Operátor interním průzkumem mezi zákazníky služby Skylink Anténa+ zjistil, že o HD verze volně šířených televizí není v placené nabídce zájem. Pozice obsadí jinými programy.

Pouze do dneška bude možné v Praze a okolí přijímat prostřednictvím pozemního digitálního vysílání DVB-T2 zakódované HD verze hlavních programů dvou největších tuzemských komerčních televizních skupin Nova a Prima. Služba Skylink Anténa+ je nahradí jinými programy, informoval web Český rozhlas Digitální rádio, kterému to potvrdil Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, provozovatele Skylinku. „Udělali jsme si průzkum mezi zákazníky Antény+ a z něho vyplynulo, že o HD verze volně dostupných programů není příliš velký zájem, proto jsme se tyto stanice rozhodli nahradit jinými. Primu navíc mohou diváci v HD kvalitě přijímat v bezplatném vysílání,“ vysvětlil Glisník.

Skylink Anténa+ vysílá od loňského října prostřednictvím pražské Regionální sítě 4 na kanálu 46 ze tří pražských vysílačů Ládví, Strahov a Zelený pruh. Kromě Novy HD a Primy HD nabízí programy Film+, Joj Cinema HD, National Geographic HD, Nova Sport 1 HD, Nova Sport 2 HD, Minimax, Viasat Nature a Leo TV. Regionální síť 4 pak volně šíří program metropolitní Praha TV a také rozhlasových stanic Rádio Dechovka a Český Impuls. Placená část multiplexu je dostupná za jednorázový poplatek 249 Kč za anténu a modul pro přístup ke kódovaným programům a měsíční předplatné 125 Kč. Nový zákazník si musí nejprve zaplatit za dva měsíce příjmu Antény+ dopředu.

Okolo šíření HD verzí komerčních televizí v DVB-T2 se v uplynulých měsících rozvinula poměrně ostrá diskuse. Poskytovatelé placených služeb totiž odmítali, aby Nova s Primou šířily své programy ve vysokém rozlišení v pozemním vysílání volně. Nova s tím dopředu vůbec nepočítala, ale Prima po spuštění finálních sítí DVB-T2 převedla všechny své programy s výjimkou Primy+1 do vyššího rozlišení. U hlavního programu pak rozlišení ke konci loňského roku mírně snížila, ale nadále odpovídá HD kvalitě. Z komerčních televizí volně v českém DVB-T2 vysílají už jen hlavní kanál TV Barrandov, Seznam TV a vybrané regionální televize. Všechny programy ve Full HD rozlišení nabízí v DVB-T2 veřejnoprávní Česká televize.

Skylink Anténa+, první placené DVB-T2 v Česku: deset kanálů většinou v HD a včetně erotiky