V květnu rozhlas spustí také dříve oznámenou stanici Radiožurnál Sport, kterou posluchači naladí celoplošně v síti ČRo DAB+. K příjmu obou programů bude třeba digitální rozhlasový přijímač.

Nejen Česká televize, ale i Český rozhlas připravuje speciální digitální stanici pro starší posluchače. Rozhlasová obdoba televizního programu ČT 3 by měla odstartovat letos na podzim a dostupná bude celoplošně prostřednictvím pozemní digitální sítě ČRo DAB+, kterou může naladit 95 procent populace České republiky. Jen k tomu potřebuje digitální rozhlasový přijímač. Podle mluvčího ČRo Jiřího Hošny by nová stanice měla z hlediska cílové skupiny navazovat na regionální stanice rozhlasu, které cílí na posluchače starší 55 let. „Půjde o mix hudby a mluveného slova. Stanice bude výrazně čerpat z rozsáhlého archivu ČRo. Zaměří se na vysílání pořadů, které mají stále svou kvalitu, ale svým charakterem by již ne úplně ideálně zapadly do vysílacího schématu stanic, jako je Dvojka či regionální stanice,“ vysvětlil Hošna pro Televizníweb.cz.

Odstartovalo nové digitální rádio Hlas Prahy, přes DAB+ ho naladí i posluchači mimo metropoli

Rozhlas pracuje na propagaci DAB+, pořádá soutěže o přijímače

Starší posluchači upřednostňují ze současné programové nabídky veřejnoprávního rozhlasu právě Dvojku, regionální studia a také stanici Vltava. Tyto programy vysílají pozemní cestou analogově v FM pásmu, ale také digitálně. Nový program založený na archivních pořadech by byl čistě digitální, a kromě celoplošné DAB+ sítě by jej zájemci mohli naladit přes internet a pravděpodobně i přes další digitální platformy – satelit, kabelovou televizi, IPTV a zřejmě i v DVB-T2, kde se Český rozhlas dělí o kapacitu multiplexu 21 s Českou televizí. Pouze v analogovém FM pásmu již není dostatek volných frekvencí na to, aby zde rozhlas mohl spustit další okruh, nemluvě o tom, že by k tomu bylo třeba změnit i zákon o Českém rozhlasu. Nejjednodušší cestou, jak se posluchači dostanou k nové stanici pro seniory, tak bude pozemní digitální vysílání DAB+.

Ačkoli digitální rozhlas v České republice vysílá již několik let, mezi posluchači dosud není příliš vysoká penetrace digitálními rozhlasovými přijímači. Český rozhlas to chce změnit a během února pořádá prostřednictvím svých regionálních studií kampaň „Nalaďte se do pohody“, kterou doprovází soutěže o digitální rádia. Jde o další fázi velké kampaně „Doba DABová“ zaměřené na celkovou propagaci digitálního rozhlasového vysílání. Každý všední den od 1. do 26. února se v ranním vysílání regionálních studií od osmé do deváté hodiny objeví soutěž, v níž budou posluchači odpovídat na otázku týkající se pouštěné hudební nebo mluvené ukázky. Ti, co odpoví správně, získají digitální rozhlasový přijímač. Regionální studia ČRo v Hradci Králové, Karlových Varech, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a na Vysočině tuto soutěž vysílají v 8:10 hod., v Českých Budějovicích, Liberci a na stanici ČRo Region v 8:20 hod., v Brně a Zlíně v 8:40 hod. a v Plzni a na ČRo Sever v 8:50 hod.

Snaha ČRo o zvýšení povědomosti o DAB+ a jeho výhodách je tak vedle certifikace DAB+ přijímačů organizované ze strany Českých Radiokomunikací dalším podpůrným projektem pro širší adopci digitálního rozhlasu.

„DAB+ ověřeno“ odstartovalo, CRA začaly certifikovat digitální rozhlasové přijímače

V květnu odstartuje také stanice Radiožurnál Sport

Český rozhlas ke kampani provozuje také speciální internetové stránky www.dobadabova.cz a také zpravodajský web o digitálním vysílání www.digitalniradio.cz, který spravuje redaktor Lukáš Polák a jenž nedávno oslavil pět let existence. Kromě nové digitální stanice pro seniory chce rozhlas letos pustit také čistě sportovní kanál Radiožurnál Sport, který zahájí vysílání již v květnu, u příležitosti letošního Mistrovství světa v hokeji. „Načasování souvisí samozřejmě s významnými sportovními událostmi, které se letos budou konat, například MS v hokeji či letní olympijské hry. Vnímáme to jako ideální příležitost pro start této stanice. Kromě přenosu sportovních událostí a zpravodajství ze sportu, což bude hlavní náplň vysílání, bude stanice zaměřena na rockovou hudbu. Bude určena všem sportovním fanouškům bez rozdílu věku,“ přiblížil pro Televizníweb.cz Jiří Hošna.

Radiožurnál Sport vysílal již v minulosti jako dočasná stanice během olympijských her. Nyní však půjde o stálý program, na kterém chce rozhlas využít všechna nakoupená práva ke sportovním přenosům. Na sklonku loňského roku ČRo oznámil, že od společnosti Discovery Communications získal vysílací práva pro zimní olympijské hry 2022 v Pekingu i letní olympijské hry 2024 v Paříži. Licence je neomezená a umožňuje rozhlasu vysílat souběžně i několik sportovních přenosů najednou. „Český rozhlas dává tradičně olympijským hrám ve vysílání velký prostor. Zejména program stanice Radiožurnál a digitální stanice Český rozhlas Radiožurnál Sport nabídne jako vždy živé vstupy, přenosy důležitých sportovních klání i ohlasy českých sportovců či expertů,“ komentoval to tehdy ředitel zpravodajství ČRo Jan Pokorný.

Poslanci začínají projednávat novelu, která ČRo přiděluje kmitočty pro veřejnoprávní síť DAB+

Background photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

Štítky