Tento přehled jsme naposledy vydali před rokem a i když byl ten letošní hodně zvláštní, urodilo se toho více než dost. Přinášíme vám tedy výběr toho NEJ z našich testů.

Letošní „televizní“ rok byl asi nejpodivnější ze všech, které si pamatujeme. Některé kolekce vůbec nedorazily, jiné dorazily v omezené podobě a řada masových značek uvedení posouvala a posouvala a posouvala. Jediný, kdo svou kolekci televizorů pro sezónu 2020/2021 uvedl v podstatě v termínu, byl jejich největší výrobce, společnost Samsung. Navíc se jí povedl husarský kousek v podobě nejvyrovnanější nabídky, a to nepamatujeme už nějakých pět, sedm let nejen v případě Samsungu, ale i dalších „velkých“ značek. Díky výtečné spolupráci místního zastoupení jsme toho letos měli možnost vyzkoušet opravdu hodně. S jinými výrobci to bylo podstatně složitější a tak jsme se například od Hisense dočkali dvou televizorů, od LG jediného (LG OLED48CX) a podobně na tom byly Panasonic i Philips. Více jsme pod pokličku dalších velkých výrobců mohli nakouknout u Sony a TCL (tři a čtyři). Jinak byl letošní rok na Televizním webu v podstatě hlavně o set-top boxech a množství přijímačů DAB o které také byl, díky zvýšenému pokrytí signálem, výraznější zájem.

Jak sami víte, situace u výrobců nebyla jednoduchá, i tak vám ale můžeme nabídnout vynikající přijímače za často překvapivé ceny. A dokonce i výborné modely od značek, od kterých byste to možná ani nečekali!

TOP 10 televizorů připravujeme bez ohledu na cenu, což znamená, že se do něj klidně může dostat i levný či hodně levný přijímač. Jde tady o vlastnosti, obrazovou a zvukovou kvalitu a také o poměr cena/výkon, což je kritérium na které se vyplatí dbát. Pochopitelně pokud to není „srdcovka“…

Řazení výrobků v TOP 10 je abecední, odkazy na naše recenze jsou hned v titulku. Ceny byly aktualizovány, což pochopitelně neplatí o recenzích přijímačů.

ČTĚTE TAKÉ:

 

 

Panasonic 55HX940 (140 cm, 24.990 Kč)

Televizor působil jako vyslovené osvěžení. Konečně něco, co má normální instalaci, jakou jsme znali před lety, konečně normální dálkový ovladač běžné velikosti s výtečně čitelnými tlačítky a jejich plnou sadou, a konečně také dobře čitelné informace na obrazovce a žádné „mrňky“.

Vše přitom nepůsobí nijak humpolácky, ale příjemně elegantně, a to ještě nemluvíme o výborném obrazu (když si trochu pohrajete s barvami, tedy pokud máte raději ty přirozenější a ne-plakátovější), velmi slušném resamplování a výborném udržení pohybové ostrosti i na méně kvalitním zdroji. Příjemnou třešničkou na dortu byla volba v menu nastavení označená jako Režim Radio. Ta vám po přepnutí na rozhlasovou stanici sama vypne obrazovku a ponechá v chodu pouze zvuk. Škoda, že není k dispozici i na kontextovém menu a škoda také průměrného zvuku, jinak řečeno vcelku nemastného, neslaného, což je dáno i umístěním reproduktorů, které jsou jednak pouze v systému 2.0 a jednak vyzařují do podstavce. Takovýto televizor by si rozhodně zasluhoval samostatnou zvukovou lištu!

Jinak ale v podstatě není co namítat. Hodně důležité je i to, že televizor je výborně připraven na budoucnost. Nejen díky sadě velmi pokročilých funkcí, včetně HbbTV 2.0, ale i díky prakticky kompletní podpoře HDR (včetně Dolby Vision a HDR10+). Operační systém byl stabilní a dobře sladěný s hardwarem, televizor většinou pracuje velmi svižně nemluvě o tom, že sehnat dnes nějaký s dvojicí mechanik pro přístupové karty není až tak jednoduché. Není divu, že říkáme: „běžte do toho“!

Hodnocení

  • PRO: výtečný obraz i resamplování, výborně čitelné znaky třeba u informace o pořadu či v menu, klasický dálkový ovladač plné velikosti, spousta možností úprav, prakticky kompletní sada standardů HDR, řada funkcí pro HbbTV, 2x PCMCIA (CI+), většinou výborné ovládání…
  • PROTI: …až na zmatek v kolování (jednou ano, jindy ne); EPG bez upozornění na pořad a se zvukovou pausou

 

 

Panasonic TX-40HX800 (102 cm, 13.990 Kč)

Pokud byste tenhle přijímač hledali mezi Full HD, nenajdete ho. Jsme u Ultra HD (4K) s podporou mnoha standardů HDR, včetně Dolby Vision, u zvuku pak nechybí Dolby Atmos.

V původní recenzi sice nebyl nejlevnější, ale teď je cenovka výrazně níže! Chování na DVB-T2, v multimédiích i v aplikacích IPTV/VoD naznačuje překvapivě dobrou kvalitu obrazového procesoru a vlastně celého televizoru. Operační systém byl dobře sladěný s hardwarem a usazený, na nějaké firmwarové potíže jsme v průběhu testování nenarazili.

Ti, kteří si rádi ladí nastavení podle svého, tady budou také spokojeni, ti ostatní by hned po instalaci měli vypnout tzv. živou barvu, aby se dobrali přirozenějšího podání. Nicméně pro poslech rozhlasu, nebo nějaké jiné muziky, televizor příliš vhodný není. Obrazovka se mu sice vypnout dá, ale volba je zbytečně hluboko v menu, což je dvakrát škoda, protože výkon zesilovače je subjektivně vzato vyšší, než udávaný. Nemluvě o skvělé práci s Bluetooth Audio, byť je jen jednosměrné.

Celkově vzato je to parádní kousek u kterého máte nejen pocit, že nezaplevelujete planetu, ale můžete si říkat, že jste si za své peníze pořídili něco, co dobře hraje, ať co do obrazu, tak co do zvuku (skoro malé domácí kino) a co má také naději, že nějakou dobu vydrží. Tyhle pocity jsou dnes bohužel u televizorů čím dál tím méně časté.

Hodnocení

  • PRO: překvapivě hutný zvuk i z televizního vysílání, výborné resamplování i pohybová ostrost, výtečné HDR, velmi bohatá nastavení s řadou úprav, samostatná regulace audio výstupu přes Bluetooth a sluchátka, výborná síťová multimédia, včetně upravitelných titulků v češtině, jedno programovatelné tlačítko pro vaši aplikaci
  • PROTI: chybí Wi-Fi 5 (802.11 ac), velmi lesklá obrazovka

 

 

Samsung Serif QE55LS01T (140 cm, 31.890 Kč)

Řada The Serif má nejen obdivuhodný styl, ale je také unikátem sama o sobě. Nabízí totiž od každého trochu. Na první pohled jasný retro styl, na druhý špičkovou obrazovku LCD typu QLED a zapomenout nesmíme ani na podlahový stojan a NFC pro rychlé napojení přes Bluetooth.

Čím se tedy liší Serif 2020 od Serifu 2019? Obrazovka je stejná a stejné je podsvícení v rámu. Je tu ale jiná verze firmwaru u níž prý jde především o režim Ambient a také mírné odlišnosti v domovské nabídce. To je ale zcela jedno! Daleko důležitější je to, že obraz i resamplování z nižší kvality či rozlišení, včetně DVB-T2, jsou stále vynikající.

Samsung Serif QE55LS01T představuje nejen designovou perlu, ale také televizor s výtečnými vlastnostmi a pokročilými technologiemi, které nezastarají ani za pět let. Potěší ale třeba i obraz v režimu zrcadlení z mobilu či obousměrné Bluetooth Audio, takže si můžete poslat muziku do televizoru a využít i nějaký externí reprosystém pro zvuk z TV (vnitřní repro se následně automaticky vypne). Serif by si ale rozhodně zasloužil zdvojené tunery, a to i přesto, že umí obraz v obraze z vnějšího zdroje (mimo tunery). Jak vidno, nemůžeme mít všechno.

Hodnocení

  • PRO: parádní styl, možnost umístit TV na podlahový stojan i na skříňku (vše v ceně a panel je navíc v prvním případě umístěn ve správné výšce), výtečný obraz i resamplování, parádní obousměrné Bluetooth s NFC, stabilní a rychlý o. s., excelentní kvalita zrcadlení obrazovky z mobilu, ale…
  • PROTI: …stále s rušivým a nemizejícím hlášením na TV, někomu bude chybět konektor RJ-45 (Ethernet LAN), bez Dolby Atmos, Dolby Vision a DTS

 

 

Samsung QE43LS03T Frame (109 cm, 27.990 Kč)

The Frame v modelu 2020 znovu nabízí to, co jeho předchůdce a navíc přidává dvě nové úhlopříčky, vylepšený kontrast a „černou“. Mimo jiné tu má být i více filtrů pro fotografie.

Samsung The Frame v edici 2020 je celkově vzato výborný televizor se stále parádní koncepcí, jakou nikdo jiný nenabízí. Dostanete výtečný obraz, který dokáže připravit i v případě nižšího a nízkého datového toku, či v DVB-T2 hůře šířených stanic. Jasně je vidět výborný kontrast i práce s jasem a také s pohybovou ostrostí. Obrazovka se také oproti modelu 2019 zdála méně lesklá. Statické obrazy jsou díky novému podsvícení subjektivně vzato podávány ještě lépe, někdy až vysloveně jemně a s vyšším důrazem na scénu a kresbu. Například i zasněná scéna nepůsobila na obrazovce nijak násilně, ale překvapivě opravdově. Právě opravdovost a přirozenost je to, čeho si při obrazovém podání uměleckého díla ceníme asi nejvíce. Pochopitelně vedle jeho přesnosti, kterou tu zaručují špičkoví (a také patřičně drazí…) fotografové.

Na potíže jsme narazili u dvou věcí: občas samovolně vypadávalo napojení přes Wi-Fi, druhá věc možná souvisela s tou první, protože šlo občasné potíže se zrcadlením obrazovky i v případě úspěšného napojení mobilu. Možná ale na druhou stranu šlo o problémy daného televizoru, který už přece jen pár testů absolvoval.

Hodnocení

  • PRO: výtečný návrh, provedení i zpracování, systém One Invisible Connection s externím boxem, rychlé a dobré EPG, výborné resamplování, možnost výměny rámečků, podsvícení Dual LED
  • PROTI: možné potíže se zrcadlením obrazovky, polystyrénové balení (kde je slibovaný karton?)

 

 

Samsung QE55Q95T (140 cm, 44.990 Kč)

Pokud nepočítáme televizory s obrazovkami s rozlišením 8K, je Q95T s regulovatelným plošným podsvícením, vrcholem produkce s dnes běžným Ultra HD (4K).

Potěší vás už když ho vybalujete z krabice, kdy vidíte provedení à la Samsung Frame, tedy v celém profilu zadní strany skutečně rovný návrh. Vidíte samozřejmě i velmi kvalitní materiály (aby ne, při té ceně…) a elegantní středový podstavec.

Nechybí výtečné obousměrné Bluetooth Audio, což je něco co budete u konkurence obtížně hledat, takže televizor jde využít i jako výtečný zvukový výstup pro mobil někde na úrovni slušného domácího kina. V případě zrcadlení obrazovky je taktéž za jedna jen s tou výhradou, že se opět spouští do režimu Multi View (náhled na aktuální kanál plus náhled na obrazovku mobilu) a oznámení nemizí a neustále otravuje na obrazovce.

Samsung QE55Q95T je kvalitní televizor v podstatě po všech stránkách. Za nějakých padesát tisíc dostáváte něco, co jen tak nenajdete a také něco, co vám bude sloužit léta. Výrobce odvedl dobrou práci a nechal si za ní rozumně zaplatit, což myslíme naprosto vážně. Tohle je totiž tak trochu jiný „level…“

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz i zvuk, výtečné resamplování z nízkých rozlišení, koncepce s oddělenou tunerovou částí, spolehlivý operační systém, řada funkčních aplikací, parádní obousměrné Bluetooth Audio, výborný PiP (ovládání potřebuje dotáhnout), externí i interní titulky také z LAN, bezproblémové HbbTV, ale…
  • PROTI: …připravte se na ztížené ovládání přes sdružené tlačítko (to platí např. i pro některé aplikace), v EPG problém s přechodem na další dny, zbytečně komplikované „Rychlé nastavení“

 

 

Samsung QE75Q950T (191 cm, 179.990 Kč)

Naprostá jednička na současném trhu televizorů. Obrazovka prakticky bez černé obruby, rozlišení Ultra HD (8K), tedy 7680 x 4320 bodů a špičkový systém umělé inteligence.

Obrazově nemá smysl k Samsung QE75Q950T dodávat nic a tady jednoduše nemáme slov, protože tohle je s přehledem to nejlepší, co jsme v domácích podmínkách viděli. K překvapivě kvalitnímu obrazu, lepšímu než u drtivé většiny mnohem menších přijímačů, stačilo televizoru ze síťového serveru Synology například 560 MB v rozlišení HD Ready a v H.264, a to na 41 minut seriálového dílu. Asi tou nejlepší zprávou je však v této souvislosti to, že televizor je v pohodě použitelný i na pozemním vysílání v nižším rozlišení. Stanice NASA UHD pak byla naprosto parádní a takhle jsme ji ještě neviděli!

Co se týče zvuku, to už je jiná. Televizor pochopitelně platí za útlý profil panelu a reproduktory umístěné na zadní straně. Není pochyb, že zvuková lišta přímo vyzařující výšky a středy k posluchači by byla daleko vhodnější a vlastně mohla být i v ceně.

Operační systém Tizen je v nové verzi rychlý, spolehlivý a už i teď (v ranné fázi) prakticky bezproblémový. Občasné potíže jsme registrovali u aplikací, kde ještě tu a tam něco málo zlobilo i když někdy to spíše vypadalo na provozovatele.

Hodnocení

  • PRO: jedinečný vzhled obrazovky, často uchvacující obraz, naprosto excelentní převod z nízkého (nižšího) rozlišení na 8K (pochopitelně to není prosté resamplování), stabilní a rychlý operační systém s řadou domácích, či dobře lokalizovaných aplikací, dobré EPG až na…
  • PROTI: …absenci rozumného přechodu na další den, lesklá obrazovka (bohužel), naprosto příšerné balení TV a naprosto příšerně navržený plastový podstavec, v rychlém nastavení nebývá zcela jasné, zda je volba zapnuta nebo vypnuta

 

 

Samsung Sero QE43LS05T (109 cm, 36.990 Kč)

Další unikát korejského výrobce tentokráte s otočnou obrazovkou určený zejména těm, kteří natáčejí mobilem na výšku. Tady si k tomu mohou natočit i obrazovku televizoru.

Ať už je to s cílovou skupinou pro Samsung Sero jak chce, faktem zůstává, že jde o výborný televizor s výborným resamplováním z nízkého rozlišení, dobrou prací s pohybovým ostřením a solidním obrazem skoro za všech okolností. Zvukově by ale mohl lepší a jednoduše mu chybí šťáva. Znát to bylo i u FLAC HD, kde se ukazovalo, že audio systém je poněkud nevyvážený a místy až mdlý. Ještě horší bylo, že se zvuk prakticky nedal, na řadě zkoušených zdrojů, včetně TV tuneru, seřídit a ekvalizér například na vysílání z DVB-T2 v podstatě nereagoval. Teenagery a zuřivé „mobilisty“ to ale nejspíše uspokojí, navíc výkon zesilovače byl většinou více než dostatečný a v tomto směru tu byly příjemné rezervy.

Sero je ojedinělý kousek, který si v TOP 10 umístění zasluhuje už jen svou unikátní koncepcí. Je ale také kousek výborně připravený na technologie, které bohužel řada lidí nevyužívá. Zejména zrcadlení obrazovky z mobilu (přehrávání fotek a videí) a přehrávání muziky z mobilu přes Bluetooth. Cena televizoru je sice vysoká, ale tady výjimečně nemá smysl řešit poměr cena/výkon, protože tohle je o pocitu. Uvidíme jak Sero u nás uspěje. Nabízena je na zkoušku jediná úhlopříčka.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, výborná koncepce, spolehlivé a plynulé otáčení obrazovky za jakýchkoli okolností, nadprůměrný výkon zesilovače, rychlý operační systém, výborné EPG, ale…
  • PROTI: …chybí tlačítka přechodu na další den, slabá zvuková nastavení, žádné úchopy pro přenášení (kupte si kolečka!), cokoli co k činnosti potřebuje barevná tlačítka se vám bude hůře ovládat

 

 

Sony KD-55A8 (140 cm, 39.990 Kč)

Nyní výrazně levnější a tudíž výrazně výhodnější než v době recenze. Tady ale nebyly námitky ani vůči té původní ceně. Neříkáme, že je tato OLED nejlevnější, ale cena tomu, co za ni dostanete rozhodně odpovídá!

Sony KD-55A8 je uváděn jako „sportovní televizor“ a faktem je, že pohybovou ostrost zvládal výborně, a to i při horší kvalitě vstupu. Jiný případ je ovládání jako takové. Výtečné bylo i podání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR, což je ale opět individuální.

U televizoru OLED je také velmi důležité tzv. ulpívání obrazu. Tady se zřejmě opět dělá automaticky po uvedení do pohotovostního režimu, na volbu pro posun pixelů (je v poloze zapnuto) a manuální spuštění celé akce narazíte v části „Zobrazení a zvuk“ a „odborná nastavení“.

Sony KD-55A8 je velice zdařilým přístrojem u něhož ovšem musíte překousnout ovládací styl. Rozhodně proto doporučujeme zajít na prodejnu a vyzkoušet si ho. Možná vám sedne, možná nikoli. To ale nic nezmění na tom, že obrazové a zvukové kvality tohoto přijímače jsou mimo diskusi. A mimo ni je i výtečný vnější design.

Hodnocení

  • PRO: stabilní operační systém dobře sladěný s hardwarem, výborně udělaná (a upravitelná) rychlá nastavení, vynikající a rychlé EPG, kvalitní návrh i balení TV, výtečný obraz a zvuk, ale…
  • PROTI: …zesilovač by si zasloužil být výkonnější, na nové ovládání si budou muset zvyknout nejspíše i dlouholetí majitelé Sony TV

 

 

Strong SRT 50UC7433 (127 cm, 10.499 Kč)

Tohle je další letošní překvapení, které si ale zařazení mezi ty nejlepší určitě zaslouží. Na trh přichází ve dvou velikostech – 127 cm (50″) a 140 cm (55″) – a pracuje s operačním systémem Android TV 9.0.

Obrazově, a konec konců i zvukově, jde televizor hodně nad rámec ceny a třídy a platí to i o úrovni resamplování z nízkých rozlišení, pohybové ostrosti a podání barev. Obsah s vysokým dynamickým rozsahem v HDR10 byl podáván nad míru obvyklou, a to kupodivu nejen na přesvětlených scénách, ale citlivě (pro oči autora) byl nastaven i v případě zatmavených detailů (trochu výraznější podání).

Mnozí ocení dva dálkové ovladače v ceně i když ten zjednodušený je se všemi obvyklými neřestmi, jako absence barevných tlačítek a tlačítka pro EPG, které ale naštěstí jiným způsobem vyvoláte dosti svižně. Tohle je ale vždy něco za něco!

Celkově vzato Strong SRT 50UC7433 překvapil a překvapil hodně! Nejde jen o to, že tu je nový a zajímavý přístup k ovládání, ale i to, že obrazová kvalita je na velmi levný přijímač nad míru dobrá, a to samé platí i o zvuku.

Hodnocení

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, dva dálkové ovladače v ceně, Android TV sladěný s hardwarem a s vysokou aplikační kompatibilitou, snadné vypnutí obrazovky (velmi vhodný pro poslech rozhlasu přes DVB), zjevná snaha o lepší ovládání (výsledky tu jsou – vyvolání kanálů, rychlé EPG), ale…
  • PROTI: …bez kolování, rozložení tlačítek obou ovladačů není v klíčových místech stejné, v EPG chybí upozornění na pořad, Wi-Fi pouze na 2,4 GHz

 

 

TCL 55C715 (140 cm, 15.990 Kč)

Ještě nižší cena než v době testu podtrhuje tuto výbornou nabídku z dvou pro výrobce klíčových řad televizorů střední, resp. vyšší třídy – C71 a C81.

Pokud chcete televizor s operačním systémem Android TV, což má svá pro i proti, TCL opět ukázalo, že ho umí navrhnout a vyrobit tak, aby byl na úrovni s nejlepším firemním systémem současnosti, což je Tizen od Samsungu. Pracuje rychle, což potvrzuje v EPG i při běžných operacích. Dá se – díky vlastnímu menu nastavení a výbornému menu kontextovému – lépe ovládat než obdobně vybavená konkurence a je spolehlivý (upravit jen potřebuje chování tlačítka OK v tuneru). Právě implementace operačního systému a schopnost nasadit jeho novou verzi rychleji než ostatní a přitom stále kvalitně, je nejsilnější zbraní tohoto výrobce.

Pokud se ptáte po obrazu a zvuku, stačí to jen stručně: obojí je nadprůměrné, a to včetně resamplování z horší kvality vstupu a práce s pohybovou ostrostí. I když televizor na sportovní přenosy není příliš vhodný (který v této cenové relaci je?) snaží se, a to se nutně musí líbit. TCL dělá co umí a dělá to dnes lépe než konkurence, nebo v některých ohledech minimálně stejně.

Hodnocení

  • PRO: design bez rámečků s kovovými nožičkami, cena/výkon, svižný a spolehlivý o. s., výborný dálkový ovladač a dobré ovládání, dostupné vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, EPG bez zvukového výpadku a s probuzením z pohotovostního režimu, ale…
  • PROTI: …bez obrazu, HbbTV není po instalaci spuštěno, pro někoho možná i to, že chybí USB 3.0