Někdejší novinář spolupracoval s několika weby o digitálním vysílání, včetně Televizního webu. Zemřel v neděli 24. ledna ve věku nedožitých 75 let.

Expert na set-top boxy pro pozemní, ale satelitní příjem televizního vysílání, spolupracoval v letech 2009 až 2018 se serverem DigiZone.cz, který je nyní součástí internetového deníku Lupa.cz. Připravil přes dvě stovky recenzí, článků a aktualit. Aktivně se účastnil odborných konferencí zaměřených na digitální vysílání a později spolupracoval i s weby Český rozhlas Digitální rádio a Televizníweb.cz. Zemřel po krátké a těžké nemoci v neděli 24. ledna v pražské Nemocnici Na Františku.

„V minulosti působil Čestmír Polák coby novinář zejména v denících, byl pamětníkem událostí v srpnu 1968 i listopadu 1989, které už sledoval právě coby publicista. Obor broadcastingu, tedy zejména vysílacích technologií, byl pro Poláka velkým koníčkem i v jeho soukromém životě,“ připomíná vedoucí redaktor webu Český rozhlas Digitální rádio Lukáš Polák, který byl se svým jmenovcem z odborných novinářů v nejužším kontaktu (shoda příjmení je náhodná, nebyli příbuzní).

Pro Televizníweb.cz se chystal Čestmír Polák psát příležitostně recenze televizních přijímačů, k realizaci jeho plánů ale už nedošlo. Přesto byl v pravidelném kontaktu s redakcí, s níž spolupracoval už v dobách působení Bohumila Herwiga a Jana Potůčka v DigiZone.cz. Tehdy měli Bohumil Herwig a Čestmír Polák rozdělené recenze, jeden se věnoval televizorům a druhý set-top boxům. Recenzentů, kteří by se dokázali profesionálně zhostit testů televizních přijímačů, u nás není mnoho a Čestmír Polák mezi ně patřil. Čest jeho památce!

Foto: Ivana Dvorská, archiv DigiZone.cz

Štítky