UVNITŘ TABULKA S PARAMETRY: Po skoro dvou letech jsme pro vás připravili aktualizaci našeho přehledu autorádií s příjmem digitálně vysílaného rozhlasu a také DAB doplňků pro stávající přijímače v pásmu VKV/FM. Našli jsme jich více než 60…

Čas DAB pomalu nastává, tedy musí (měl by) nastat. Vláda má sice opět jiné starosti (ty má ale v této souvislosti vždy), ovšem je tu jasný termín platnosti současných analogových licencí rozhlasových stanic, kterým je rok 2025. Lze předpokládat, že nové FM licence budou obsahovat jasnější závazky ohledně budoucího využití DAB+ než aktuální licence.

Potíže, či přímo odpor komerčních rádií k odchodu z analogového vysílání umocňuje i to, že se pásmo bohužel, na rozdíl od televizních kmitočtů, nemusí vypínat. Přechod na DAB+ je tak záležitostí jisté dobrovolnosti, technologického vývoje anebo třeba i snahy přinést posluchači další stanice. Bohužel s tím souvisí i to, že za posledních deset, dvacet let kvalita vysílání VKV hodně poklesla a kdeže jsou zlatá devadesátá a uchvacující stereo.

DAB to v Česku nemá jednoduché, ale to nemá ani v jiných zemích a možná jste zaregistrovali, že Maďarsko kvůli nezájmu vysílání digitálního rozhlasu přerušilo.

Jsou však země, kde se DABu daří, příkladem je Německo nebo Švýcarsko, které dokonce oznámilo i termín vypnutí FM vysílání, které nastane začátkem roku 2023. Také veřejnoprávní polský rozhlas zdárně rozvíjí svůj DAB+ multiplex.

V České kotlině DAB+ rozvíjí hlavně Český rozhlas ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi. Pokrytí obyvatel dosáhlo na konci roku 95% a v multiplexu jsou obsaženy všechny celoplošné, regionální a čistě digitální rozhlasové stanice ČRo.

DALŠÍ PŘEHLEDY:

Nicméně pokrok jde dál, ať už na to máme jakýkoli názor, a EU připravila i předpis o přidání DAB do povinné výbavy automobilu, a to od konce 2019 s tím, že ho jednotlivé členské země mají implementovat do dvou let. DAB je zkrátka tady a rychlejší rozvoj se zdá být pomalu na dosah. Faktem je, že už jsou místa, kde je digitálně přijímaný rozhlas lepší než VKV, nebo dokonce jediný možný, a pokud trávíte ve svém voze více času možná si už říkáte, „nezkusím to také?“

V našem přehledu půjde jen o autorádia vyměnitelná, nikoli o integrované přijímače do vozu; pokud ho máte, je v podstatě jedinou reálnou možností rozšíření o DAB. Naopak z něj vypouštíme specializované doplňkové tunery určené jen pro jednu značku přijímačů nebo dokonce jen pro některé modely této značky.

ČTĚTE TAKÉ:

Stav na českém trhu

Ani u autorádií s DAB není situace taková, že byste si bez jakéhokoli hledání jednoduše vybrali přijímač na jednom z velkých obchodů. Nabídka je rozprostřena mezi ně a ty specializované, pak jsou tu ještě další menší obchody, které se specializují třeba jen na určitou značku.

Například v neděli 10. ledna 2021, kdy byl tento přehled z větší části připravován, bylo na Alza.cz pouhých osm autorádií s DAB do 10.000 Kč a nejinak tomu bylo u CZC. U Datartu jich bylo jen pět a stejně na tom byl i Euronics. To jen potvrzuje výše uvedená slova o situaci na trhu, který se nedá třeba s televizory, nebo stolními přijímači DAB, srovnat. Ovšem TV jsou nejprodávanější částí spotřební elektroniky a autorádia jsou někde na opačném konci stupnice.

Když jsme se na nabídku velkých obchodů podívali z jiné strany, totiž co do nalezení kategorie autorádií s DAB jako takových viděli jsme, že oproti situaci před dvěma roky jsou tu jasné pozitivní změny. U Alzy už stačilo jít po logické cestě „Foto, audio, video“, „Do auta“ a „Autorádia“. Podobně na tom bylo CZC („TV, audio, foto“ a „Elektronika do auta“), Mall („TV, audio a foto“ a „Auto HiFi“) a třeba i Datart a Euronics.

To je velký pokrok!

Pioneer SDA-11DAB je elegantní rozšíření analogového přijímače o DAB a přijde vás na 4990 Kč.

A změny v nabídce za poslední skoro dva roky?

Mnoho přijímačů nezmizelo (v přehledu bylo asi 45 ks), naopak se objevily nové (asi 20). Přestal se prodávat například JVC KD-DB98BT, Pioneer MVH-290DAB a Xtrons D713GDAB, ve výprodeji jsou třeba Pioneer DEH-4900DAB, Pioneer MVH-270DAB a několik dalších.

V ceně poklesl Alpine UTE-202DAB (3990 Kč, nyní 3490 Kč), Kenwood DPX-7000DAB (2DIN), který šel z 6590 Kč na 5990 Kč, Pioneer MVH-S210DAB (dříve 2690 Kč, nyní hodně zajímavých 1890 Kč), Pure Highway 600 (5390 Kč, nyní 4990 Kč) a také Sony DSX-A310DAB, který je levnější o asi 400 Kč (nyní 2100 Kč).

Ještě více zlevnil Alpine UTE-204DAB (dříve 4490 Kč, nyní 3790 Kč) a nejvýraznější pokles v ceně zaznamenal Denver DAB11, který z 2090 Kč spadl na 1190 Kč, a Pioneer MVH-X580DAB, který se dá z původních 4239 Kč dnes pořídit za 3190 Kč.

Naopak zdražil, byť spíše symbolicky (200 Kč) DAB adaptér Dual DAB-CA10 či Pioneer DEH-4900DAB (300 Kč). Výrazněji pak Kenwood KDC-BT73DAB (6390 Kč, nyní 7763 Kč) a Kenwood KDC-X7000DAB (4790 Kč, nyní 5490 Kč), což může být znamením doprodeje.

Vyspělý systém pro 2DIN, Kenwood DMX-125DAB (6490 Kč).

Jak číst tabulku

Položka „funkce (výběr)“ je zřejmá, pokud je uvedeno hands-free má zařízení buď interní nebo externí mikrofon (ten je uveden v poznámce – pokud se ho podařilo dohledat).

U „tunerů a předvoleb“ často nebyl uveden počet paměťových pozic a nejasnosti mohou být i u „displeje“, kde vůbec nemusí jít o displej typu LCD, jen se tak uvádí. U autorádií rozměrnějších, tedy většinou 2DIN, je uvedena i úhlopříčka a tady už jde o barevné LCD.

Nejčastější výkon „zesilovače“ je 4x 50 wattů, pokud je uveden jako RMS nedá se pochopitelně s tím takto udaným srovnávat. Bohužel údaj v RMS, tedy efektivní (nominální) výkon, často chybí.

„Vstupy/výstupy (výběr)“ mají uvedeny jen základní údaje, pokud byly například zmíněny profily Bluetooth, najdete je zde, ale často se nevidí. Myslete také na to, že anténa pro DAB je jen málokdy součástí dodávky přijímače, prodejci vám jistě nějaký tip dají a s výhodou se dá použít i ta nalepovací na sklo. Výstup na subwoofer můžete najít zde nebo v poznámce, spolehlivost údajů je v tomto ohledu nízká, takže pokud vám na něm záleží, ověřte si to.

Rozšíření stávajícího analogového autorádia o DAB, Alpine EZi-DAB-GO, přijde na 5990 Kč, ale je kupodivu bez hands-free.

V bodu „velikost“ je známé rozdělení autorádií podle rozměru 1DIN (klasické přijímače) či 2DIN. Těch druhých je v přehledu jen několik. Zajímavou volbou v tomto ohledu může být přijímač s vysouvacím displejem zabírající pozici 1DIN.

V „poznámce“ najdete další doplňující údaje, pokud bylo k mání například osvětlení tlačítek, či úprava podsvícení displeje, je to právě zde. U přístrojů určených k rozšíření analogového rádia o DAB často není z udaných parametrů zcela jasné napájení, ale snad vždy se odehrává přes autozapalovač i když někdy je možný také provoz na akumulátor. Pokud byly udány přehrávatelné formáty, které rádio zvládá z USB nebo přes Bluetooth, jsou právě zde stejně, jako věci typu současné připojení dvou telefonů, což může být dosti příjemná záležitost.

Přehled autorádií s DAB do 10.000 Kč (k 13. 1. 2021)

Poslední úpravy tabulky proběhly ve středu 13. ledna 2021, kdy také byly aktualizovány poslední ceny. Přehled si neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, ale pokud o nějakém dobrém přijímači do vozu víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem. Při převodu do PDF se ztrácejí odkazy na u nás testované výrobky, odkazy na proklik naleznete v tabulce typu XLSX. Je jich ale jen několik.

Ke stažení (PDF): tabulka – autorádia s DAB do 10000 Kč_01-2021

Ke stažení (XLSX): tabulka – autorádia s DAB do 10000 Kč_01-2021

Štítky