Televizníweb.cz upozornil již v prosinci, že stanice má prostředky na terestrické vysílání pouze do konce roku a další by mohla získat až koncem února.

Nová čistě kulturní televizní stanice Naživo, která zahájila vysílání loni v listopadu, ode dneška přerušila svoje vysílání na všech platformách včetně pozemního celoplošného multiplexu 23. Provozovatelé programu oznámili, že ke konci února distribuci těmito cestami ukončí. „Vážení diváci, program Televize NAŽIVO k 20. únoru na tomto kanále končí. Chceme kulturu naživu držet dál. Proto připravujeme další kroky. V únoru se můžete těšit, že se opět uvidíme. O dalších aktivitách budeme brzy informovat. Sledujte nás na FB (Facebooku, pozn. red.) a IG Naživo (Instagram, pozn. red.). Naše pořady najdete na www.filmnazivo.cz,“ uvádí statický obrázek, který nahradil živé vysílání stanice.

Televize Naživo již ke konci roku zvyšovala podíl repríz, živých přenosů divadla, kabaretu a koncertů výrazně ubylo. Televizníweb.cz začátkem prosince informoval, že stanice, již provozují nezávislá produkční společnost Heaven’s Gate, divadlo Jatka78 a soubor Cirk La Putyka, je závislá na dotacích ministerstva kultury, které má jisté pouze do konce roku 2020. Na letošní rok sice provozovatelé žádají o další dotace na svoji činnost, ministerstvo kultury o nich má ale rozhodovat do konce letošního února. Odtud zřejmě datum 20. února, k němuž se má definitivně rozhodnout o dalším osudu televize Naživo, nad jejímž vysíláním měl od listopadu záštitu přímo ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Televize Naživo má prostředky na vysílání do konce roku. Její provozovatelé ale žádají o dotace i na rok 2021

Ani tvůrci televize Naživo ale nepředpokládali, že by projekt fungoval déle než do letošního ledna. Mělo jít o překlenovací aktivitu po dobu, co vládní opatření proti šíření koronaviru uzavřela divadla a další živé kulturní aktivity. Proto start televize Naživo příliš nepropagovaly ani České Radiokomunikace (CRA), v jejichž celoplošné síti stanice vysílá. Jednak bylo jasné, že by diváci brzký konec nové televize nepřijali příliš pozitivně, jednak nebylo jasné, jak bude televizi Naživo vnímat Česká televize, pro jejíž kulturní kanál ČT art představovala určitou konkurenci. Náklady na šíření signálu v multiplexu 23 byly pro fakticky neziskovou televizní stanici příliš vysoké. Pro představu: provozovatelé televize Naživo loni čerpali od ministerstva kultury celkové dotace ve výši 16 milionů korun, které ale pokrývaly veškerou jejich činnost, tedy i samotné provozování divadla, kabaretu či produkční služby.

Štítky