Recenze tohoto 4K přijímače už před nějakým časem vyšly. My se na něj ale podíváme pod trochu jiným úhlem. Totiž z hlediska jeho schopnosti zaujmout zkušenějšího uživatele, který nyní pokukuje po „trochu“ výkonnějším stroji než je běžný standard a je také schopen pár věcí překousnout.

Přijímač nám zapůjčila společnost Sapro, která ho připravila s „image“, tedy s uživatelským prostředím, OpenATV. Za 2500 Kč dostanete nejen kompletní tunerovou výbavu, včetně satelitního DVB-S2X, ale i tzv. dual boot, tedy schopnost vybrat si mezi dvěma operačními systémy, konkrétně Enigma2 Linux OS a Octagon Linux OS SX. Nás ale nejvíce zajímá dané prostředí, které je buď OpenATV (6.4, testováno) nebo Define (6.3), a chování set-top boxu, resp. jeho standardních funkcí, za běžného provozu na pozemním vysílání DVB-T2.

A jak bylo nedávno řečeno v článku „přijímače s Linux Enigma a běžný uživatel“ na který vidíte odkaz níže… „Obecně platí, že přístroje postavené na Linuxu mají sice trochu delší dobu zapínání, na druhou stranu oproti jednoduchým procesorům, které se vyskytují v levných set-top boxech, poskytují podstatně více zábavy, dobrou stabilitu a mívají větší operační paměť, která je potřebná zejména pro HbbTV.“

Set-top boxy pro DVB-T2: přijímače s Linux Enigma a běžný uživatel

 

Instalaci musíte nějak přežít

Jak bylo naznačeno, Octagon SF8008 mini nám dorazil už připravený s prostředím OpenATV a řadou zásuvných modulů použitelných pro DVB-T2. I tak bylo jeho zprovoznění, včetně naladění, jedním slovem „martyrium“ a někdy musela být využita i metoda pokus/omyl, protože třeba připojení k internetu přes integrovanou Wi-Fi bylo zcela neprůstřelné.

Představa, že si s tímto poradí běžný uživatel je směšná, protože rozhodně neporadí, tedy pokud je to zde standardní. Ten zkušenější uživatel to jednoduše musí přežít. V této souvislosti je zajímavé, že se chování některých voleb, resp. jejich spouštění a pohyb mezi nimi, nedalo předvídat. Nakonec se to ale přece jen podařilo a naladěné stanice se uložily od čísla 1632, a to nejprve rozhlasové a pak televizní. Jednička a dál byly v tomto okamžiku vyhrazeny pro satelitní kanály. Vše se ale dá později upravit.

Dálkový ovladač s výborným rozložením, snadno ovladatelné menu

Na přijímači nejsou žádná tlačítka a není tu ani síťový vypínač. Čelní strana je zcela hladká až na štěrbinu univerzální čtečky přístupové karty. Ovládání se tudíž odehrává výhradně přes dálkový ovladač. Ten má výborné rozložení tlačítek, byť jsou povětšinou drobná, ale ta hlavní, jak můžete vidět ze snímku, nijak malá nejsou.

Kolem OK je Menu, Exit, Recall (seznam dříve navštívených kanálů) a „i“ (info). Po stlačení OK se zobrazí velmi bohaté informace o pořadu a kanálu, nebo pro to můžete využít šipku vlevo či vpravo. Šipky nahoru a dolů pak ukáží seznam naladěných stanic, speciální tlačítko List tu není. EPG je hned nad šipkou nahoru, takže máte vše po ruce, barevná tlačítka vidíte hned pod kurzorovým křížem.

Menu nastavení je textové, provedené na výšku a dá se v něm kolovat na všech úrovních. Upravit můžete všechno na co si vzpomenete a ještě něco navíc.

Přeprogramování tlačítek dálkového ovladače je velmi snadné. Například si můžete OK nastavit podle svého.

Pro mnohé bude značným plusem solidní lokalizace, i když nepočítejte, že je stoprocentní, a někdy také slušná česká nápověda. Například výstupní videorežimy jsou velmi bohaté stejně, jako práce s obrazem a skutečně si vyberete každý, a to zcela bez přehánění. Na své si přijdou i hračičkové a s tímhle přijímačem můžete strávit vcelku libovolné množství času. Vezměte si například jen chování tlačítek dálkového ovladače. To, co jsme popisovali výše, je základní nastavení. Jakmile přejdete do volby Menu, Nastavení, „Přizpůsobení a vzhled“ a „Funkce dálkového ovládání“, uvidíte sami, co vás čeká. Třeba si na OK dáte vyvolání seznamu naladěných kanálů, na žluté tlačítko teletext, funkci EPG si nastavíte s obrazovým náhledem, atd., atd.

Možnosti jsou prakticky neomezené, což na druhou stranu znamená (může znamenat), že se více věcí může pokazit. A občas jsme na drobné firmwarové chybky naráželi. Naštěstí nic zásadního.

Výtečné nastavitelné EPG, HDMI (CEC) s řadou příkazů

Programová nabídka se zpočátku vůbec nezobrazovala, pak naběhla a už to bylo v pořádku. Jakmile do ní vstoupíte, můžete opět zmáčknout Menu a udělat si ji třeba s klasickým náhledovým oknem jaké vidíte na snímku výše. Fantazii se ani tady meze nekladou a například data pořadů můžete stahovat i mazat, ukládat i neukládat.

EPG většinou nabíhalo bez zvukové pausy, první stlačení zobrazilo náhled na prvním snímku ve fotogalerii výše, druhé vypsalo pořady aktuálně vybrané stanice v seznamu, třetí podrobný popisek vybraného pořadu.

O problémech s bezdrátovým připojením k internetu jsme se už zmiňovali. Bohužel se set-top box nepodařilo připojit ani kabelem, takže jsme nevyzkoušeli zejména síťová multimédia a HbbTV (pracovat by ale mělo i na FTV Prima a prý svižně). Nepochybně šlo o problémy s daným kusem.

Tzv. společné ovládání systému HDMI CEC bylo po instalaci zakázáno, po jeho povolení v menu nastavení můžete vidět celou řadu příkazů, včetně možnosti používat dálkový ovladač televizoru. V případě napojení na plazmu Panasonic VT20 sice CEC zpočátku nepracovalo, ale pak se rozeběhlo. Tohle je vždy věcí dvou zařízení…

Předinstalované zásuvné moduly (plug-in). Využili jsme je pro přehrávání multimédií (zejména File Commander).

Bohatá multimédia, něco chybí jen tu a tam

Se souborovým systémem exFAT jsme se u set-top boxu nechytli, naštěstí pracovalo NTFS a rychlá USB flash Kingston DataTraveler microDuo 3C (test je zde) se otáčela jak mohla, protože jsme zkoušeli i 4K i když jen s převodem, který set-top box zvládal i u stanice NASA UHD (připojen byl Full HD televizor). Zajímavé bylo, že po zasunutí flash paměti do USB 3.0 Octagon vypsal, že na ní nejsou žádné soubory k přehrání. Jak se ale později ukázalo, byla to mýlka. Souborů tu byla spousta a drtivá většina z nich šla také přehrát.

Multimédia se spouštěla přes menu nastavení a volbu Pluginy a tady jsme si už mohli vybrat. U vás na tom budete podobně a volit budete podle toho, co máte k dispozici, nebo vám bylo, při koupi boxu, nainstalováno stejně jako nám. My jsme tu měli předpřipraven File Commander a nějaké „přehrávače medií“, což je vidět na snímku výše. Vše tedy závisí na konkrétní situaci u vašeho prodejce, který vám bude set-top box připravovat.

Formátovou kompatibilitu asi u tohoto set-top boxu příliš řešit nebudete, maximálně češtinu pro externí titulky, ale ta se nejspíše také někde najde. U nás nepracovala, resp. volba v menu zcela chyběla. Přehrálo se například video v XviD i DivX 5, čistý MPEG-4, H.264 i HEVC, atd. atd. Titulky byly naprosto všestranně nastavitelné a tohle u klasického set-top boxu a televizoru uvidíte zřídka. Voleb byla spousta, velikost se dala nastavovat po pár bodech až kdo ví kam, takže není problém postihnout konkrétní situaci u vás doma.

K ovládání multimédií, která se dala všechna přehrávat na jeden zátah, slouží tlačítka na spodní části dálkového ovladače plus šipka vpravo a vlevo (přetáčení). Nepracovalo Exit, použít se muselo Stop. OK vypsalo základní informace a ukázalo časovou osu (vše pouze jako informace). Zajímavé bylo chování po Pause, protože v tomto okamžiku už OK pracovalo jako Play.

Trochu nevyzpytatelně se chovalo přetáčení, které někdy nešlo vypnout a jindy na pouhý dvojnásobek přejelo hodinu videa během okamžiku. Použitý přehrávač si také při přerušení nepamatoval pozici, občas se při přetáčení i kousl.

V případě hudby a fotografií se nepřehrály jen 3D snímky v MPO a muzika s DTS. Jinak Octagon uspěl se všemi testovacími soubory, včetně FLAC HD. Obsah s HDR jsme nevyzkoušeli, chyběl kompatibilní televizor.

Jak vidíte, informace na tlačítku „i“ (info) jsou hodně bohaté.

Jaký je? Svižný a také trochu svůj (jsou daleko horší… 🙂

Je toho dost co jsme nevyzkoušeli, ale set-top box Octagon SF8008 mini nabízí nepřebernou řadu funkcí a možností popisovat a zkoušet vše jednoduše nejde. Prostředí OpenATV je pro běžného uživatele určitě stravitelné, což je to nejdůležitější (Define jsme vyzkoušeli jinde a o něm to o něm také). Vše důležité v menu je lokalizováno do češtiny, hodně příjemné jsou velké znaky v základních volbách, takže na vše dobře vidíte (to pro nás obrýlené…) a jinde si je často můžete zvětšit. Pochopitelně se tu při zkoumání vlastností musíte pohybovat opatrně, aby vám set-top box nepřerostl přes hlavu. To je daň za onu „nepřebernost“ možností a funkcí. A také musíte přežít příšernou instalaci. Ostatně s připojením na internet, resp. lokální síť, jsme přes veškerou snahu neuspěli, ale to bude jistě problém kusu. A ještě na jednu drobnost autor nepřišel, totiž na spouštění šetřiče obrazovky, kterého bylo zapotřebí například při pauze v přehrávaném videu či na rozhlasových kanálech DVB-T2 o to víc, protože SF8008 mini byl napojen na plazmu.

Přijímač je poměrně malý a díky externímu infračidlu, které dostanete v ceně, ho můžete umístit „neviditelně“. Pokud budete mít trpělivost a chuť učit se, tady máte možností více než dost. V praxi se skoro vždy set-top box choval pohodově a předvídatelně, někdy, jako třeba při zmiňované instalaci na DVB-T2, to ale neplatilo. A neplatilo to ani u bezdrátového připojení k internetu, kde se průvodce jednou z ničeho nic zacyklil a nešlo z něj vyskočit jinak, než „tvrdým“ vypnutím.

I seznam naladěných kanálů se dá upravit. Toto je základní podoba.

Zajímavé bylo také zjištění, že v okamžiku, kdy jsme se nacházeli ve správci multimediálních souborů, nešel set-top box vypnout. Jinak v našem případě slova o dlouhém spouštění neplatila. Octagon startoval vysloveně během pár sekund a někde byla jistě zapnuta volba zrychleného probuzení z pohotovostního režimu, jen nebyla k odhalení. Přepnutí mezi TV stanicemi bylo také svižné, něco kolem dvou sekund, resp. lehounce přes.

Octagon SF8008 mini nabízí rychlý hardware a do značné míry také spolehlivý software (firmware), přičemž jsme žádné větší potíže nepozorovaly; jen drobnosti. Je tu výborné základní ovládání, které je ostatně upravitelné podle vaší chuti. Díky spoustě možností můžete ovlivnit kde co, ale na druhou stranu záleží čistě jen na vás, zda se do toho pustíte nebo ne a i to je značný přínos. V našem případě bylo vidět, že set-top box vyžaduje dobrý signál, multiplex České televize jsme během týdenního testování naladili jen jednou a nikdy nepracoval zcela spolehlivě, což se u autora běžně neděje.

Cílem bylo ověřit chování SF8008 mini za běžného provozu v rámci prostředí OpenATV tak, jak ho obdrží běžný zákazník. To se povedlo a potvrdila se také jeho použitelnost pro trochu zkušenějšího zákazníka (možná trochu více). Ten za nijak vysokou cenu obdrží skutečně hodně.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, překvapivě kvalitní resamplování z nízkých rozlišení, nepřeberná spousta možností nastavení, včetně úprav funkce tlačítek DO, slušná lokalizace (nejdůležitější části), snadné ovládání, ale…
  • PROTI: …až po příšerné instalaci, zprovoznění boxu; lokalizace není stoprocentní