S cenou 8.990 Kč za 140 cm patří k těm nejlevnějším na trhu a řadí se tak po bok značek jako Hitachi, Hyundai, JVC, Metz či třeba Orava. A co za to nabízí? Pojďme se podívat.

Rozlišení klasicky dosti lesklé obrazovky je Ultra HD (4K) a vzhledem k ceně, resp. ke kategorii, patří výbavou mezi ty základní modely. Wi-Fi 4 pracuje pouze na 2,4 GHz, což je dobré vést v patrnosti, z obsahu s vysokým dynamickým rozsahem televizor zvládne základní HDR10 a populární červené tlačítko HbbTV nabídne ve verzi 1.5 bez možnosti aktualizace na dvojku. U nás využitelných aplikací je na zde použité platformě pomálu a obecně nejzajímavější bude Youtube. Vše se dá jednoduše obejít zrcadlení obrazovky z mobilu (částečně) nebo pořízením dobrého boxu s Androidem, jakým je třeba Strong SRT 202 Ematic (test).

V tržišti aplikací do kterého můžete vstoupit z lišty domovské nabídky (tlačítko domečku) jsme nic z domácích, či dobře lokalizovaných aplikací nenašli, takže tento televizor je skutečně spíše na běžné sledování lineárního televizního vysílání, na Youtube či multimédia a také na současné HbbTV. S tím byste si ho také měli pořizovat, protože naděje, že se v budoucnu nějaké domácí aplikace objeví se limitně blíží nule.

Jednoduché plastové provedení skrývá „chytrý“ televizor se základní výbavou. Připojení na internet si ale raději obstarejte přes ethernetový kabel. Zvláště pokud bydlíte v činžáku.

Jednoduchá instalace, výtečné třídění kanálů

Smontování televizoru znamená přišroubovat plastové nožičky čtyřmi vruty, což jde rychle a snadno. Ani následné zprovoznění není časově náročné až na několikanásobné odsouhlasování čehosi. Po naladění prvního tuneru následuje dotaz na ladění dalšího a v případě satelitu si můžete rovnou vybrat i český nebo slovenský Skylink. Pokud budete televizor připojovat přes Wi-Fi, můžete využít tlačítka WPS (zde PBC).

Setřídění kanálů provedete buď přes oblíbené položky nebo fyzickou prací se stanicemi, a to hned na několik způsobů. Buď vzájemnou záměnou dvou kanálů nebo ještě lépe přesunutím (zde vložením) vybraných stanic na novou pozici. Říkáme stanic, protože jich můžete vybrat víc, a to i na přeskáčku.

Volbu najdete v menu nastavení (Kanál), a tohle prakticky neuvidíte ani u velkých značek. V tomto směru má použitá platforma hodně navrch a srovnat se může dnes zejména s Hisense, který to zvládá také. Ten má ovšem podstatně více lokálních aplikací.

Jak vidíte, dálkový ovladač má slušné rozložení. EPG je na dobrém místě, přes OK vyvoláte seznam kanálů a tlačítko USB poslouží i pro vstup na síťová multimédia.

Velice dobré ovládání

Dálkový ovladač je rozměrný s výraznými tlačítky a většinou i popisy (výjimkou je dolní část ovladače). Rozložení je výborné a vše důležité je po ruce. OK vyvolá seznam naladěných stanic, v multimédiích pak funguje jako Pause/Play. Speciální tlačítka ve spodní části pak mají zvláštně umístěné přetáčení i přeskok o kapitolu, skladbu, dále. Ovladač i tak patří k těm lepším, což se týká i menu nastavení.

Pohyb v dlouhých nabídkách je jednoduchý a intuitivní, kolování napomáhá svižnosti a přirozenosti práce. Ovládací styl je klasický a patří k tomu nejlepšímu, co dnes můžete najít.

Položky jsou také výborně rozčleněny, zvuk upravíte přes pětipásmový ekvalizér, který si nastavujete buď manuálně nebo přes další čtyři přednastavené režimy. Přednastavených obrazových režimů je opět pět, čtyři plus jeden Osobní, a ovlivníte například úroveň podsvícení, jas, kontrast, barevnou teplotu nebo ostrost.

Domovské tlačítko odhalí trojici nabídek, které vidíte na snímcích u konce článku. Přes něj se dostanete do aplikací, vstupů a výstupů a také na rychlé menu se vstupem do zrcadlení (Wi-Fi Displej), režimu Sport nebo na HDMI (CEC).

Jak sami vidíte, programová nabídka je dělána hodně zajímavě. Sice je tu méně kanálů, ale rychlý náhled na pořad možná vše vyváží.

Výborné EPG se zvukem na pozadí, HbbTV bez Primy

O aplikacích už byla řeč, takže pojďme k programové nabídce. Jak vidíte je bez obrazu, zvuk běží na pozadí a většinou se při vstupu a odchodu dokonce ani nepřerušoval.

Po EPG se nemůžete volně pohybovat, přejetí na novou stanici způsobí i skok v tuneru. Pořady se stahují po vstupu na multiplex, někdy to ale trvalo neúměrně dlouho a bylo lepší rovnou z EPG vyskočit a pak se do něj vrátit. Druhou drobností je, že pokud si zadáte připomínku na pořad (čas můžete upravit) nevidíte ji v přehledu pořadů. Nicméně televizor se dokáže probudit z pohotovostního režimu, a to je hodně příjemné! EPG tak patří k těm nejlepším, pokud vám tedy vyhovuje jeho styl s automatickým výpisem podrobnějšího popisku, který nijak neovlivníte a nefungovalo tu ani obvyklé Info.

„Červené tlačítko“ jsme vyzkoušeli na hlavních kanálech, resp. u hlavních televizních skupin. Jak u České televize, tak u Novy jsme problémy nepozorovali i když je pravdou, že na Nově bylo navázání jedné reklamy na druhou často doprovázeno odskokem do tuneru a tudíž krátce proloženo pořadem z aktuálně vybrané stanice. Problém nastal u Primy, kde se přes veškerou snahu ani ve 4:00 ráno nepodařilo většinu aplikací spustit. Pracovaly zejména Reality, Počasí se zobrazilo, ale při přesunu na další den spadlo. Část se seriály a filmy, včetně videopůjčovny, resp. Pohádek a Dokumentů, se nepodařilo spustit nikdy. Tohle je ale nejen daň za levný televizor, ale i za to, že Prima v HbbTV 1.5 dělá věci na které by měla používat verzi dva, takže to televizoru nevytýkáme. Tady způsobuje problémy řešení Primy a nejde jen o tento přijímač.

Co se týče nahrávání, které je na stránce produktu uváděno jako tzv. otevřené do formátu PVR-TS, to se nepodařilo rozchodit ani s rychlou flash pamětí se souborovým systémem FAT32, ani s NTFS. Navíc v menu nikde nebyla volba dovolující nahlédnout na médium a zjistit zda vyhovuje či nikoli. Televizor buď nevypsal nic, nebo napsal, že médium je pouze pro čtení.

Zrcadlení obrazovky jsme opět vyzkoušeli se třemi mobilními telefony: Samsung S10 Lite (Android 10.0)
Sony Xperia XZ (F8331, Android 6.0) a TCL Plex (Android 10). Ve všech případech bylo spojení bezproblémové a svižné a stačilo se jen přepnout na tzv. Wi-Fi displej. Obrazová kvalita se blížila kvalitě zdroje, někdy ale byla poněkud proměnlivá. V každém případě je ale zrcadlení funkční a částečně pomůže vyřešit potíž s minimem u nás použitelných aplikací.

Menu nastavení dovolí spoustu úprav a dá se v něm kolovat, což zrychluje a zpříjemňuje ovládání. V části Smart TV najdete například Wi-Fi displej a také zapnutí televizoru přes síť, což je dobré si občas zkontrolovat, protože Youtube má bohužel tendenci (nejen zde) zapínat si volbu samovolně. A to vede k výrazně vyšší spotřebě v pohotovostním režimu.

Solidní multimédia, obsah s HDR lehce „přepálený“

Zde počítejte s tím, že souborový systém exFAT není podporován, naštěstí je tu staré dobré NTFS, takže se vlastně nic neděje. Na tomto místě bude asi dobré si vzpomenout, v jaké kategorii se to vlastně nacházíme. I když je úroveň resamplování docela slušná (na kategorii a cenu), lehké artefakty byly pozorovatelné nejen u klasických seriálových dílů s nízkým rozlišení (SD) o velikosti nějakých 350, 400 MB, ale i u dvakrát tak větších. Vše se vylepšilo někde kolem gigabajtu, ale tomu se rozhodně nemůžeme divit. Jsme v kategorii televizorů, které vyžadují kvalitní obsah a pak svou práci odvedou docela dobře, což platí jak u obrazu, tak u zvuku.

Formátová kompatibilita byla velmi dobrá a i když s DivX to nedopadlo, XviD se už chytl i když ze serveru, i z USB média, byl bez externích titulků a podporovány nebyly ani ty interní. Jinak se přehrává spíše čistý MPEG-4, MPEG-4 AVC, H.264 a také HEVC, ať už v rozlišení HD Ready, Full HD nebo ve 4K. Nahrávku z britské BBC (Full HD, H.264, TS) televizor podal velice dobře, datový tok je ovšem, kolem 8 Mb/s, takže skoro dvojnásobek toho, co u nás vysílá České televize u níž byl třeba boční švenk nebo posun textu na spodní liště zpráv hodně znát. Ale i o tom je tato kategorie a cena to jasně vyjadřuje.

Správce souborů nabízí jediný náhled, názvy rotují a multimédia se přehrávají podle druhu.

Fotografie televizor zvládl v JPG, PNG i BMP, pracovaly ale i ve formátu MPO, který byl kupodivu podáván jako dva snímky v JPG vedle sebe. Muzika vedle obvyklých formátů překvapila zvládnutím FLAC HD, který prověřil zabudovaný audio systém a jak se ukázalo, není vůbec špatný.

Obsah s HDR televizor způsobně oznámil (oficiálně ho zvládá u HDR10, oznámil ho ale i u HLG) a ještě vás upozorní, že byste si měli přepnout na přednastavený režim na Film, což je šikovné (žádný speciální video režim pro HDR tu není). U detailů v tmavém prostředí měl televizor u testovacího souboru tendenci podat objekt výrazněji, viditelněji a s více detaily, což autorovi vyhovuje i když tady už to bylo mírně za hranou. U přesvětlené scény to bylo podobné, což ale zde vedlo k větší ztrátě detailů. Celkově by se tak podání dalo označit jako lehce „přepálené“.

A ještě drobnost – správce souboru v multimédiích není špatný i když z dlouhého názvu ukazuje vysloveně jen pár znaků a zbytek rotuje. Zejména u seriálových dílů to tak vyžaduje chvilku čekání a je škoda, že tu není vyhrazený řádek pro zobrazení celého jména.

Jaký je? Pokud chcete velkou úhlopříčku za co nejméně…

Kvalitní videa v Ultra HD (4K) televizoru seděly nejvíce a většinou, s výjimkou úvodního náběhu, což je ale problém i u hodně drahých strojů, si s nimi rozuměl a podával je výborně. Ostatně i autorova oblíbená stanice Nasa UHD byla podávána s naprostým přehledem, ale tomu se divit nemůžeme, protože příliš akční není a poměrně nízký datový tok tak určitě odpovídá. Nicméně i tak potěšila podáním barev, což bylo s dobrým zdrojem vcelku pravidlem.

U kanálů ČT HD s datovým tokem kolem 4,5 Mb/s je už kategorie televizoru dosti znát (u nízkého rozlišení na DVB-T2 to platí zcela jasně) a na rychlé sportovní přenosy určitě není. Ostatně stačí i drobný švenk, nebo rychlejší pohyb kamerou, a uvidíte to nejspíše také. To jsou jasná omezení, ale řada lidí to neřeší nebo to jednoduše nevnímá. Pro někoho tak může být větším problémem nízký počet lokálních aplikací, což se ale dá obejít díky funkčnímu a hlavně jednoduše spustitelnému zrcadlení obrazovky. Tady bude pro mnohé větším problémem najít ho na mobilu, což bohužel platí i u řady velkých značek, které ho z neznámých důvodů schovávají hluboko do menu anebo ho zbytečně komplikují. To je ale na jiné povídání.

Televizor Sencor SLE 55US600TCS je za dané naprosto minoritní peníze dobrou volbou pro ty, kteří chtějí co největší úhlopříčku za níž chtějí vydat co nejméně peněz a zbytek je v podstatě nezajímá. Nebo jdou hlavně po „červeném tlačítku“, které tu fungovalo bez viditelných potíží.

Hodnocení

  • PRO: při kvalitním zdroji dobrý obraz i zvuk, výborné ovládání, výborné zrcadlení obrazovky
  • PROTI: minimum lokálních aplikací