Hledáte kompaktní a přitom skoro plně vybavený přijímač digitálního rozhlasu, včetně toho internetového? Technisat k tomu přistoupil způsobem sobě vlastním, takže vedle peněz momentálně ještě potřebujete notnou dávku trpělivosti.

Jak vidíte z fotografií níže, přijímač s klasickou teleskopickou anténou na zadní straně se dodává ve dvou barvách. Čelní straně vévodí reproduktor za plastovou mřížkou, což je součást předního krytu. Velmi dobrý barevný displej je typu LCD TFT, má úhlopříčku 6,1 cm (2,4″) a rozlišení 320 x 240 bodů a celek působí elegantně, neotřele a jakoby snad ani k Technisatu nepatřil. Ostatně co do vnějšího provedení je to jeden z nejhezčích rozhlasových přijímačů značky, navíc první takto vybavený s cenou pod 2000 Kč.

Techniradio 6 IR je napájeno z 230 V přes rozhraní microUSB, za asi 190 Kč můžete dokoupit akumulátor typu Nokia BL-5C, Li-Ion, 1050 mAh, což asi bude nutné, protože ho nedostanete v ceně (bez něj byl tkaé zkoušen). Typ akumulátoru ale kupoivu na první pohled chybí jak při otevření krabice s přijímačem, tak pod krytkou na zadní straně.

Výbava Techniradia není vzhledem k ceně až tak vysoká, takže akumulátor, což bude v nákupu možná stokoruna, tu být určitě mohl a měl. Vedle kompletních tunerů pro příjem VKV, DAB a internetových stanic tak dostanete už jen Bluetooth. Obejít se budete muset bez rozhraní USB (to zabudované je pouze pro napájení), linkového audio vstupu a přehrávání muziky z lokální sítě, což asi zabolí nejvíce. Přijímač také nemá žádné držadlo a v době zápůjčky byl bez českého menu, resp. na závěr testu se objevila aktualizace k čemuž se ještě dostaneme.

Funkce slušné, ovládání výborné a s kolováním

Pokud rádio bez akumulátoru připojíte k 230 V (nebo zapnout proud…) neuvidíte zhola nic, a to i když je naladěno. Jakoby bylo bez napájení, což samozřejmě není. Datum a čas se ukáží až po stlačení On/Off, což v tomto případě nejprve znamená uvedení do pohotovostního režimu. Hodiny jsou velmi dobře viditelné a rozměrné, na displeji se ovšem v tento okamžik objeví jen samé nuly, protože si rádio datum a čas nestáhlo, a to v našem případě nikdy (po aktualizaci firmwaru už občas ano). Teprve po dalším zmáčknutí tlačítka se přijímač zapne a datum a rozměrné hodiny pak byly, při následném uvedení do pohotovostního režimu, vidět.

Takto to ale funguje i při výpadku síťového napájení. I když výrobce tvrdí, že hodiny po výpadku 230 V naběhnou automaticky, u nás to nefungovalo. Možná to platí až po zasunutí baterie, což se ale nikde neříká, možná to potřebuje ještě jednu aktualizaci firmwaru…

Jak se později ukázalo, když zvolíte aktualizaci času třeba z VKV z ničeho jiného se neprovede (nebo alespoň u nás se neprováděla). V tomto případě máte v menu pouze čtyři možnosti: tři tunery a „žádná aktualizace času“. Jak vidíte, chybí aktualizace datumu a času ze všech zdrojů, což je u přijímačů zcela obvyklá volba. Jak bylo řečeno, po aktualizaci firmwaru se úprava času občas prováděla a dokonce i poté, když byl zatržen internet a start přijímače se provedl s VKV/FM.

Jestliže otevřete krytku akumulátoru na zadní straně najdete pod ní jen neoznačené místo a není tu nic podle čeho se při výběru akumulátoru chytit (proč tu není alespoň papírek s typem?). Naštěstí orientaci si při zasouvání akumulátoru splést nemůžete, protože konektory jsou jen na jedné straně.

Ještě hůře je na tom instalace. Při prvním zapnutí se objevila němčina a jak vidno, výrobce stále nezmoudřel. Jen to u některých přijímačů dělá jinak, z našeho pohledu normálně, tj. s výběrem jazyka, a u zbytku postaru, tedy jako by nic jiného než němčina na světě neexistovalo. Instalace tak musí proběhnout v tomto jazyce a ten si následně můžete předělat ručně. Přijímač má navíc instalačního průvodce dělaného dosti primitivně, takže volbu jazyka nenabídne ani na závěr a u nás nenabídl ani připojení k Wi-Fi přes WPS.

Mimochodem v příručce se mluví o tom, že je třeba při instalaci „přeskočit WPS“. To ale nikde vidět nebylo a připojení k bezdrátové síti jsme museli zadat manuálně heslem, což je na klávesnici na obrazovce trochu krkolomné. Drtivá většina přijímačů DAB také instalaci zakončuje laděním jeho tuneru. Zde se toho ale nedočkáte.

Těsně před dokončením testu se objevila nabídka aktualizace firmwaru, která i přes nastavenou angličtinu opět probíhala v němčině s „achtung“, „achtung“. Po jejím provedení naběhla původní stanice, ale kupodivu nehrála, ale stačilo jen stanici znova vybrat a vše bylo v pořádku.

Po aktualizaci bylo vidět, že v jazykové části menu je navíc první verze češtiny (slovenština nikoli), která se ještě bude upravovat. K lokalizaci se proto pochopitelně nemá smysl vyjadřovat snad jen s výjimkou toho, že ve stanicích ještě většinou nebyly info popisky v češtině, nicméně znaky nevypadávaly.

Hands-free tu není, Bluetooth se připojuje pouze ke zvuku médií (Samsung S10 Lite).

Ovládání najdete na čelní straně a zajišťuje ho sada tlačítek plus dva otočné, jemně přeskakující voliče s OK uprostřed. Levým přijímač zapínáte/vypínáte (fyzické vypnutí tu není), nastavujete hlasitost a krátkým stlačením vypnete zvuk. Pravým (Select) se pak pohybujete v menu a odmačkáváte volby. K dispozici také máte tlačítka přímého vyvolání (ukládání) pěti stanic a pro Bluetooth speciální tlačítka pro posun o skladbu dále, apod. Info pak slouží u všech tunerů k přepínání druhu informací, například u DAB nabídne kvalitu signálu, či datový tok.

Příjímač lze také řídit přes aplikaci AirMusic Control pro Android a iOS a z další výbavy jsou ještě k dispozici dva budíky a časovač pro automatické vypnutí (Sleep – usínání při rádiu).

Streamování přes Bluetooth jsme opět vyzkoušeli se třemi mobily s různými verzemi Androidu: Samsung S10 Lite (Android 10), Sony Xperia XZ (Android 6) a s TCL Plex (Android 10).

Kvůli spárování zařízení se z neznámých důvodů nestačí přepnout do režimu BT, ale je nutno jít do menu na volbu „Nastavení Bluetooth“ přes níž se teprve spustí. Pak teprve vše proběhlo bez problémů, ale pouze ve dvou případech. U Sony Xperia XZ se zařízení spárovala a spojení bylo zjevně v pořádku. Jen se nic nepřehrálo, přitom mobil hrál, což potvrdil i při vypnutí Bluetooth.

Při dalším zapnutí Bluetooth na už spárovaném zařízení by se podle příručky už mělo propojení dělat automaticky, což jednou dopadlo a podruhé nikoli a bylo tak zapotřebí klepnout na ikonu zařízení. Hands-free tu není, takže jde vždy jen o tzv. připojení ke zvuku médií.

V případě TCL Plex se nenabídl kodek aptx, takže přijímač ho zjevně nepoužívá, což by ale při své ceně mohl. A protože jsem měl po ruce ještě nejnovější TCL 10 plus vyzkoušel jsem i ten. Vše pracovalo bez potíží, zabudován byl ale Android 10. Škoda, že už nebyla k dispozici aktualizace na verzi 11, což nás u TCL čeká v nejbližší době.

Celkově vzato byla spolupráce velmi dobrá a mobily nebylo zapotřebí vytáčet na maximum. V podstatě na obou zařízeních stačilo, pro slušný poslech v domácnosti, nějakých 70 %.

Voleb u DAB je tak nějak standardně, seznamem vysílačů je myšlen seznam stanic.

Slabounké VKV, výborné DAB

VKV pracuje s RDS, ladění je nutno dělat po jedné stanici (v menu lze nastavit ladění buď všech nebo jen těch nejsilnějších). A protože funkce AMS, která proladí pásmo a uloží stanice automaticky do paměti, chybí, musíte to dělat manuálně. Tady bohužel na dané verzi firmwaru doslova, protože automatické ladění zcela chybělo!

Po přepnutí se objevila frekvence 87,50 MHz a majiteli starej se. Krátké ani delší zmáčknutí tlačítka Select pro spuštění funkce nepracovalo (krátké jen pásmo krokuje) a přitom v příručce se mluví o tom druhém, což je také obvyklé i u jiných přijímačů. V systému byly po instalaci nastaveny „pouze silné vysílače“, což je pochopitelně také špatně.

Do paměti uložíte stanice trochu delším podržením tlačítka 1-4 nebo „5+“ (tady s následným navolením pozice a Select), a to je značné zjednodušení oproti dřívějšímu přístupu. Vyvolání stanice z paměti se provede krátkým stlačením čísla, případně „5+“. Vše platí i u DAB a u internetu.

Po přepnutí na tuner DAB se klasicky provedlo automatické naladění společně s vytvořením seznamu stanic. V menu pak máte možnost například ty neaktivní smazat (Prune), manuálně vyhledávat, přizpůsobit úroveň hlasitosti a je tu i volba pořadí stanic nazývaných zde „vysílače“, což je ale Technisatu vlastní.

U internetového rádia byly ve volbě Česko pouze tyto žánry.

Internetové stanice? Trocha dotažení by se hodila i zde

K internetu se připojíte přes Wi-Fi 4 i na frekvenci 5 GHz, což je dobré zejména kvůli rušení v problematických místech. V menu pak najdete obvyklé volby u nichž na prvním místě je Česká republika následovaná historií, vyhledáváním, změnou lokace, výběrem mezi populárními stanicemi a volbou Discover. Ta vás pustí například do výběru podle žánru (je jich tu spousta) či jazyka, výběr podle kvality audia klasicky chybí.

Ovládání bylo pohodlné i zde, ale bylo vidět, že přijímač není zcela dotažený. V případě výběru žánru přímo u České republiky byly totiž na výběr pouze čtyři druhy plus „řeč“ (jinak „News“), při obecném výběru podle žánru bylo vše v pořádku stejně, jako například u Velké Británie. Na perličku jsme narazili po výběru USA, kde byly na prvním místě lokální stanice následované výběrem podle jednotlivých států. V lokálních stanicích ovšem byly ty české…

Někdy se stalo, že při operacích v menu a zpětném návratu ke stanici najednou přestala hrát i když na obrazovce byly vidět veškeré informace a běžel i doprovodný text. Bylo tak nutné znova danou stanici vybrat ze seznamu. V případě uložené stanice ji stačilo znovu vyvolat z paměti.

Na první verzi lokalizace solidní podání…

Jaké je? Zatím poněkud slabé…

Německá firma Technisat se zjevně nemůže smířit s tím, že existují lidé, kteří nemluví německy, což tak nějak připomíná francouzštinu a Francouze.

Autor jednoduše nechápe, proč u jednoho přijímače je instalace normální, tedy s úvodní volbou jazyka, což je naprosto obvyklé i u jiných zařízení, a u dalšího probíhá pouze v němčině, což lidem mimo německy mluvící země akorát komplikuje život.

Zkrátka majiteli nějak si poraď, protože nás to nezajímá!

Je to škoda o to větší, že pokud by byl dotažený software (firmware) rádio by bylo výborné a na takového prcka i s velice dobrou výbavou, byť je pochopitelně škoda zejména absence linkového vstupu (přes Bluetooth nemusíte napojit vše, což se také ukázalo) a streamování z domácího serveru. Bluetooth je takové jaké je, pozor na nutnost vstupu do speciálního režimu před spárováním, což je zcela zbytečný krok.

Kupodivu ovládání je výborné, včetně zjednodušeného ukládání stanic do paměti, které je naštěstí u všech tunerů stejné. Lokalizace se jistě časem dotáhne, to má Technisat ve zvyku. Doufejme ale, že se dotáhnou i nedodělky, protože například absence automatického ladění u VKV je poněkud tristní, a to ještě nemluvíme o funkci AMS. Ta by ostatně měla být automatickou součástí každého nově uváděného přijímače!

Jak vidíte, Technisat Techniradio 6 IR má zjevně ještě nějakou cestu před sebou. Za nás je tak stále hvězdou kapesní Techniradio RDR, kterému tenhle přijímač pohodovostí nesahá ani po kotníky.

Hodnocení

  • PRO: výborný hardware, slušný displej, výborné ovládání, včetně ukládání do paměti a vyvolávání stanic
  • PROTI: příšerná instalace bez výběru jazyka, VKV bez automatického ladění (pouze s manuálním), chybí funkce AMS, řada drobných chyb ve firmwaru, při výpadku proudu zpravidla nenabíhají hodiny (zkoušeno bez akumulátoru), chybí přehrávání muziky z LAN

Štítky