Na veletrhu CES 2021, letos virtuálním, představil čínský výrobce, několik technologických novinek a naznačil, kam hodlá v nejbližší době směřovat. O konkrétních televizorech jsme se sice nic nedozvěděli, za to o technologickém zázemí ano.

I TCL podléhá marketingu a tak nás neustále zavaluje se novými slovy, měnícími názvy pro jednu a tu samou věc a zatím je ve všem spíše chaos, a to si ještě těžko představit, jak to působí na běžného zákazníka, který si prostě chce jen pořídit nějaký vyspělý LCD televizor. Ostatně vidět je to už na úvodní fotografii, kde jsme se od Mini LED dostali k OD Zero. Krátký pohled na první televizor s Mini LED, TCL 65X10, který jsme zkoušeli minulý rok, vidíte na odkazu.

Televizor TCL 65X10 příjemně překvapil nejen obrazem, ale i zvukem

Nová, přesněji řečeno další generace technologie Mini LED se jmenuje OD Zero a zabudována bude do modelové kolekce 2021/22, která má být oznámena později a TCL použilo vágní „…bezprostředně s jejich dostupností v průběhu tohoto roku“.

Technologie „OD Zero Mini LED“ vs. běžná LCD (QLED).

Mini LED 3 (dvojkou byl Vidrian Mini LED v minulém roce) by ale nemělo být jen další zmenšení žárovek, ale také změna samotné struktury obrazovky LCD. Novinka z vlastního produkce má přinést, citujeme, „…mimořádně tenký profil, jakého nebylo dosud u televizorů LED LCD dosaženo. Nová generace přináší překvapující jas, mnohem plnější barvy a přesný, konzistentní kontrast bez jakýchkoli problémů v zobrazení. OD Zero zcela překonává předchozí technologie použité u TCL Mini-LED panelů.“

ČTĚTE TAKÉ: Společnost TCL představila na veletrhu CES 2021 dva typy rolovatelných displejů OLED

Název „OD Zero“ má vyjadřovat odstranění, redukci, vzdálenosti mezi vrstvami podsvícení a desky difuzoru obrazovky LCD na prostou nulu. To má vést k dalšímu snížení hloubky panelu a podle výrobce také k vyšší hloubce detailů, vylepšenému kontrastu a minimalizaci efektu haló. Vše s tisíci zónami pro lokální stmívání ve kterých se s LED, nezávisle na sobě, pracuje.

Jinak řečeno: technologie TCL OD Zero využívá rozměrové tenčí panely LED a nový design čoček s více zdroji světla, což umožňuje minimalizovat vzdálenost mezi zdrojem a panelem s tekutými krystaly, resp. vše spojit do jedné vrstvy.

TCL tento rok uvede i televizory s platformou Google TV. Ta nabízí digitální obsah napříč aplikacemi, předplacenými službami a dokonce i živým vysíláním, vše organizuje a třídí a k tomu doplňuje návrhy na další obsah podle vašich preferencí. A také hlasové vyhledávání přes asistenta, který ovšem v češtině stále nefunguje.