Tahle recenze bude jiná. Osobnější, tedy nikoli v duchu tohoto časopisu, ale v duchu produktu, který je zcela odlišný od jiných televizorů. A že to televizor je, je podle autora evidentní!

I když jsem letos neměl skoro žádný televizor Hisense na vyzkoušení, Hisense 100 L5F, jinak řečeno Hisense Laser TV, přesněji Hisense Laser TV 2, v tomto ohledu nabízí to, co například Hisense 50U7QF (2020) nebo starší Hisense H55NU8700 (2018).

V praxi se Laser TV skutečně jako televizor chová. Dobře, máte tu nějaké plátno, nebo nějakou stěnu na projekci, ale tohle je minoritní. Jde o to, že nedostáváte projektor, byť přesně takto musíte zařízení instalovat, resp. přizpůsobovat vašim podmínkám, ale dostáváte přijímač bez klasické obrazovky. Nechybí mu skutečné tunery (příjem až ve 4K, takže včetně stanice NASA UHD), nechybí mu třeba přehrávání multimédií, aplikace IPTV/VoD či HbbTV. Menu nastavení je vysloveně „televizní“, doplněné o pár projektorových specialitek. Dálkový ovladač pochází od televizoru a nutná kabeláž ke zprovoznění je také televizorová (vedle napájení jen připojení antény, ať té či oné).

A i když se Hisense v ovládání posledních několik let hledá, tady vůbec není špatné, i když poněkud nekonzistentní (kolování na první úrovni, na další už ne…). A když jsem u toho. Příjemné je, že řada věcí je lepší, než u konkurence. Například vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku je vysloveně po ruce, tlačítko EPG krátkém dosahu od OK/Enter, nebo třeba tlačítko vstupů a výstupů tam, kde má být – zcela bokem.

S Hisense 100 L5F se ovšem ocitnete ve zcela jiném světě v němž všechno souvisí s tzv. projekcí na krátkou, nebo spíše velmi krátkou vzdálenost, čímž je dobré začít. Bedýnku vezmete a položíte na skříňku nějakých 29 cm od projekční plochy, ať už je jí prostá stěna, stahovací plátno nebo pevné plátno, čemuž dává výrobce přednost a které ostatně dostanete v ceně. V ní je ale i instalace, a ta vůbec není jednoduchá. Tedy pokud má vše klapnout.

U mě ovšem nebylo kam pevnou projekční plochu přidělat, takže jsem využil moje výtečné mobilní plátno Epson Silk Screen ELPSC26 (kolem 4000 Kč) a pokusil se nějak poprat s provizorní instalací. Tohle ovšem není parketa Laser TV a i když se mi ji po mnoha hodinách (s přítelem z Hisense na telefonu…) nějak podařilo vyladit, není k tomu určená. Tohle je záležitost fixní instalace a tu máte v ceně přijímače, což je podle mého výtečné.

Ovládání à la televizor, „projektoroviny“ jen minimum

Menu nastavení je jasně televizorové a projektoru se v podstatě věnuje jen jedna položka. Na první úrovni se dá kolovat, proč to výrobce na dalších zakázal patří mezi záhady tohoto vesmíru. Jinak je ovládání intuitivní v klasickém systému šipky a OK/Enter, což platí i o multimédiích, protože speciální tlačítka tu nejsou. Blízko OK jsou i sdružená barevná tlačítka a po zmáčknutí se vyvolají čtyři a vy si šipkami vyberete to, které potřebujete. Červené spouštějící HbbTV, tak vyvoláte na dvě zmáčknutí.

OK vyvolá seznam naladěných kanálů, je ale dublováno s tzv. Ch.List a tohle tlačítko je určeno přímo pro tuto funkci. Pravdou je, že OK bylo spolehlivé tak na 90 %, ale i tak je dobré, že to výrobce umožňuje. Ostatně na ovladači najdete i dvě obvyklá programovatelná tlačítka, která můžete využít podle svého; stačí je jen déle podržet. Já jsem na jedno umístil trochu zasutý vstup do multimédií, na druhé přímé vyvolání výtečné internetové televize Lepší.TV, která nabízí i HBO OD. Můžete si sem ale umístit i jiné aplikace, včetně Youtube, nebo sáhnout po tzv. e-manualu či některém ze vstupů, včetně zrcadlení obrazovky.

Volby projektoru najdete v nastavení (nyní z neznámých důvodů atypicky vodorovné čárky; ozubené kolečko zmizelo) v položce Systém, Nastavení projektoru. Zde byl vidět režim projekce, manuální a automatická korekce a zapnutí či vypnutí ochrany očí (jsme u laseru…). Počítejte ovšem s tím, že manuální úprava geometrie je oproti klasickému projektoru hodně slabý odvar, takže je zřejmé, že správná instalace je vším! Tu naštěstí zajišťuje výrobce…

Programová nabídka je snad úplně stejná, jako u televizoru Hisense, jen je obtížněji vyfotitelná.

Výtečné EPG, spousta možností v nastavení, překvapivá multimédia

Programová nabídka je s obrazem a zvukem, který se při vstupu a odchodu nepřeruší a je jedním slovem výtečná. Můžete se po ní volně pohybovat, skok na další dny je jednoduchý, ale v případě, že si zadáte upozornění na pořad projektor se neprobudí, což je v tomto případě možná správné (laser).

O ovládání už bylo něco řečeno, inspirace Android TV je tu sice viditelná, ale Hisense to v řadě případů dělá lépe (když tedy chce). Škoda že výrobce zrušil kolování v nabídkách, které jsou někdy až nabité funkcemi. Máte tu spoustu upravitelných obrazových voleb jako jas, kontrast, vyvážení na bílou či třeba gama korekci, bohužel manuální úprava geometrie výstupní obrazové plochy toho nabízí hodně málo, takže instalace musí být daleko preciznější. Pokud z neznámých důvodů nefunguje automatická úprava geometrie, jako v případě mé provizorní instalace (možná kvůli tomu), jste nahraní. Ale vlastně nejste, protože přesně tomu zabrání instalace výrobcem.

Projektor najdete v menu až na tomto místě. Při správné instalaci ale víc potřebovat ani nebudete.

Vynikající jsou obrazové režimy, které jsou velmi dobře nastavené, včetně toho „dynamického“. Správce multimediálních souborů je tak trochu jiná liga než u konkrence. Kurzor vám totiž v ikonovém náhledu přejede na další řádku správným způsobem a i když řazení položek někdy neodpovídá konvenci, oželíte ho, protože je tu textový výpis v seznamu ve kterém perfektně vidíte dlouhé názvy typicky u seriálových souborů. Nemusíte tak na ně při jejich rotování čekat a máte daleko lepší přehled.

Formátová kompatibilita byla výborná a i když je klient DLNA o dost lepší než u konkurence, externí titulky ze serveru nepřehrával. Co se týče obsahu s HDR ten byl podáván s více detaily na přesvětlené scéně, na té zatmavené nebylo zobrazení takové, jak mám rád, ale tohle je vysoce subjektivní a seřídit se letitě nedá.

Zrcadlení obrazovky jsem vyzkoušel se Samsung S10 Lite (Android 10.0) a Sony Xperia XZ (F8331, Android 6.0). V obou případech bylo bezproblémové a v kvalitě blížící se zdroji. Pracuje se tu s Wi-Fi Miracast, Chromecast podporován není.

Bluetooth je obousměrné, takže projekční televizor napojíte jak na externí zvukovou lištu (tady to možná nebude potřeba), tak ho využijete jako reprosystém s mobilem. A protože je vypnutí obrazu vysloveně po ruce, je řešení vynikající i pro poslech rozhlasu. Ostatně na aplikaci Lepší.TV kde jich jsou dvě desítky tisíc jsme se pokochal Radio Luxembourg a řeknu vám…. Bylo stejně skvělé jako před mnoha lety, kdy jsme ho poslouchali ilegálně!

Domovská nabídka. Další lokální aplikace najdete na My Apps.

Jaká je Laser TV? Výtečná a hodně poutavá…

Projekční televizor nikdy nebyl a ani nyní není zrovna obvyklý druh přijímače televizního signálu. Tento je ale s přehledem nejlepší, jaký jsem kdy viděl. Porovnávat projekci s televizorem se pochopitelně nedá. Namlouvat si, že sledovat seriál nebo film je stejné na televizoru a projektoru, potažmo projektorové „televizi“, je jen iluze.

Není to stejné, protože tady máte pocit, jako byste se vrátili do doby Super 8, nebo pro ty mladší seděli v klasickém kině s velkým plátnem a koukali na tu nádheru, kterou doma mít nemůžete. Pocitově je to zcela odlišné a klidně to vezměte třeba tak, že jste v tomto případě více vtaženi do děje. Konec konců 2,5 metru je 2,5 metru!

U Hisense 100 L5F, nebo spíše Hisense Laser TV 2 (ten název se mi líbí podstatně více) vidíte, že obrazově nejste o nic ochuzeni. Přijímač s přehledem zvládá rychlé švenky ve statické krajině, záběry na puk při hokeji a neztratí se ani při jiných sportech. I to je obdivuhodné a v tomto ohledu si nezadá minimálně s televizorem vyšší střední třídy. Ovšem tady jsme na trochu jiné úhlopříčce…

Druhou věcí je to, že projekci pochopitelně více ovlivňuje úroveň okolní světla. U mě doma jsou podmínky hodně nepříznivé (jižní strana, velké prosklení). Nicméně současné pošmourné počasí slunci moc šancí nedává, takže sledování během dne bylo v pohodě bez jakéhokoli zatemňování. Podle mého je ale tou nejdůležitější zprávou pro drtivou většinu domácností to, že z Laser TV nemusí mít strach. Instalace sice může být hodně náročná, ale máte ji v ceně a během ní se jistě seznámíte s možnými zádrhely, kterých ovšem za provozu bude naprosté minimum, spíše žádné. V ovládání určitě ne, upravovat nastavení projekční části také nepotřebujete a strach nemusíte mít ani z přehnané doby startu přijímače (23, 24 s), nebo z přepnutí mezi stanicemi (nějaké tři sekundy).

Firemní operační systém Vidaa U 4.0 byl rychlý, spolehlivý a byla na něm vidět výborná sladěnost s hardwarem. Překvapil i zvuk, který je až plný a rozhodně příjemně netelevizní, což je dáno i vyzařováním směrem k posluchači, protože dva širokopásmové reproduktory (subwoofer tu není) jsou na přední straně; rozhraní na zadní, což třeba při zasouvání USB flash paměti může působit potíže.

Během testu jsem pochopil dvě věci. Projekce na krátkou vzdálenost (můj první kousek…) je naprosto rozdílná od klasické projekce. A za druhé – základní vyladění a nastavení je naprosto vším. Pokud jste „na značkách“ pak už jen obsluhujete televizor. Než vám někdo s „projektorem“ pohne nebo se dítě podívá do laseru.

Tohle je třeba mít na paměti.

Ostatně mít malé děti, Laser TV si v žádném případě nekoupím. Děti jsou všetečné a laser je přece jen laser i když ochrana zraku fungovala excelentně a možná dokonce až přehnaně obezřetně.

Pokud ale doma máte ty správné podmínky (Laser TV toho moc nepotřebuje) a hledáte onačejší náhradu televizoru, chcete hladší obraz à la filmové plátno, nebo jen skutečně obří úhlopříčku bez toho, co to běžně sebou nese, tohle je zatím jediná jednoduchá cesta o které vím. Instalovat doma klasický projektor je nesrovnatelně náročnější, nemluvě o stavebních zásazích, které se jen obtížně dělají v okamžiku hotové domácnosti. Tady nepotřebujete skoro nic. Jen nějakou plochu na promítání, resp. umístění fixního plátna (může být konec konců i jiné), běžný anténní přívod a napájení. A samozřejmě stolek na který tu hračku postavíte a uděláte si tečky, aby vám utírání prachu projekci nerozhodilo.

Vše má zkrátka své, ale řeknu vám – bylo to úchvatné!

Hodnocení

  • PRO: všechny vlastnosti televizoru, včetně obsluhy a bezproblémového HbbTV, obří úhlopříčka s minimem starostí a žádnými stavebními úpravami, instalace u vás doma v ceně, dvě uživatelem programovatelná tlačítka na DO, spolehlivý a rychlý o. s. s českými aplikacemi, funkční obousměrné Bluetooth Audio, vynikající správce multimediálních souborů (USB i LAN), ale…
  • PROTI: …na LAN nejsou podporovány externí titulky ve videu, laserový zdroj světla a tudíž je třeba opatrnost