UVNITŘ TÉMATA – Letošní ročník se uskuteční, i kdyby epidemická situace nedovolala uspořádat klasickou konferenci. Pořadatelé v takovém případě počítají s online verzí.

Po vynucené roční přestávce se na scénu vrací odborná konference DIGIMEDIA 2021 zaměřená na digitalizaci a média. Loňský patnáctý ročník se tak konal v omezeném formátu kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru. Letos se DIGIMEDIA uskuteční ve čtvrtek 10. června, a to za jakýchkoli okolností. „Primárně počítáme s klasickou konferencí v Kongresovém sálu České televize v Praze na Kavčích horách,“ říká Pavel Brabec, prezident Asociace českých reklamních agentur (AČRA MK), jež je pořadatelem této akce. „Termín již byl ze strany ČT, našeho generálního partnera, potvrzen. Pokud by však okolnosti nedovolovaly osobní setkání, počítáme s online verzí,“ upřesnil Brabec.

DIGIMEDIA 2021 si ponechá tradiční strukturu tří základních programových bloků. První se bude věnovat televizím. Zaměří se na rozvoj pozemní digitální televize po dokončení přechodu na DVB-T2, zejména pak na přidělování rozvojových sítí 25 a 26, o němž má letos rozhodnout Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Podle vládní Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání v České republice z roku 2016 by síť 25 měla připadnout Českým Radiokomunikacím jako kompenzace za nejkomplikovanější přechod na DVB-T2 (multiplexy 2 a 3 nejprve musely převést své programy do jedné přechodové sítě DVB-T2 a z ní pak do dvou finálních multiplexů DVB-T2) a síť 26 České televizi. V souvislosti s DVB-T2 se konference dotkne i tématu HD verzí komerčních programů v pozemním vysílání.

Konference DIGIMEDIA 2020 odsouvá svůj 15. ročník na rok 2021

Ultra HD rozlišení a budoucnost v 5G Broadcastu

Rozlišení obrazu bude hrát roli i v diskusi o Ultra HD televizorech na českém trhu a nedostatku obsahu v nativním rozlišení 4K/UHD a 8K. I když přijímače s ultravysokým rozlišením obrazu dokáží přepočítávat obsah z nižšího rozlišení na kvalitu UHD, stále větší úhlopříčky televizorů vyžadují co nejkvalitnější zdroj, a tím je právě nativní UHD obsah. Ten však tradiční vysílací platformy nabízí jen sporadicky anebo vůbec, zatímco nelineární služby nabízí dokonce typy předplatného, které počítá s poskytováním obsahu ve 4K/UHD rozlišení. DIGIMEDIA 2021 se také dotkne plánů České televize na posílení regionálních zpravodajských relací v éře DVB-T2, kdy vedle Událostí v regionech vysílaných z Prahy, Brna a Ostravy mají vzniknout ještě další dvě relace odbavované z Hradce Králové a Českých Budějovic.

Druhý blok konference DIGIMEDIA 2021 se zaměří na mobilní sítě nové generace 5G a jejich využití pro broadcasting. Nejprve shrne první zkušenosti s 5G sítěmi v České republice, které již na omezeném území provozují všichni tři velcí mobilní operátoři – O2, T-Mobile i Vodafone. Počítají tito operátoři s vysílacími službami přes 5G? V sousedním Německu se na sklonku loňského roku uskutečnil první sportovní televizní přenos odbavovaný přes sítě 5G, který místo profesionálních kamer snímaly chytré 5G telefony. Tzv. „5G Broadcast“ mnozí považují za budoucnost pozemního televizního vysílání, které časem nahradí dnešní DVB-T2 (to má garantované kmitočty nejméně do roku 2030). Jakým způsobem však mobilní operátoři zohlední možnost příjmu televizního vysílání přes 5G ve svých datových limitech pro zákazníky? I na to se zeptá konference DIGIMEDIA 2021.

Plnohodnotné Ultra HD vysílání v DVB-T2? Chybí obsah i obchodní model, shodují se operátoři sítí

Přelomový rok pro rozvoj DAB+

Chybět nebude ani téma rozhlasové digitalizace a obecně rádií, kterému bude vyčleněn celý třetí blok konference. Letošní rok bude pro DAB+ přelomový: Českému rozhlasu vyprší platnost individuálních oprávnění ke kmitočtům celoplošné digitální sítě ČRO DAB+ a její pokračování lze zajistit pouze novelizací zákona o ČRo. Telekomunikační úřad by také měl rozhodnout o přidělení celoplošných sítí DAB+ určených pro komerční rádia. Prozatím není jasné, kolik jich bude ani jakým způsobem je bude chtít ČTÚ přidělit (hovoří se dokonce o aukci, stejně jako v případě sítí 5G). A také zda komerční rádia, která nyní vysílají v analogovém FM pásmu, budou mít vůbec zájem přecházet na digitální vysílání, když se FM nemusí vypínat.

DIGIMEDIA 2020 se bude ptát, jak se vyřeší problém s transformačními licencemi pro komerční rádia, které ukládají provozovatelům do roku 2025 přejít z FM vysílání na DAB+. Zatím totiž nic nenasvědčuje tomu, že by se termín 2025 měl dodržet a komerční rádia se budou snažit prosadit další prodloužení licencí pro analogové vysílání. To by však významně pozdrželo rozvoj digitálního rozhlasového vysílání u nás i ochotu posluchačů pořizovat si digitální rozhlasové přijímače. Pro ty letos České Radiokomunikace spustí certifikace podobné těm, jaké zajišťovala u televizorů a set-top boxů DVB-T2/HEVC. Také těmto certifikacím, jež budou probíhat pod mottem „DAB+ ověřeno“, se bude konference věnovat. Podrobný program konference DIGIMEDIA 2021 zveřejní pořadatelé v následujících týdnech na webu www.acra-mk.cz, kde bude také registrační formulář pro účastníky.

„DAB+ ověřeno“ odstartovalo, CRA začaly certifikovat digitální rozhlasové přijímače

Autor je programovým ředitelem konference DIGIMEDIA