Poslední přehled na toto téma jsme dělali letos v březnu. Před koncem roku se ale desítka nejúspěšnějších přijímačů z vybraných českých e-shopů může hodit. Ty nejdůležitější žebříčky tak lze vidět na jednom místě nemluvě o momentálně až překvapivě nízkých cenách!

Elektronické obchody, e-shopy, většinou své prodeje za jednotlivé výrobkové skupiny nezveřejňují, ale jak u set-top boxů pro DVB-T2, tak třeba u televizorů si často můžete nechat produkty seřadit podle nejprodávanějších, jinak řečeno nejpopulárnějších, nebo je TOP 10 automaticky zveřejněn hned na úvod nabídky. Mimochodem nedivte se mimořádným cenám u některých přijímačů, toto je TOP 10 v době, kdy má řada obchodů výprodej.

Stejně jako vždy i nyní jsme vybrali pět velkých českých e-shopů a u každého se podívali na deset (většinou) nejprodávanějších set-top boxů pro DVB-T2/HEVC. Můžete sice namítnout, že informace nemusí sedět, že si je někdo přibarvuje, apod., ale co dělat? Jiné oficiální statistiky k dispozici nejsou, a to ani od jednotlivých prodejců, resp. výrobců, včetně těch ryze lokálních.

A protože se TOP 10 v e-shopech mění v čase, nemusí v době, kdy se na něj budete dívat vy sedět. Níže uvedené žebříčky jsou dělány podle výsledků ze čtvrtka 26. listopadu 2020, přičemž názvy výrobků jsou uváděny tak, jak je má uveden obchod (mohou se lišit od recenze). A protože na odchycených obrazovkách, které najdete u všech sledovaných obchodů je TOP 10 podle prodeje (pochopitelně jen za nové výrobky), připojujeme ještě abecední seznam set-top boxů s případným odkazem na naši recenzi.

K TÉMATU:

 

Alza.cz, set-top boxové TOP 10 (k 26. 11. 2020).

Alza: Tesla TE-300

Žebříček vedou dvě značky a každá má v desítce nejúspěšnějších dva výrobky – Maxxo a Sencor. U druhé značky je zajímavé, že se mezi nejprodávanější dostal set-top box s Androidem za 1999 Kč (máme ho přislíben na recenzi), jinak jde vždy o přijímače pod tisíc korun.

Jednička žebříčku, Tesla TE-300 patří společně se Sencor SDB 520T a Sencor SDB 5003T mezi nejlevnější i když tím zcela nejlevnějším je Alma HD 2820 (439 Kč) na desáté pozici. Ani nyní se na Alze do TOP 10 nedostal přijímač s HbbTV.

Alza TOP 10 (řazeno abecedně podle značek)

 

CZC, set-top boxové TOP 10 (k 26. 11. 2020).

CZC: AB CryptoBox 702T mini

Na rozdíl od minulého TOP 10, kdy jeho výpis po zatržení pouze nových výrobků zlobil, nyní už bylo vše v pořádku i když je zde žebříček dělán poněkud zvláštně. Mezi tzv. Bestsellery najdete totiž pouze šest výrobků, nicméně výpis označený jako Nejprodávanější pokračuje řadou dalších, a to včetně těch, které už byly vyprodány. Níže uvádíme pro to takové, kterou jsou, resp. včera ještě byly v prodeji.

Jedničkou u CZC byla značka Tesla se třemi zastoupenými produkty následovaná AB, jejíž AB CryptoBox 702T mini (Sencor SDB 520T byl označen jako vyprodaný) byl také v čele TOP 10.

Suverénně nejlevnějším výrobkem byl Vivax 181H, DVB-T2 za 399 Kč, nejdražším AB CryptoBox 702T (829 Kč). Jde tedy vždy o přijímače pod tisíc korun. Jinak tu chybí jak set-top box s HbbTV, tak s Androidem.

CZC TOP 10 (řazeno abecedně podle značek)

 

Datart, set-top boxové TOP 10 (k 26. 11. 2020).

Datart: Tesla TE-300

Tento obchod mívá žebříček odlišný snad vždy, ale tentokráte hodně překvapil! Nejprodávanějším set-top boxem se sice stala levná Tesla TE-300 (539 Kč) a levnější byl už jen Sencor SDB 520T za 499 Kč. Ovšem nejdražším přijímačem je Tesla TEH-500 Plus za 2190 Kč, která navíc nebyla jediná s Androidem. Vedle ní je totiž v TOP 10 na Datartu ještě Tesla TEH-500 a opět Maxxo DVB-T2 Android Box. Celkem tu tak jsou tři set-top boxy pro DVB-T2 s operačním systémem Android, ovšem přijímač s podporou hybridního televizního vysílání HbbTV tu taktéž nenajdete.

Co do značek, je jasnou jedničkou Tesla zastoupená čtyřmi stroji následovaná Maxxo se dvěma.

Datart TOP 10 (řazeno abecedně podle značek)

 

Euronics, set-top boxové TOP 10 (k 26. 11. 2020).

Euronics: Emos EM190-S HD

U tohoto obchodu se stále nic nezměnilo, takže DVB-T2 neexistuje a je tu jen DVB-T. Potíže byly i s TOP 10, které tu ovšem bylo v podobě TOP 9 a ukazovalo se na obrazovce asi tak na sekundu a pak nenávratně zmizelo. Jak vidíte, odchytit se ho ale nakonec povedlo…

Jedničkou žebříčku je Emos EM190-S HD, nejlevnějším přístrojem byla Tesla TE-300 za 539 Kč a nejdražším Tesla Duplex T2 Dual za 999 Kč. Zkrátka nic nad tisíc korun a také nic s HbbTV či s Androidem.

Jedničkou mezi zastoupenými značkami byla jednoznačně Tesla se čtyřmi produkty, dvojkou Maxxo se dvěma.

Euronics TOP 10 (řazeno abecedně podle značek)

 

Mall, set-top boxové TOP 10 (k 26. 11. 2020).

Mall: Sencor SDB 520T

Na tomto obchodě je právě probíhající výprodej notně znát a v žebříčku nejprodávanějších jsou jen ty nejlevnější set-top boxy. Startuje se tu přijímači Vivax DVB-T2 181H a Trevi HE 3365 T2 za 399 Kč a končí s Maxxo T2 HEVC/H.265 + Wi-Fi za pouhých 599 Kč.

Jedničkou TOP 10 je u tohoto obchodu Sencor SDB 520T, dvojkou zmiňovaný Vivax a třetí je taktéž zmíněné Trevi HE 3365 T2.

Co se značek týče, nejlépe jsou na tom Sencor se třemi produkty a Tesla se dvěma.

Mall TOP 10 (řazeno abecedně podle značek)

 

Kombinovaný set-top box Mascom MC9130 UHDCI má výborné HbbTV, skvělé aplikace i přístup k placenému DVB-T2

 

Jak vypadá celková situace?

Překvapením je ke konci roku to, že v TOP 10 není ani jeden set-top box s HbbTV (v březnu byly hned u třech obchodů). Vzhledem k probíhajícím výprodejům to ale zas tak neočekávané není. U většiny e-shopů tak dominují především ty nejlevnější přijímače jejichž ceny klesly i poměrně výrazně pod 500 Kč.

Současné většinové situaci se vymyká jen Datart, kde jsou hned tři set-top boxy s operačním systémem Android. Co do značek, excelují v TOP 10 především Maxxo, Sencor a Tesla. V podstatě tedy české stálice, protože Sencor patří ke společnosti Fast.

Štítky