Po loňské novinkové smršti a co do kvality nezvykle vyrovnaných řadách televizorů, což jsme už léta neviděli nejen u Samsungu, se letos světová jednička hodlá více věnovat snížení tzv. karbonové stopy, dálkovým ovladačům se solárním článkem a už před pomalu rokem ohlašovanému eko balení.

Právě papírového balení jsme se u nás přes všechny sliby minulý rok prakticky nedočkali. A přitom je to to nejrozumnější, čím může Samsung planetě přispět a bylo by záhodno, aby ho v tom ostatní následovaly (zatím bohužel prakticky nic…).

Co se týče televizorů, u zatím oznámené kolekce pro 2021/2022 vidíme tři druhy přijímačů se dvěma různými druhy obrazovek – LCD (QLED) a MICRO LED. Výrobce sice za nový typ obrazovky označuje i Neo QLED nicméně i zde je základem staré dobré LCD, byť s tekutými krystaly à la QLED a hlavně se zbrusu novým podsvícením. To obstarávají miniaturizované žárovky typu LED a Samsung hovoří i o Mini LED čímž zákazníkům poněkud komplikuje život. Stačí si ale zapamatovat, že Mini LED je podsvícení obrazovek LCD a MICRO LED je zcela nový princip obrazovek jako takových, který s LCD nemá nic společného.

A ještě drobnost k níže zmiňovaným výrobkům. I když české ceny nejsou k dispozici, novinky mají do prodeje nastupovat postupně od března 2021.

A určitě je na co se těšit!

Nové televizory s obrazovkou Samsung MicroLED budou dostupné na jaře 2021

Novinky a trendy

  • Nové televizory v modelech Lifestyle TV, MICRO LED a Neo QLED (zatím oznámeno jen toto).
  • Snížení uhlíkové stopy a vylepšení energetické účinnosti (nižší spotřeba televizorů, vyšší množství použitých recyklovaných materiálů).
  • Eko balení, nebo také „udržitelná podoba balení“, má být rozšířeno na všechny řady Lifestyle a většinu Neo QLED. „Zmenšením textu a grafiky na balení navíc šetříme inkoust na olejové bázi, který se na obalech televizí tradičně používá,“ říká k tomu výrobce…
  • Na všech televizorech z obrazovkami LCD QLED a LCD Neo QLED jsou k dispozici nové funkce pro majitele se speciálními potřebami a ocení je například lidé s poruchami či ztrátou zraku a sluchu.
  • Zcela nové dálkové ovladače se solárními články se začnou dodávat už letos s tím, že dobíjení má zajistit jak venkovní, tak interiérové osvětlení nebo rozhraní USB, tedy běžná dobíječka mobilu (typ konektoru neoznámen, doufejme, že půjde o USB-C). „Jde o první inovaci tohoto druhu, která“, podle výrobce, „umožní během sedmi let ušetřit až 99 milionů tužkových baterií typu AAA.“ Samsung navíc upravil výrobní proces tak, aby se pro dálkové ovladače daly použít plasty z recyklovaných lahví. Ovladač nyní obsahuje 24 % recyklátu!

Neo QLED: LCD QLED plus přepracované podsvícení

Nyní i u této značky nastupují miniaturní diody LED, jaké jsme už viděli u Hisense a TCL. Ty mají v případě Samsungu minimálně dva přínosy: jednak jsou, co do výšky, asi na 1/40 původně používaných LED, takže skutečně značná změna, a jednak už není zapotřebí rozptylující čočky. Miniaturní LED mají být soustředěny do „tenoučkých mikrovrstev“ a vyzařovat přímo. Úspora místa, resp. schopnost lépe prosvítit rozměrnou obrazovku bude mít vliv i na tzv. lokální zhášení, tedy vypínání, resp. tlumení LED diod v určitých oblastech obrazovky. Počet zón, které se budou při podsvícení typu Direct LED, tedy plošného, používat, nebyl oznámen.

Obrazovky Samsung Neo QLED míří do vlajkových modelů s rozlišením Ultra HD (8K), řada QN900A, i do modelů se 4K (QN90A). Doprovázet je bude nový obrazový procesor Neo Quantum Processor optimalizovaný přímo pro Neo QLED a využívající 16 odlišných neuronových sítí s umělou inteligencí (AI). Ty mají být vesměs specializovány na „upscaling“ a na hluboké strojové učení a pak signál, bez ohledu na kvalitu, co nejlépe převést do rozlišení 4K nebo 8K.

Využita byla designová koncepce Infinity One Design, tedy provedení prakticky bez rámečku. Další předností je zvuk pracující s dynamickou technologii OTS (Object Tracking Sound), tedy zvuk sledující konkrétní objekt. K dispozici bude také celá řada chytrých funkcí, jako „Zdraví“, dvě vylepšení pro hráče a pro milovníky videohovorů je připraven systém Google Duo. V něm se přes telefon může do videokonference připojit až 32 lidí, kameru lze jednoduše připojit přes USB.

Samsung MicroLED, model 2021.

MICRO LED: nová technologie obrazovek má zatlačit na OLED

O Samsung MICRO LED (co je to…) jsme se zmiňovali už při jejím uvedení v polovině prosince 2020 (článek je zde), takže tady jen stručně. Nové prakticky bezrámečkové obrazovky používají LED žárovky o mikrometrových rozměrech, každý obrazový bod, pixel, má být složen ze tří takových (systém RGB).

Právě letošní rok má být „rokem MICRO LED“ a protože míří do domácností, byť zatím jen notně movitých, tady už se bavíme o počátku konkurence obrazovkám OLED se vším všudy.

Samsung také oznámil, že vedle úhlopříčky 110″, tedy 279 cm, ukáže na virtuálním veletrhu CES 2021 i 99″ (251 cm) a že ještě menší modely budou být k dispozici někdy na konci roku 2021. V každém případě hodně zajímavou a už ohlášenou vlastností má být možnost rozdělit obrazovku na čtyři části a do každé pustit jiný videosignál.

Modely této řady jsou vybaveny zvukovou technologií Majestic Sounds v provedení 5.1 a podle výrobce k tomu nepotřebují žádné externí reproduktory. Jak vidíte, subwoofer by měl být už zabudovaný.

„Designovky“: Televizory trochu jinak

Co se týče designových, nebo chcete-li lifestylových televizorů, minulý rok na český a slovenský trh dorazily tři řady a všechny jsme vyzkoušeli. Šlo o Frame, Serif a Sero a jediným, který tak do našich končin nezavítal, byl venkovní model Terrace (více informací na digirevue.cz).

Letošní designová kolekce má podle výrobce přijít s novým stylem i úhlopříčkami a potká to i vůbec nejúspěšnější model, The Frame, kterého se prodalo přes milion kusů.

The Frame 2021 má být tenčí (doufejme, že zůstane zachována bytelná konstrukce!) a více upravitelný, což znamená nové odnímatelné rámečky. Ty se budou dodávat v pěti barevných variantách a ve dvou odlišných stylech – Modern a Beveled (zkosený).

Posledním zmiňovaným modelem patřícím do designové řady je The Premiere, což ale není televizor, nýbrž laserový projektor pro velmi krátkou vzdálenost. Více v samostatném článku.