Tohle není ani televizor ani set-top box a přijímat televizní signál neumí ani jinak. Článek berte čistě jen jako zpestření letos podivného času předvánočního, resp. konce krizového roku 2020. Doufejme, že bude na dlouhá léta poslední…

Za 7.990 Kč dostanete trojstrannou zvukovou homoli s reproduktory po dvou stranách. Je mono i když jde s dalším systémem spojit do sterea, a využít ho můžete nejen na nějakou tu domácí „akcičku“, ale také jako reprosystém k mobilu či kompatibilnímu televizoru, byť pouze analogově. Digitální audio vstup tu totiž chybí.

Věž má celkový výkon 500 W (RMS) a dělá se ve dvou provedeních: testovaném a levnějším Samsung MX-T50 a ve skoro jednou tak dražší variantě Samsung MX-T70 lišící se mimo jiné zabudovaným subwooferem. Tady jsme ale u dvoupásmového Party Audio MX-T50 a do dvou stran jsou zabudovány dvakrát dva reproduktory umístěné za nesnímatelnou kovovou mřížkou, přičemž jde o jeden výškový a jeden středobasový.

Zcela nahoře je ovládání s malým, ale dobře viditelným displejem na kterém se objevují například vstupy a také světelné režimy. A je tu také čidlo pro infra ovladač i když by systému nepochybně svědčilo něco s čím byste nemuseli mířit. Na zadní straně (třetí straně) jsou rozhraní a bytelný úchop za který můžete repro věž přenášet. Vše korunuje na spodní straně umístěný výdech bassreflexu a poměrně vysoké nožičky zakončené měkkou gumou.

A zdroje zvuku? Jednak rozhraní USB, dále Bluetooth, přičemž spárovat jdou i dva mobily a přepínat mezi nimi (hraje vždy ten poslední) a je tu i dvojice stereo audio vstupů, přičemž jeden je typu cinch a druhý jack. Vše můžete doplnit osvětlením v několika režimech, DJ efekty jako (např. chorus) a vybrat si lze i mezi představenými režimy ekvalizéru jako Party, Hiphop, Rock či Latin. Přes dálkový ovladač ještě ovlivníte tzv. tempo skladby (do pomala, do rychla) a je tu i Karaoke s připojením na mikrofon. Pokud mu tedy někdo v těchto končinách holduje.

Základní ovládání na horní straně repro věže.

Nejpohodlněji přes dálkový ovladač

Na horní straně Party Audia vidíte sadu promačkávacích tlačítek pro základní ovládání se zmiňovaným displejem. Přímo zde toho moc není, takže jde hlavně o výběr z přednastavených audio režimů a vstupů. Na displeji se pak například ukazuje název skladby či adresáře (u USB flash paměti), čeština chybí a znaky byly nahrazovány mezerou. Orientace v adresářové struktuře byla velmi obtížná, takže bylo zbytečné ji používat.

Pokud sáhnete po dálkovém ovladači, brzy si povšimnete, že je pouze infračervený a že čidlo je na horní straně, takže tam někam je zapotřebí mířit. S ním bylo ovládání určitě nejpohodlnější a také toho nabízí podstatně více než tlačítka na reprosystému (zvukové režimy, nejrůznější efekty, částečný pohyb po adresářích, atd.).

Třetí možností je sáhnout po aplikaci v mobilu, kterou si zdarma stáhnete z tržiště Googlu. Je to trochu krkolomnější, ale někomu se to možná vyplatí, protože tu navíc najde třeba podrobnější úpravu některých efektů. Aplikace se jmenuje Samsung Sound Tower (Giga Party Audio) a vyzkoušena byla pouze funkčnost.

Rozhraní na zadní straně plus například párovací tlačítko pro napojení přes Bluetooth. AUX1 je stereo audio vstup typu jack, 3,5 mm.

S čím jsme ho propojili…

Vstupů pro muziku je tu dost, ale bohužel chybí jakýkoli „drátový“ digitální a že by se hodil! Nicméně sáhnout můžete po konektoru typu stereo cinch nebo stereo jack a napojit si tak typicky mobil, nebo „empétrojku“ přes výstup na sluchátka. Vyzkoušeli jsme to s TLC Plex a konektorem typu jack za pomoci aplikace AIMP a mobil automaticky nabídl kodek aptX. Obě zařízení bylo zapotřebí dosti vytočit, což v případě propojení přes Bluetooth až tak neplatilo a v tomto okamžiku byl rozdíl patrný. Pravdou ale je, že hodně záleží na mobilu a na tom, jak má udělán zvukový výstup, takže je to dosti individuální. Party Audio si nesedlo ani se Sony Xperia XZ, Samsung S10 Lite výstup na drátová sluchátka vůbec nemá.

U Bluetooth jsme vedle TCL Plex vyzkoušeli i Samsung S10 Lite (Android 10) a Sony Xperia XZ s Android 6. Hned úvodem narazíte na malý zádrhel v podobě toho, že pro spárování nestačí jen přepnout do režimu Bluetooth, jak je obvyklé, ale musíte buď zmáčknout tlačítko Pairing na zadní straně repro věže nebo na 5 s podržet zmáčknuté tlačítko vstupů.

V případě Bluetooth šly spárovat i dva mobily, muzika šla automaticky z toho ze kterého byla spuštěna naposledy. Bluetooth se v našem případě jevilo jako použitelnější varianta než drátové propojení, ale jsme řekli, tohle záleží na konkrétním napojovaném audio zařízení.

Co se týče muziky z USB flash paměti, Samsung Party Audio spolupracoval souborovými systémy FAT a FAT32, v příručce jsme se dozvěděli, že USB disky podporovány nejsou. Fyzickým maximem na flash paměti je pak 999 skladeb a 356 adresářů. Z formátů bylo bez problémů zvládnuto například MP3, WMA, WAV a také FLAC, a to včetně FLAC HD klidně i při 192 kHz. Podmínkou je zde maximální datový tok méně než 5 Mb/s, což má platit i pro WAV. Tady už se dala hlasitost reprosystému pěkně vytočit, zkreslení bylo při kvalitním zdroji minimální, Party Audio se také pěkně drželo přisáto k zemi. 🙂

Ve skutečnosti jsou světelné efekty mírnější, myslete si třeba, že někde za „nohama“ je výkonnější osvětlení nebo několik dalších Party Audio.

Jaký je? Pohodový a z flash paměti nadělá i dost rámusu

Domácí reprosystém Samsung Party Audio MX-T50 je snadno ovladatelný a vedle domácích akcí se dá po zbytek roku využít i jako nadupaný aktivní reprosystém klidně i pro televizor (pokud má kompatibilní analogový audio výstup). Na druhou stranu počítejte s tím, že nemá režim nočního poslechu známý z A/V receiverů, což někde může představovat problém. Příjemná je jistá univerzalita reprosystému a tohle může pro teenagera představovat hotový poklad (zaperlit je občas potřeba…).

V praxi se ukázalo, že přednastavené zvukové režimy by mohly být více odlišeny (vlastní nastavit nemůžete), ale tady nemá smysl posuzovat kvalitu podání muziky, ale hlavně snadnost používání reprosystému a úroveň „rámusu“, který je schopen nadělat. A Samsung zjevně svou práci odvede i když v našem případě zejména přes rozhraní USB. U něj je ovšem pohyb po adresářích spíše iluzorní, takže nejlepší bylo nasypat muziku do kořenového adresáře. Možná ale budete mít štěstí s linkovým audio vstupem (zaleží na mobilu, přehrávači MP3, apod.) s Bluetooth pak počítejte spíše pro komornější poslech někdy nad ránem. A samozřejmě pozor na fígl s párováním.

Hodnocení

  • PRO: bytelný návrh, solidní „neposkakující“ provedení, vysoký výkon zesilovače (RMS), včetně „posilovače“ basů (většinou to bylo znát), více vstupů pro USB, Bluetooth i „drát“
  • PROTI: chybí digitální audio vstup a režim nočního poslechu, jen infračervený DO, ovládací aplikace Samsungu klade podivné nároky