Projekce prostřednictvím laserového paprsku (v tomto případě tří) je posledním hitem v této oblasti. Tady je doprovázena elegantním provedením, docela „nabušeným“ audio systémem a hlavně – projekcí na velmi krátkou vzdálenost, klidně i pouhých 10 cm od projekční plochy.

Tento televizor bez obrazovky má zabudovanou kompletní tunerovou sadu, což je dnes zvykem i u hodně levných klasických přijímačů, nicméně ji tu nenajdete ve zdvojené podobě, což bychom tak nějak čekali a co víc! Chybí mechanika přístupové karty, takže satelitní příjem je pouze na oko, resp. jen pro volné kanály. Tohle zahraniční testy, alespoň ty co jsem viděl, jako mínus neuvádějí, ale u nás je to pro řadu lidí hodně zásadní nemluvě o tom, že v podstatě jediná konkurence, Hisense Laser TV (test) ji má.

Druhou věcí je to, že v ceně dostanete projekční televizor, ovšem bez plátna (co použijete je na vás) a také bez instalace. Ta nejspíše nebude triviální (u autora nebyla), navíc ji výrobce pojal čistě jako televizorovou. I k tomu se ale postupně dostaneme nicméně je dobré podotknout, že u Hisense je plátno (pevné) i instalace v ceně…

Jak jsme vás už informovali, „Samsung Laser TV“ jsou vlastně dvě: levnější Samsung LSP7T (89.990 Kč) o kterém zatím moc informací není (na vyzkoušení se nepůjčuje) a Samsung LSP9T za 169.990 Kč. Z obou můžete dostat maximální úhlopříčku nějakých 305, resp. 330 cm a liší se zejména počtem zabudovaných laserů (jeden, resp. tři), které se tu používají jako zdroj světla. Pochopitelně zdroj poněkud nebezpečný lidskému zraku!

Rozhraní je k dispozici spíše méně: 3x HDMI (bez udání verze, nejspíše 2.0), optický digitální audio výstup, jedno USB a zejména Bluetooth a Wi-Fi 5.

Životnost laserového zdroje je udávána na 20.000 hodin, ale bez uvedení režimu (nejspíše opět půjde o nějaký „eko“), světelný tok je u LSP7T 2.200 ANSI lumenů, u LSP9T pak 2.800 ANSI lumenů. To alespoň v druhém případě umožňovalo docela pohodlné sledování za běžného denního světla (záleží na konkrétní situaci – nyní většinou ano), resp. s minimem zatemnění.

Projekční televizor Hisense 100 L5F Pohodově zvládá DVB-T2 a rozhodně má čím oslovit i jinde

Pokud byste si tuto projekční TV srovnali s vrcholovými televizory značky z roku 2020 uvidíte, že tu například není adaptivní obraz (tedy kalibrovaný pro danou místnost a následně uzpůsobovaný podle měnících se světelných podmínek – to by se hodně hodilo!) a nejsou tu ani některé další technologie, včetně AI, která minulý rok byla mimochodem vynikající! Obrazový procesor je pak označen jen jako „UHD procesor“.

Vzdálenost projektoru od stěny vzhledem k výšce obrazu. Projektor se dá ještě naklopit (zadní nožičky jsou výškově regulovatelné) a samozřejmě i natočit do stran. Takto korigujete i lichoběžníkové zkreslení, ale není to ideální!

Instalace jen částečná, projekci si musíte nastavit sami

Balení je důkladné. Uvnitř krabice sice není žádný papír, ale na druhou stranu ani drobivý polystyren, jako to stále vidíme i u hodně drahých televizorů. V balení byly navíc jen tři věci: přístroj, dálkový ovladač a napájecí kabel (počítačový). Pytlík s dalšími proprietami a návodem k instalaci, což je tady dosti zásadní, se totiž kamsi zatoulal. Naštěstí byl ke stažení na stránce produktu…

Zásadní problém s instalací je ten, že ji výrobce navrhl stejnou jako u televizoru (zjevně nechtěl nikoho děsit) až na to, že tady u klasického televizoru nejsme! Vše se tudíž odehrává obdobně, jako například u Samsung QE55Q95T, a to včetně ladění kanálů na pozadí! Obraz vám ale na závěr nejspíše nebude sedět s plátnem, resp. s promítací stěnou, a bude různě deformován (zejména lichoběžníkově). Obrazové seřízení projektoru bohužel není nabídnuto ani po skončení instalace a platí to i o adaptivním zvuku, který tu (na rozdíl od obrazu) v jakés takés podobě je.

Základní seřízení projekční části si musíte provést sami a nejprve musíte volbu najít. Na tlačítku Home (Domov, domeček) narazíte na „Přizpůsobit obrazovce“, což je ale jen část. Je třeba vstoupit do menu nastavení do položky „Obecné“ a jít na „Nastavení zařízení Projector“. Zde jsou body jako zaostření, testovací vzor, nastavení obrazu a hlavně zapnutí ochrany očí, která bohužel byla po instalaci vypnuta.

Tohle je hodně velké mínus (jsme přece u laserového zdroje světla…), ale následně v praxi zjistíte, že je to vlastně jedno k čemuž se dostaneme.

Projekční televizor? V domácnosti hodně nenápadný kousek špičkového „železa“.

Samsung Premiere à la televizor

Tady je třeba si uvědomit, že ještě nejde o model nové řady 2021. Tohle je vlastně, co do čipové sady a verze operačního systému Tizen, výrobek roku minulého. A platí to pochopitelně i u aplikací. O to divnější je absence HBO GO, které na loňských modelech bez problémů fungovalo. Tady se aplikace ani nenabídla ke stažení. Výrobce o tom ví, takže to jistě brzy napraví.

EPG je klasicky velmi rychlé bez zvukových výpadků při vstupu a odchodu, dálkový ovladač ho vyvolává na krátké zmáčknutí; více o ovládání najdete např. u Samsung QE55Q95T – zdálo se být stejné, jako v modelech 2020.

Minulý rok byl v programové nabídce u drtivé většiny televizorů problém s přechodem na další dny (šlo to jen listováním, přejetím, přes půlnoc). Tady byla situace stejná. Pokud si zadáte upozornění na pořad, Samsung se z pohotovostního režimu neprobudí.

Ovládání, jak bylo řečeno, je fakticky stejné jako u televizoru, což je značná výhoda a vidíte to i ze snímku dálkového ovladače. Na druhou stranu je tak opět třeba počítat s tím, že barevná tlačítka nutná pro HbbTV a některé aplikace jsou sdružena do jednoho a ovládání je trochu komplikovanější.

Menu nastavení opět najdete na tlačítku domečku (Home) stejně, jako zcela neuspořádané tzv. rychlé volby. Těch je opět zbytečně moc a jejich pozice se nedá změnit, resp. nejdou upravit třeba vymazáním. V tomto ohledu se oproti TV nic nezměnilo až na to, že tu z pochopitelných důvodů není režim Ambient (zobrazení fotek, uzpůsobení TV při jejím nepoužívání, apod.).

Zapnutí projektorové TV trvá kolem 15 s (žádný rychlejší či pomalejší režim spuštění v menu nebyl), přepnutí kanálu je hotové (opět včetně zvuku) za nějaké 3 s. V tomto ohledu je SP-LSP9T v porovnání s řadou televizorů spíše rychlejší!

Samsung Premiere à la projektor

Projekční televizor byl zkoušen s výborným mobilním plátnem Epson Silk Screen ELPSC26 a a obraz prakticky neměl chybu. Bylo vidět, že i takto levné (dnes kolem 4000 Kč) a prostorově úsporné plátno má smysl.

Pokud jde o menu nastavení, jak už bylo řečeno projektorovou část najdete ve volbě Obecné, „Nastavení zařízení Projector“. V ní jsou pak položky pro seřízení například zkreslení a informační body, jako „Testovací vzor“. Režim ochrany zraku byl po instalaci vypnut i když se nakonec ukázalo, že je to stejně jedno, protože prakticky nefungoval. Bylo třeba tudíž chodit kolem části vyzařující světlo opatrně, nenahlížet na ní (nebo do ní) a i když by jeden pohled nejspíše nic neudělal (trvale snad určitě ne), opatrnosti nebude v tomto případě nazbyt.

Tohle měl Samsung vyřešit podstatně lépe a i když je „senzorické pole“ jako u Hisense Laser TV možná až přehnané, něco z něj by se tu určitě hodilo.

Další věcí, která by se nepochybně také hodila, je šetřič obrazovky. Při zastaveném obrazu ve videu v multimédiích, na rozhlasové stanici nebo pokud máte vyvoláno například menu Home, nebo zastavíte pořad v IPTV/VoD, všude tam máte smůlu, protože se nic nespouští. Nejen že by se prodloužila životnost laserového zdroje (stačilo by vlastně přepnout do co nejúspornějšího světelného režimu), ale zároveň by se ušetřila energie. Objevili jsme jedinou výjimku a tou byla aplikace Lepší.TV, která si ale spořič řeší sama. Pochopitelně nastavený světelný tok ovlivnit nedokáže.

Seřízení uděláte, vedle pohybu s projektorem, i v menu. Ale poněkud zvláštním způsobem!

Podivné je chování při snaze seřídit obyčejné lichoběžníkové zkreslení. Korekce totiž neumožňuje zachytit se skutečně v rozích obrazovky a jak vidíte ze snímku, referenční body byly vždy uvnitř, takže místo toho, aby se obraz v rámci lichoběžníku najednou upravoval po celé délce jedné strany (à la přímka), jde do obloučku směrem od záchytného bodu. Tahle korekce byla v podstatě nepoužitelná.

Lišta domovské nabídky je také stejná jako u televizorů (až na chybějící režim Ambient). V českém prostředí na ní byly i aplikace jako Lepší.TV či Skylink Live TV.

Aplikace vcelku standardně, potíže s Primou

I když se píše, že odezva o. s. bývá pomalejší, u nás se to nepotvrdilo. Až na absenci aplikace HBO GO, kterou jsme vůbec nenašli, se zdálo být vše stejné, jako u TV 2020. A nepotvrdilo se například ani pomalejší spouštění či odezva na příkaz. Bez potíží tak pracovalo Youtube i Skylink LIve TV, jen u Lepší.TV byly zaznamenány nějaké drobnosti, ale už se prý pracuje na jejich odstranění.

„Červené tlačítko“ na Nově pracovalo bezproblémově, reklamy navazovaly uprostřed pořadu a pozorováno nebylo ani žádné zpomalení, což platilo i o České televizi.

U HbbTV FTV Prima jako obvykle nefungovalo přihlášení přes webové stránky „ipri.ma“ (proč to nemohou mít uděláno tak jednoduše, jako HBO nebo Skylink?) a následně byl i problém s přihlášením přes iprima.cz/TV. Jak se bohužel ukazuje, potíže s HbbTV narůstají a pozorujeme to i jinde, což pro Primu není právě dobrá vizitka!

K dispozici bylo také zrcadlení obrazovky (kvalita se blížila zdroji) a obousměrné Bluetooth Audio. Tady se ukázalo, že výstup z mobilu TCL Plex se příliš neutlumoval a bylo vidět, že pokud do Premiere pustíme kvalitní zvuk, přehrávání se dostane někam na úroveň docela slušného domácího kina. V tomto okamžiku navíc vidíte i to, co mělo být vidět i jinde! Volbu pro vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku. Většinou ji totiž naleznete hodně hluboko v menu a na tzv. rychlých nastaveních není, takže se ji nevyplatí používat.

Dálkový ovladač je klasický „televizní“, včetně zbytečně prázdného vpravo nahoře a sdružených tlačítek.

Jaký je? Obrazově výtečný, ale ještě dost chybí

Projekčnímu televizoru jasně chybějí špičkové technologie z nevyšších řad Samsung TV 2020 a zdá se, že koncepce vychází spíše z modelů 2019. Není tu zejména režim uzpůsobení obrazu na konkrétní podmínky a není tu ani AI, kterou najdeme u mnohem levnějších televizorů z kolekce 2020.

V zahraničních recenzích můžete ještě číst námitku typu „občasný efekt duhy“. V našem případě byl pozorován pouze jednou. Druhou námitkou byl pomalejší o. s. Tizen a tohle se v našem případě prakticky vůbec nepotvrdilo snad jen s výjimkou pomalejšího náběhu při načítání multimédií z dosti rychlé USB flash paměti Kingston DataTraveler 80 (exFAT, USB-C – test).

Například EPG chodilo jako blesk a potíže nedělalo ani vyvolávání menu nastavení či domovské nabídky. Operační systém byl také stabilní a za chodu bezproblémový. Hodně dobře vyřešený byl prakticky neustále pracující větrák s udávanou hlučností (hovoří se o ní jako o „typické“) pouhých 32 dB. Tohle je za provozu hodně znát a v podstatě ho neslyšíte ani jako šum na pozadí, a to projekční TV jela i patnáct hodin denně.

Hodně slabý je naopak e-manuál. Například v části „Obraz je zkreslený“ se hovoří o tom, že „komprese obrazu vysílání může způsobit zkreslení…“ Nejsme náhodou u projektoru, kde má slovo „zkreslení“ přece jen jiný význam?

Samsung Premiere SP-LSP9T, který se začal prodávat tento týden, přichází s dobrým zvukem, který skokově roste při kvalitnějším zdroji a také s výborným až vynikajícím obrazem. Například film s HD nebo sportovní přenos z ČT Sport HD si na něm skutečně užijete. Resamplování z nízkých a nižších rozlišení sice není takové, jaké by vzhledem k ceně mohlo být, ale obrazu to v tomto případě až tolik neškodí (projekce je projekce) a překvapivě slušné bylo i kupodivu podání SD kanálů na DVB-T2. Pokud se dotáhnou zmiňované nešvary, což většinou obstará aktualizace firmwaru (chybějící mechaniku PCMCIA/CI+ pochopitelně nevyřeší), půjde o ojedinělý kousek, který – pokud bude správně nainstalován (doporučujeme odborníka) – vám bude dělat jen radost.

Pozor ale na momentálně nedořešenou ochranu zraku (!), což je u laserového zdroje nepochybně zapotřebí. Doufejme, že výrobce dotáhne i tohle!

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz překvapivě i v dosti světlé místnosti, výtečný větrák s velmi nízkou hlučností (za provozu prakticky neslyšitelný), ovládání à la televizor, obousměrné Bluetooth Audio, standardní operační systém Tizen a aplikace známé z televizorů Samsung
  • PROTI: problematické seřizování lichoběžníkového zkreslení, prakticky nefunkční režim ochrany zraku (laser!), který byl navíc po instalaci vypnut (!), chybí mechanika přístupové karty, není tu žádný šetřič obrazovky a ani přechod do eko módu, problém s přechodem na další dny v EPG