UVNITŘ PARAMETRY, CENY A ODKAZY NA TESTOVANÉ VÝROBKY – Pokud se momentálně díváte po nejlevnějších přijímačích nového zemského standardu, nebo se už připravujete na jarní chalupu, pak jste tady na správném místě.

Každý e-shop nabízí něco, Televizníweb.cz nabízí prakticky kompletní přehled na jednom místě… Zatímco letos počty nově uvedených televizorů spíše klesaly a celé řady byly odkládány, počet set-top boxů na českém trhu se zvyšoval a navíc šly ještě dolů! Nyní máme ty nejlevnější pod 500 Kč a není jich málo! V tabulce jich pak pod tisíc korun najdete přes 70, přičemž celá řada z nich nese logo „DVB-T2 ověřeno“.

Vedle uvádění nových výrobků se nám objevila i jedna nová značka (Exelento) a první přijímač Flexi jsme i vyzkoušeli.

Tabulku ke stažení s aktuálními cenami a základními parametry v PDF a XLSX (včetně odkazů na naše recenze) jako obvykle najdete na konci článku.

Přehled set-top boxů s ověřeným příjmem DVB-T2/HEVC nabídne přes 40 přijímačů

ČTĚTE TAKÉ:

Jaká je nabídka a co se změnilo

Skončil prodej AVerMedia AVerTV Mobile for Android, Gogen DVB 115 T2 PVR, Golden Media Mania 820, Mascom MC751 T2 HD, Opticum Terra HD 265, Opticum Terra HD 265 Plus, Sencor SDB 5002T, TeleSystem TSUnico T2 HEVC a Tesla Proxy T2. Doprodává se například TeleSystem TS6808 T2 HEVC a Tesla TE-400, takže máte poslední šanci.

Zlevnění nyní zaznamenala skutečně celá řada set-top boxů a kupodivu to někdy bylo – i v této cenové relaci – dosti citelné; většinou zhruba o stokorunu. Například Sencor SDB 5104TD šel z 950 Kč na 699 Kč,a to má zdvojené tunery (odkaz na test).

Podobně je na tom například Ferguson T760i (749 Kč, nyní 599 Kč), GoSAT GS220T2 (799 Kč, nyní 599 Kč) a Maxxo T2 HEVC H.265 Senior (850 Kč, nyní 600 Kč).

Nejvýrazněji byl zlevněn Hyundai DVBT 250 PVR, který z původních 999 Kč spadl na 550 Kč a jaký je, se můžete přesvědčit v našem testu.

Skoro podobně je na tom i Alma HD 2820, která se nyní místo 779 Kč dá koupit už za 439 Kč, naopak USB tuner AVerMedia TD310 vystoupal lehce nad tisíc korun, takže ho z přehledu vyřazujeme.

Alma TE-321 (750 Kč) je určena pro příjem volných kanálů a její obdoba se jmenuje Tesla TE-321.

Jak číst tabulku

U sloupečku „certifikace u CRA“ si povšimněte kolik výrobků splnilo požadavky na získání loga „DVB-T2 ověřeno“. I to je znakem nejlevnější kategorie a nikde jinde to neuvidíte.

Položka „tunery“ je zřejmá, pokud jste ale někde v příhraničí a hodláte využít i příjmu DVB-T2/H.264 ověřte si, že ho výrobce/prodejce oficiálně uvádí. Přijímač s HEVC ho totiž nemusí vždy zvládat nemluvě o tom, že to asi důvod k reklamaci nebude. Většina výrobců ho navíc neuvádí.

Bod „příjem (rozlišení)“ je jednoduchý, všechny set-top boxy pracují v maximálním rozlišení Full HD (1920 x 1080 bodů, 1080p), žádný v Ultra HD (4K) v této kategorii nenajdete. Co tu kupodivu naopak naleznete je „ano“ v položce „čtečka karet“. Jsou tu sice jen dva přijímače, ale jsou tu…

Nový set-top box, nová značka na českém trhu – Exelento Flexi za 749 Kč. Dokoupit můžete i Wi-Fi…

U bodu „některé funkce“ najdete třeba EPG i multimédia, v jednom případě je tu pak i HbbTV, byť jen díky cenovému poklesu, protože máme dobu výprodejových akcí. Funkci Timeshift, tedy přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním, berte s rezervou, někdy se prodejci mýlí, jindy to jednoduše nenapíší. Pokud na ní trváte, ověřte si to. U aplikací je snad už dostatečně zřejmé, že nejsou trvalou součástí výrobků a klidně mohou s novým firmwarem zmizet a s dalším se objevit. V praxi jde spíše o to první.

Důležitým bodem jsou „vstupy/výstupy (výběr)“ a přijímačů s konektorem SCART, o které asi půjde nejčastěji u set-top boxů pro chaty a chalupy, je tu dostatečné množství, takže není problém si vybrat.

V poznámce najdete třeba informace o aplikacích, pokud je podařilo zjistit, či určení set-top boxu, protože tu máme mix klasických stolních a těch pro rozhraní USB. I ty poklesly v ceně. Pokud potřebujete Wi-Fi ověřte si, zda se s přijímačem dodává a ideálně ho rovnou zakupte. Berte vždy jen typ doporučený výrobcem, resp. prodejcem, protože jiné nejspíše fungovat nebudou.

Synaps T-65 za 799 Kč byl certifikován pro příjem DVB-T2/HEVC už v roce 2017.

Přehled nejlevnějších set-top boxů do 1000 Kč pro české DVB-T2 (k 10. 12. 2020)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve čtvrtek 10. prosince 2020, kdy také byly aktualizovány všechny ceny. Přehled si neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, ale pokud o nějakém set-top boxu pro DVB-T2/HEVC vyhovujícím parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem. Při převodu do PDF se ztrácejí odkazy na u nás testované výrobky, odkazy na proklik naleznete v tabulce typu XLSX.

Štítky