Německá placená televize Sky Sport uskutečnila první sportovní přenos, k němuž využila mobilní síť 5G a kamery nahradila smartphony Samsung Galaxy S20.

Mobilní telefony se u široké veřejnosti staly kromě telefonování i nástrojem pro pořizování fotografií i videí. Kvalita takto pořízených záznamů mnohdy dosahuje kvality běžných fotoaparátů nebo amatérských kamer. Nyní ale mobilní smartphony vstoupily i do oblasti profesionální výroby televizních přenosů.

Německá stanice Sky Sport vysílala 6.prosince 2020  zápas v házené mezi SG Flensburg – Göppingen. Kromě klasické výroby pro abonenty sportovního kanálu, Sky použil až dvanáct smartphonů Samsung Galaxy S20 Ultra 5G. Spojení s režijním pracovištěm bylo realizováno pomocí kampusové sítě 5G, kterou německá Telefonica Deutschland O2 ve Flens-Areně ve Flensburgu vybavila novou mobilní technologií 5G v rekordním čase pouhých sedmi dnů.

Vrchol 5G s podporou O2

Živý přenos zápasu v házené byl součástí akce „5G Gipfel powered by O2“, jako kampaň na podporu nové technologie 5G. Kromě této kampusové sítě v házenkářské aréně je dnes 5G síť německé O2 k dispozici pro veřejnost v 15 městech Spolkové republiky Německo. V rámci této akce se špičkový sport setkává se špičkovou technologií. Síť O2 5G v kombinaci se smartphony přinesla všem divákům hru blíže v HD kvalitě: Rychle se měnící pohledy ze zcela nových a v průběhu zápasu se měnících pozic po celém poli poskytly divákovi pocit, že je více součástí dynamické hry. Obrovská flexibilita při výběru úhlů kamery proto slibuje při tomto způsobu výroby více akce a divákům dá pocit, že jsou k dění na palubovce ještě blíže, včetně záběrů a pokynů trenéra hráčům během oddechového času.

Záběry z hrací plochy během oddechového času

Přenos ze smartphonu

Snímky ze smartphonů Samsung Galaxy S 20 byly řízeny a sestaveny do výsledného streamu samostatnou obrazovou kontrolní režií umístěnou v tomto případě před halou a předány do celostátní sítě 5G O2 v reálném čase.  Současně byly k dispozici volně na internetu pro německého diváka jako živý přenos na webových stránkách skysport.de, paralelně s klasickým televizním vysíláním na dostupných platformách (satelitní, kabelová, IPTV). Přes satelit přebírala tento zápas i placená stanice Nova Sport. Internetový stream bylo první živé end-to-end vysílání svého druhu v Evropě, které využilo vysílací prvky 5G.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G v rukou kameramana

Kvalita přijímaného videa internetového streamu byla logicky ovlivněna vlastnostmi služby na příjmovém místě.  K zasekávání videa nedocházelo, pouze v důsledku použití adaptivní bitové rychlosti (ABR) se snižovalo při některých rychlých záběrech rozlišení. To bylo způsobeno také tím, jak někteří kameramani měli možnost se pohybovat mezi sedaly v hale bez diváků. Ve srovnání s příjmem přes satelit bylo možno při příjmu zaznamenat obvyklé zpoždění signálu přes internet v délce půl minuty až minutu. Toto zpoždění by při příjmu na 5G telefonech v německé síti Telefoniky O2 mělo být minimální, vzhledem k tomu, že sítě 5G se kromě jiných vlastností vyznačují nízkou latencí.

Síť 5G obecně umožňuje extrémně vysokou kapacitu pro přenos obrazu, v tomto případě až z dvanácti smartphonů z různých míst haly. Díky nízké latenci 5G přenášejí smartphony 5G vysoce kvalitní video téměř v reálném čase z haly producentům. To dává i potenciál produkčním týmům, které mohou pracovat nezávisle na umístění a již nemusí nutně být na místě s velkým přenosovým vozem. Rovněž nastavení a integrace kamerového systému znamená méně času a peněz při instalaci.

Rozhovory v průběhu hry jako multidimenze

Kampusové sítě

5G síť FLENS-ARENY je součástí kampusové sítě, které se v Německu provozují v pásmu 3,7 až 3,8 GHz a německá Bundesnetzagentur (obdoba našeho ČTÚ) již rok od aukce na tyto kmitočty udělila 88 licencí na tyto lokálně omezené sítě. U nás je pro tento typ sítí vyhrazeno 40 MHz v pásmu 3,4-3,6 GHz a kmitočty v tomto pásmu získala česká O2 a společnost Centronet a.s. investiční skupiny Kaprain. I když tyto sítě mají primárně podporovat průmysl 4.0, popsané využití v hale, případně na stadionech (Wembley v Londýně), nabízejí pro tvůrce televizní výroby nejen snížení nákladů na investice, ale i nové možnosti spolupráce.

FOTO: Screenshoty pořízené z internetového streamu Sky sport.de