S teletextem nadále počítá jen veřejnoprávní Česká televize a menší komerční stanice. Klíčové to je zejména pro diváky, kteří nemají televizor připojený k internetu.

Nemůžete v novém pozemním digitálním televizním vysílání najít teletext? U hlavních komerčních televizí a jejich tematických kanálů byste jej hledali marně. Skupiny Nova, Prima a Barrandov jej postupně vypnuly ke konci loňského roku a následovaly tak například britskou veřejnoprávní BBC, která tak učinila již začátkem roku 2020. Jednoduché textové stránky se zpravodajstvím, informacemi o počasí, sportovními výsledky nebo televizním programem, se šířily společně s televizním signálem a divák nemusel mít doma chytrý televizor připojený k internetu. Jednoduše dálkovým ovladačem listoval mezi jednotlivými stránkami, které měly nevýhodu v tom, že se velmi dlouho načítaly.

Druhá televizní digitalizace skýtá další možnosti, pokud připojíte televizor k internetu

Teletext se prodražoval a měl stále méně diváků

Dnes už z velkých televizních provozovatelů nabízí teletext pouze veřejnoprávní česká televize. Největší komerční televizní skupiny jej přestaly využívat s koncem pozemního vysílání ve standardu DVB-T. „Nestalo se tak ale kvůli přechodu na DVB-T2, nýbrž kvůli zastarávajícím teletextovým technologiím, které jsou na trhu dostupné pouze v malé míře, a tudíž jsou poměrně drahé,“ vysvětluje Marcel Procházka, ředitel sekce regulace Českých Radiokomunikací (CRA), jež šíření teletextu pro největší televizní stanice v Česku zajišťovaly. „O ukončení teletextu některé komerční televize uvažovaly již v dobách DVB-T. Impulsem pro ně byly technologické změny při přechodu na DVB-T2,“ říká Procházka. Důvod byl nasnadě: zvyšující se náklady na udržování teletextu a snižující se poptávka diváků.

Většina komerčních televizí s rozmachem chytrých televizorů vsadila na rozvoj hybridního vysílání HbbTV a obsah, který původně nabízely přes teletext, přesunuly právě do HbbTV, jež kromě textu nabízí možnost multimediálního využití. Má to však jeden háček: televizor musí být na příjem HbbTV vybaven (byla to jedna z podmínek získání certifikace „DVB-T2 ověřeno“) a divák ho musí mít připojený k internetu. U samotných televizorů to zase až takový problém není, téměř všechny už jsou na příjem HbbTV vybaveny, ale set-top boxy pro DVB-T2 většinou hybridní vysílání přijímat nezvládnou. A protože set-top boxy většinou využívají starší diváci, jejichž televizory nejsou vybaveny tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC, a zároveň jde o poslední silnější cílovou skupinu teletextu, rozhodla se veřejnoprávní ČT jako jediná z velkých televizí u nás teletext zachovat.

Televizory s pečetí DVB-T2 ověřeno jsou vybaveny k příjmu HbbTV

Jak se bez HbbTV dostat k informacím, které nabízel teletext?

Na rozdíl od Novy, Primy či Barrandova ČT provozuje jak teletext, tak HbbTV a v obou těchto službách nabízí nejvíc obsahu. Divák ale nemusí mít nutně televizor připojený k internetu, aby mohl využívat hybridní vysílání jako nástupce teletextu. „I HbbTV umožňuje přenášet obsah bez připojení k internetu (jednosměrně bez interakce), takže HbbTV umožňuje nahradit teletext na televizoru s podporou HbbTV,“ upozorňuje Marcel Procházka. Ovšem je to velmi osekaná verze a divák se tak připraví o možnost využívání archivu pořadů dané televizní stanice či různých video bonusů, které nejsou v běžném vysílání k vidění. Nemluvě o tom, že je škoda připravovat se o chytré funkce televizoru, který podporuje HbbTV, jenom proto, že není připojen k internetu. Bohužel, u řady českých domácností jde o zcela běžný jev – sice mají chytrý televizor, ale využívají na něm jen „hloupé“ funkce.

Jak najít na přijímačích, které nepodporují HbbTV, informace, které dříve byly běžně dostupné v teletextu komerčních stanic? Televizní program je v elektronickém programovém průvodci, který je na dálkovém ovladači označen zkratkou EPG. Zobrazuje jak informace o právě vysílaném pořadu, tak i programové plány na následující týden. Skryté titulky, které bývaly rovněž vyhledávanou službou u teletextu, lze u digitálního vysílání používat jako DVB titulky. Většina dálkových ovladačů je má skryty pod tlačítkem z nápisem SUB („subtitles“). Platí to nejen pro pozemní příjem televizního vysílání přes venkovní nebo pokojovou anténu, ale také pro satelitní nebo kabelovou televizi.