Dánská novinka exkluzivně nabízená společností Antenex vyniká neotřelým designem a hlavně rozměrným displejem, který ukazuje hodiny i stanice tak, že na ně uvidí pomalu každý.

Přenosný přijímač rovněž nabízí nezvykle vysoký počet paměťových míst pro uložení kanálů a bez zajímavosti není ani výjimečný výkon zesilovače 5 wattů RMS.

Anténa je klasicky teleskopická a umístěná na zadní straně společně s místem pro akumulátory a výdechem malého bassreflexu. Na boku jsou dvě rozhraní – připojení stereo sluchátek přes klasický jack o průměru 3,5 mm a microUSB pro napájecí zdroj s pevnou šňůrou. Vše doplňuje bytelná kovová rukojeť.

Tím zcela nejcennějším je ale funkce, kterou dovozce kupodivu na stránkách produktu nepropaguje, totiž AMS. Ta proladí pásmo VKV/FM a podle nastavení uloží nalezené stanice automaticky do paměti. Tohle dnes umí skutečně málokterý přijímač a hodně se to hodí! V budoucnu, pokud skutečně dojde na přechod na digitální rozhlasový příjem DAB+, se ale hodí ještě více!

Přijímač nám zapůjčila společnost Antenex a zakoupíte ho zde.

Slušné funkce, na ovládání je třeba si trochu zvyknout (nic nového)

Ovládání se skládá ze dvou prvků – otočných voličů bez OK/Enter uprostřed a řady tlačítek s mikrospínači. Je tak kombinací obou a někdy je třeba být trochu pozornější, protože například Enter je zbytečně schovaný a šipky se využívají jen u Bluetooth a v tunerech nemají žádnou funkci. Otočné voliče pak slouží k úpravě hlasitosti a třeba i pro pohyb v menu. Přes tlačítka odložíte buzení, odmáčknete volbu a jak vidíte z fotogalerie výše, je tu i zapnutí/vypnutí.

Co se týče zálohování při krátkodobém výpadku energie (zkoušeno do tří minut) v okamžiku, kdy uvnitř přijímače nejsou baterie, rádio si uložené stanice i tak zapamatovalo. V dodávce ostatně baterie ani nejsou, takže pokud ho chcete používat mimo zásuvku, je třeba je dokoupit.

Z funkcí tu najdete dvojici budíků s obvyklými nastaveními pro buzení rádiem nebo tónem (čas jde i odložit, jen musíte nahmátnout tlačítko), dále pak usínání při rádiu (Sleep, Spánek) nastavitelné od patnácti minut a už zmiňované Bluetooth. To jsme zkoušeli se třemi mobilními telefony se třemi různými verzemi operačního systému – Samsung S10 Lite (Android 11), Sony Xperia XZ (Android 6.0) a TCL Plex (Android 10).

Párování bylo vždy svižné a naprosto bezproblémové, profily Bluetooth ovšem udány nebyly. Co překvapilo ještě podstatně více, bylo minimální utlumení zvukového výstupu, což se vidí hodně málo! Vysoký výkon zesilovače tak byl znát i zde a nebylo zapotřebí hlasitosti vytáčet k maximu jak je obvyklé.

Při nastavení VKV na vyhledávání buď všech nebo pouze silných stanic reaguje i skvělá funkce AMS. Vše tak máte bez starostí i když se ukládají pouze frekvence.

Výtečné VKV i DAB

Funkce AMS pracovala spolehlivě, uloží ale pouze frekvence, a to podle zmiňovaného nastavení VKV, které snadno najdete v menu. Jak vidíte na snímku výše, vlevo na displeji je i jakási síla signálu.

Ukládání stanic je stejné pro VKV/FM i DAB/DAB+ a stačí k tomu jen déle podržet tlačítko Preset, vybrat pozici a stisknout Enter. S výhodou můžete stanice ukládat na přeskáčku, což také není vždy běžné a pro každý z tunerů máte k dispozici plných 30 paměťových míst i když na stránce produktu stále ještě najdete „celkový počet 32“.

Za VKV nezaostává ani digitální rozhlasový příjem. U DAB tak najdete, vedle obvyklého automatického a manuálního ladění, i funkci Prune, která zajistí odstranění neaktivních stanic ze seznamu, který se vytváří po spuštění ladění. To bylo ostatně to jediné, co si přijímač udělal po prvním zapnutí. A jelikož tu čeština není, je třeba následně jazyk nastavit v menu. Tedy pokud nechcete angličtinu, která je tu v základu.

Češtinu sice rádio neumí, ale česká nabodeníčka nezpůsobila výpadek znaků nebo jejich „zpotvoření“. Vše je tak slušně čitelné.

Jaké je? Výborné a pogumované

Pokud si přečtete informace na stránce produktu a rádio dostanete do ruky uvidíte, že se v něm skrývá podstatně více. Informace sice byly upraveny, ale pár věcí tu stále ještě chybí. Především celkový počet paměťových pozic je podstatně vyšší a 60 jich jen tak někde nenajdete a u přenosných přijímač prakticky vůbec ne.

Pogumovaný povrch se sice poněkud špiní (skvrny), ale na druhou stranu rádio výtečně chrání až si našinec říká, „škoda, že tu není ještě nějaké krytí,“ které by ho udělalo odolnější.

Výhodou, a to neposlední, je fakt, že zvuk jde hodně nad rámec kategorie i ceny a i když audio, jak je bohužel zvykem, neseřídíte, slyšíte jak basy, tak výšky a vše ještě více vynikne pokud si nasadíte sluchátka. Znát to bylo i u těch velmi levných, jakými jsou Sencor SEP 433 (test).

Poslední co zmíníme je Bluetooth, protože i to je pomalu o třídu lepší než jinde. Jednak i zde je zvukové podání nadstandardní a jednak není zapotřebí vytáčet hlasitosti obou zařízení na maximum, abyste vůbec něco zaslechli. Pokud tak i přesto učiníte, uslyšíte naprosto minimální zkreslení stejně, jako při běžném rozhlasovém poslechu.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, funkce AMS (!) u VKV, velmi dobrý zvuk (i přes stereo sluchátka) se zanedbatelným zkreslením i při nejvyšší hlasitosti, vysoký výkon zesilovače, který byl znát i u Bluetooth (!), solidní design nepostrádající nápad, displej s rozměrnými hodinami a výtečně čitelnými znaky, spousta míst k uložení stanic, slušná citlivost
  • PROTI: bez českých znaků v RDS a DAB

Štítky