Operátor se kromě jiného zaměřuje na to, zda rádia „umí dobře česky“, tedy zda korektně zobrazují na displeji text i s interpunkčními znaménky, jako to kdysi zjišťoval web DigiZone.cz u prvních DVB-T set-top boxů.

Od února si bude moci každý na internetu zkontrolovat, zda digitální rozhlasový přijímač DAB+, který si plánuje zakoupit, splňuje základní požadavky na bezproblémový příjem digitálního rozhlasové vysílání v Česku. České Radiokomunikace (CRA) již tento týden spustily internetové stránky www.dabovereno.cz, které obsahují základní informace o digitálním rozhlasu a budou nabízet seznam certifikovaných přijímačů. Funkční mohou být samozřejmě i přístroje bez certifikace, protože ta není pro výrobce a dovozce DAB+ přijímačů povinná, ale rádia s nálepkou „DAB+ ověřeno“ budou mít konkurenční výhodu. CRA totiž hodlají v letošním roce významně propagovat jak digitální rozhlasové vysílání, tak samotnou certifikaci přijímačů. A co se při testování digitálních rádií zaměří?

Korektní zobrazování češtiny v DLS

Každý digitální rozhlasový přijímač umožňuje na displeji přijímat doprovodné textové informace (tzv. Dynamic Label Service). Jde například o název hrané skladby, vysílaného pořadu, ale také krátké zpravodajství a další informace. CRA budou ověřovat, zda jsou tyto textové doprovodné informace v češtině zobrazované korektně, tedy zda si přijímač poradí s diakritikou a nenahrazují některá písmena shlukem různých nečitelných znaků. Stejným způsobem před 15 lety začínal server DigiZone.cz testovat první set-top boxy pro příjem pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T a certifikované přijímače označoval pečetí „Umí dobře česky“. Autorem tohoto nápadu byl redaktor DigiZone.cz Jan Kálal.

Ukázka Dynamic Label Service u německého DAB+ vysílání

Jazyková lokalizace menu přijímače

S prvním bodem úzce souvisí i tento. Také menu přijímače by mělo korektně zobrazovat češtinu se všemi háčky, čárkami a kroužky nad písmeny. A hlavně by tedy mělo být k dispozici v češtině a nikoli pouze v angličtině nebo němčině. Problém to bude u některých levnějších přijímačů dovážených z Asie, ale těch se na našem trhu stejně moc nevyskytuje.

Kontrola frekvenčního rozsahu

Každý testovaný přijímač projde i kontrolou ladění pásma, tedy zda opravdu dokáže proladit celé pásmo pro pozemní digitální rozhlasové vysílání a ne jenom jeho výseč. DAB+ vysílání probíhá v tzv. III. pásmu, které dříve využívalo analogové televizní vysílání. Jde o frekvence 174 – 230 MHz. Poměrně nedávno se u nás vysílalo digitálně i v tzv. L-pásmu, ale to jednotliví operátoři postupně opustili, protože pro stálé vysílání DAB+ je vyčleněno právě III. pásmo. Z trhu také postupně mizí přijímače, které dokázaly přijímat digitální rozhlasové vysílání jak v L-pásmu, tak ve III. pásmu.

Certifikace se zaměří i na rozsah pásma, v němž přijímač ladí stanice

Podpora zobrazení názvu stanice DLS

Kromě korektního zobrazování češtiny v doprovodných textech na displeji rádia v rámci Dynamic Label Service (DLS) budou CRA také ověřovat, zda přijímač zobrazuje název poslouchané stanice a zda je tento název zobrazen správně.

Podpora Slide Show (SLS)

Slide Show je dalším rozšířením Dynamic Label Service (DLS), které umožňuje vedle doplňujících textových informací zobrazovat na displeji i obrazové materiály. Například logo stanice, ale také různé zpravodajské fotografie, pohled do vysílacího studia, foto moderátora, nebo například mapy k dopravnímu zpravodajství nebo počasí. Slide Show poskytuje celou řadu využití a nepotřebuje k tomu, aby přijímač byl připojený k internetu.

Slide Show na přijímači Pure

Test dekódování zvuku

V tomto případě budou CRA ověřovat, jak si přijímač poradí s reprodukcí komprimovaného audia šířeného přes DAB+ sítě k posluchači. DAB+ využívá audio kodek HE-AAC v2. Použitím efektivnějšího kódování audia oproti dřívější generaci digitálního rozhlasu DAB je možné v jednom kanále přenášet mnohem více rozhlasových modulací.

Test doplňkových datových služeb

Digitální rádia také umožňují načítání webových stránek na svůj displej. K tomu samozřejmě potřebují připojení k internetu, ale u řady DAB+ přijímačů je běžné, že přes jejich displej můžete využívat svoje profily na sociálních sítích, sledovat zpravodajské weby nebo informace o sportu a další online obsah. Součástí testů bude také elektronický programový průvodce, který na displeji rádia zobrazuje program dané stanice na několik dní dopředu.

Jak ověřit, že je rádio certifikované?

Všechna certifikovaná DAB+ rádia bude možné od února vyhledat prostřednictvím formuláře na webu www.dabovereno.cz. Uživatel bude muset vybrat výrobce přijímače a zadat číslo modelu. K dispozici by měla být i průběžně aktualizovaná tabulka se všemi certifikovanými příjímači – stejně, jako tomu bylo i u set-top boxů a televizorů, které procházely certifikací „DVB-T2 ověřeno“.

Štítky