  • PRO: výtečný návrh, provedení i zpracování, systém One Invisible Connection s externím boxem, rychlé a dobré EPG, výborné resamplování, možnost výměny rámečků, podsvícení Dual LED
  • PROTI: možné potíže se zrcadlením obrazovky, polystyrénové balení (kde je slibovaný karton?)