Pouze do 31. prosince budou České Radiokomunikace certifikovat televizory a set-top boxy pro příjem DVB-T2, od 1. února 2021 zahájí certifikace rozhlasových digitálních přijímačů.

Po čtyřech letech končí certifikace televizních přijímačů vhodných pro příjem pozemního digitálního televizního vysílání nové generace DVB-T2 v České republice. České Radiokomunikace (CRA), které ji zajišťovaly od roku 2016, vydají televizorům a set-top boxům poslední nálepky „DVB-T2 ověřeno“ koncem tohoto měsíce. „Certifikaci ukončíme k 31. prosinci 2020. Většina televizorů a set-top boxů je dnes už DVB-T2 ready bez problémů,“ potvrdil pro Televizníweb.cz Marcel Procházka, ředitel sekce regulace CRA. „V roce 2016 jen malá část televizí splňovala normy pro DVB-T2/HEVC. Zavedli jsme proto certifikaci, které se účastní všichni významní výrobci a prodejci. Od roku 2016 jsme ověřili 3 337 televizorů a 71 set-top boxů,“ uvedl.

Jak se testují přijímače pro „DVB-T2 ověřeno“? Navštívili jsme laboratoř Českých Radiokomunikací

Televizní certifikace ochránily před „šmejdy“

Ačkoli testování nových přijímačů DVB-T2 končí, webové stránky www.dvbt2overeno.cz budou fungovat i nadále. Uživatelé si na nich mohou zadáním názvu přijímače ověřit, zda je certifikovaný, případně si stáhnout seznam všech více než tří tisíc přijímačů s pečetí „DVB-T2 ověřeno“. Jsou mezi nimi televizory a set-top boxy známých značek i poměrně neznámé přístroje. Nové modely pro rok 2021 ale CRA již testovat nebudou. DVB-T2/HEVC se stal běžnou výbavou všech televizních přijímačů na českém trhu. V obchodech tak už v podstatě nelze zakoupit televizor nebo set-top box, který by byl vybaven pouze tunerem DVB-T nebo měl vedle tuneru DVB-T2 kodek MPEG-4 místo HEVC, v němž vysílají české sítě DVB-T2. Právě MPEG-4 přijímače představovaly asi největší problém při přechodu na DVB-T2.

Některé obchodní řetězce, které se přímo nespecializují za prodej elektra, v průběhu druhé televizní digitalizace dovážely set-top boxy DVB-T2 vybavené kodekem MPEG-4. Ty však nedokázaly správně zpracovat signál českých vysílacích sítí. Sice naladily televizní programy, ale reprodukovaly pouze jejich zvuk, nikoli obraz. V případě televizorů s MPEG-4 tak musel divák přikoupit set-top box DVB-T2/HEVC nebo si pořídit zcela nový televizor.

Jak operátoři celoplošných sítí DVB-T hodnotí přechod na DVB-T2? Ohlédnutí za (téměř) dokončenou digitalizací

„DAB ověřeno“ už má svoji pečeť i webovou adresu

Po ukončení testování přijímačů DVB-T2 se CRA připravují na novou vlnu testování, tentokrát zaměřenou na digitální rozhlasové přijímače DAB. „Certifikaci DAB rádií zahájíme 1. února 2021,“ potvrzuje Marcel Procházka z CRA. Podle jeho slov by měla zajistit kompatibilitu s vysílacím standardem DAB+, ale také napomoci zvýšit obecnou povědomost o digitálním rozhlasovém vysílání DAB+. Certifikace bude pobíhat na základě na evropské normy ETSI TS 103 461 V1.2.1 (2020-08) a praktickém vyzkoušení příjmu reálného vysílání. „Zajistí ochranu diváka při nákupu DAB+ přijímače, ale i výrobce a prodejce a podpoří celková prodej digitálních rádií,“ věří Marcel Procházka. CRA kvůli certifikaci začaly již koncem léta spolupracovat s výrobci a prodejci spotřební elektroniky.

Přijímače, které projdou certifikací CRA, se objeví se na chystaném webu www.dabovereno.cz. V České republice aktuálně vysílají čtyři sítě pro digitální rozhlas DAB+. CRA provozují multiplex ČRo DAB+ pro Český rozhlas a CRA DAB+ pro komerční rádia, a společnosti Teleko digital a RTIcz provozují po jedné síti pro komerční rádia.

Štítky