UVNITŘ FOTOGALERIE: V rámci on-line prezentace Panasonic uvedl svůj vrchol „televizní“ nabídky. Zdůrazňován byl nejen nový procesor a velmi vyspělý zvukový systém, ale také vhodnost televizoru pro hry.

Novinka má nezvyklý kulatý a natáčitelný podstavec a výrazný „hrb“ („hrby“) s elektronikou a konektory na zadní straně. V něm jsou rovněž umístěny do stran a nahoru vyzařující reproduktory pro využití se systémem Dolby Atmos (foto níže), které stejně jako zbytek audiosystému navrhovala značka Technics. Obrazovka OLED má být, podle Panasoniku, na míru upravená a prý… „poskytuje výrazně lepší úrovně jasu ve světlých i průměrně tmavých scénách“.

HCX Pro AI upravuje v reálném čase obraz a zvuk, podle konkrétní scény.

Nový procesor HCX Pro AI pracující s umělou inteligencí spoluvytváří nejen obraz, ale i zvuk a upravuje je také po detekci obsahu, včetně toho sportovního či třeba filmového. Pokud tedy procesor zjistí, že sledujete například fotbal, upraví obraz tak, aby tráva i hráči působili co nejrealističtěji a zároveň automaticky upraví i zvuk à la stadion. Na druhou stranu, pokud detekuje film, nastaví co nejpřesnější barvy a snaží se o produkci à la klasické kino.

Zabudovaná umělá inteligence se učila na více než milionu nejrůznějších ukázek obsahu, který porovnává v reálném čase. Vše doplňuje kalibrace obrazu a zvuku na podmínky konkrétního umístění, včetně funkce Adaptive HDR10+, která sama přizpůsobuje obsah s vysokým dynamickým rozsahem HDR světelným podmínkám v dané místnosti. Obsluhu přijímače obstarává operační systém s pomalu už tradičně podivným názvem My Home Screen 6.0 s funkcí My Scenery dovolující využít uklidňující obrázky a videa uložená v archivu, nebo si nastavit svá vlastní. Podle výrobce bylo také vylepšeno menu nastavení tak, aby „umožnilo rychlý přístup k nejčastěji používaným nastavením obrazu, zvuku a dalších funkcí“.

Audio systém je zaměřen na co nejlepší zvuk v Dolby Atmos. Tomu napomáhá propracované vyzařování třech skupin reproduktorů (přední, boční a horní).

Hodně byla zdůrazňována i vhodnost televizoru pro hry o čemž u OLED stále můžeme s úspěchem pochybovat, ale dělají to tak dnes snad všichni výrobci i když to pochopitelně neznamená, že je to správné. Panasonic v tomto případě zdůrazňuje „velmi nízkou latenci a podporu variabilní obnovovací frekvence (VRR) a vysoké obnovovací frekvence (HFR)… na konektorech HDMI 2.1. O tzv. čistění obrazovky od ulpělých artefaktů, zpráva nehovoří, to ale ani u konkurence. Více na toto téma v samostatném článku.

Hodně zajímavě vypadá tzv. duální připojení Bluetooth, které dovoluje přenášet zvuk na dvě samostatná zařízení současně. Panasonic to komentuje následovně: „…například oba partneři mohou poslouchat film pozdě v noci prostřednictvím Bluetooth sluchátek, aniž by rušili spánek svých dětí“.

JZ2000 bude ke koupi s rozlišením Ultra HD (4K) a s úhlopříčkami 140 cm (55″, Panasonic TX-55JZ2000) a 165 cm (65″ Panasonic TX-65JZ2000). Co se týče přehrávání obsahu se vysokým dynamickým rozsahem jsou tu HDR10, HDR10+, HLG, HLG Photo a Dolby Vision plus Dolby Vision IQ.

Novinka bude k dostání od června 2021, cena a podrobnější technické parametry zveřejněny nebyly.