Výhradně digitálních rozhlasových stanic je na českém trhu zatím minimum. Za většinou z nich stojí Český rozhlas.

Od poloviny ledna příštího roku, tedy ani ne za měsíc, obohatí éter v české metropoli nové digitální rádio Hlas Prahy. Za stanicí, která již obdržela vysílací licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, stojí společnost Praha TV, která provozuje stejnojmennou televizní stanici vedenou Přemyslem Svorou. Redakčně mají být obě média propojena: redaktoři budou zpracovávat stejná témata jak pro regionální televizní zprávy, tak pro rádio. „Chceme využít synergii s Praha TV. Vysílání budou připravovat redaktoři, kteří pracují také pro televizi. Bylo by škoda nevyužít stávající potenciál toho, že už dnes vyjíždíme za příspěvky do terénu, líp tak zužitkujeme náklady na natáčení, které už máme,“ potvrdil serveru Médiář.cz Přemysl Svora.

Provozovatel se rozhoduje mezi třemi multiplexy

Zatímco Praha TV vysílá prostřednictvím Regionální sítě 4 provozované společností Prague Digital TV, o distribuci signálu Hlasu Prahy zatím není rozhodnuto. Provozovatel Hlasu Prahy jedná se všemi třemi operátory sítí DAB+ v Praze, tedy Českými Radiokomunikacemi a společnostmi Teleko digital a RTIcz. První jmenovaný operátor provozuje v Praze veřejnoprávní síť ČRo DAB+ a multiplex CRA DAB+ pro komerční rádia, který by připadal v úvahu. Zachytit ho lze na kanálu 7A ze žižkovského vysílače, odkud vysílá výkonem 0,8 kW. Síť nyní obsahuje Radio Impuls, Rockzone, Český Impuls, Radio Dechovka, Frekvenci 1, Evropu 2, Radio ZET, Pigy radio, Rádio Blaník Praha, Hitradio City, Expres FM a Classic Praha.

Další možností je síť Teleko digital, jež vysílá ze Strahova na kanálu 11A výkonem 0,2 kW a momentálně obsahuje programy Český rozhlas Sever, Český rozhlas Hradec Králové, DAB plus TOP40, Samson digital a Radio Proglas. Třetí variantou je síť RTIcz, která rovněž vysílá ze Strahova na kanálu 5A výkonem 1 kW a aktuálně obsahuje programy Český rozhlas Karlovy Vary, Radio 1, Radio Proglas, Radio Beat, Samson digital a DAB plus TOP40. Všichni tři operátoři potvrzují jednání, které zatím ještě nebylo ukončeno. Hlas Prahy by se teoreticky mohl objevit ještě v televizní Regionální síti 4 vedle sesterské Praha TV, protože tento pražský multiplex šíří i dvě rozhlasové stanice: Rádio Dechovka a Český Impuls, které vedle DVB-T2 vysílají i v sítích DAB+.

CRA oficiálně spustily nový rozhlasový multiplex DAB+ pro komerční rádia v Praze, Ostravě a Plzni

Spolumajitelem je provozovatel televize Joj

Čistě digitálně v systému DAB+, bez přítomnosti v analogovém FM pásmu, fungují z komerčních rádií v Česku programy Samsung digital a DAB plus TOP40. Veřejnoprávní Český rozhlas pak terestricky šíří výhradně v digitální síti programy ČRo Rádio Wave, ČRo D-Dur, ČRo Jazz, ČRo Junior, ČRo Rádio DAB Praha, ČRo Rádio Retro a ČRo Radiožurnál Sport. Hlas Prahy bude první čistě soukromé zpravodajsky-publicistické rádio na českém trhu, které využije výhradně digitální distribuci. Podle Přemysla Svory se nechytá konkurovat zavedeným stanicím, které se zabývají celostátními tématy. Hlas Prahy by měl akcentovat výhradně regionální zpravodajství a publicistiku zaměřenou na českou metropoli. Mluvené slovo má podle serveru Médiář.cz tvořit 30 procent vysílacího času, zbytek zaplní hudba, zejména pak z 80. a 90. let.

Vlastníkem provozovatele rádia Hlas Praha jsou tři společnosti: BigBoard Praha specializující se na venkovní reklamu (patří mediálnímu domu Joj Media House, do kterého spadá slovenská televize Joj a její tematické kanály, v Česku například bezplatná Joj family a placený kanál Joj Cinema), který v Praha TV drží podíl 34 procent, Pražská televizní společnost, za níž stojí Michal Voráček, Jan Holoubek a Jakub Svora (drží 33 procent) a Pražská mediální společnost, již vlastní Klára Potočná (rovněž má podíl 33 procent).

Štítky