UVNITŘ PREZENTACE – Pozemní televizní vysílání si i po přechodu na DVB-T2 zachovává dominantní postavení, využívá ho 55 procent domácností.

Čechy čeká ještě poměrně velké „přezbrojování“ televizních přijímačů. I po dokončení přechodu na DVB-T2 totiž 52 procent domácností, které přijímají televizní signál pozemní cestou, používá set-top box připojený je staršímu televizoru, který není vybaven tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. Vyplývá to z výzkumu vybavenosti televizních domácností od agentury Nielsen Admosphere, jehož výsledky zveřejnily České Radiokomunikace (CRA). Pozemní cestou nadále přijímá televizní vysílání 55 procent domácností, což znamená, že více než čtvrtina všech českých domácností nyní používá set-top box a v dohledné době budou vybírat nový televizor.

„Diváci ve vyšší míře využívají set-top boxy připojené ke stávajícím televizním přijímačům. Počítá se s tím, že tento poměr se postupně změní v rámci přirozené obměny vybavení domácnosti. Všechny aktuálně prodávané televizní přijímače jsou již vybaveny tunerem pro příjem DVB-T2,“ upozornily CRA v prezentaci, která hodnotí takřka tříletý proces přechodu na DVB-T2 v České republice. Ze stejného výzkumu Nielsen Admosphere vyplynulo, že ty domácnosti, které přijímají televizní signál terestricky, většinou využívají společnou televizní anténu (51 procent), případně individuální venkovní anténu (42 procent). Pouze zlomek diváků spoléhá na individuální pokojovou anténu, která je pro příjem DVB-T2 méně spolehlivá (jde o sedm procent domácností).

Přechod na DVB-T2 vedl k postupnému nárůstu využívání dalších služeb, jako je hybridní vysílání (HbbTV). Podle CRA je v Česku k HbbTV připojen již milion televizorů. Hybridní vysílání podporují také některé set-top boxy, konkrétně pak sedm modelů certifikovaných pro příjem DVB-T2 od CRA. Jejich cena začíná na 1 200 Kč.

Vyhodnocení přechodu na DVB-T2 by Jan.Potucek

Štítky