Maličkatý set-top box se dá buď položit na skříňku, nebo ho můžete zavěsit. V tomto okamžiku se bude hodit externí infračidlo, které můžete dokoupit za 189 Kč.

Mascom MC710T2-HD (699 Kč) má celoplastové tělo, klasicky pasivní chlazení s otvory po třech stranách a externí zdroj. I přes své rozměry je vedle HDMI zabudován i konektor SCART, na boku je pak RJ-45, tedy ethernetové rozhraní pro připojení k domácí síti, resp. k internetu. Zabývat se s ním ale nemá smysl. Z aplikací tu byla jen čtečka RSS a počasí.

Přijímač je prakticky kompletně lokalizován do češtiny (slovenštiny), včetně EPG a teletextu. Vedle multimédií nabízí i otevřené nahrávání a záznamy jdou přehrát v počítači.

Čisté provedení, včetně konektoru SCART

Instalaci odbudete na jedné obrazovce, pokud potřebujete povolit napájení antény, musíte nejprve naladit, pak jít do menu nastavení, volbu nahodit a opět naladit.

Ladí se zvlášť rozhlasové a televizní stanice a ukládají se – v obou případech – od čísla 1. Přepnutí provedete tlačítkem na dálkovém ovladači. V případě rozhlasových stanic se připravte na to, že se nespouští žádný šetřič obrazovky, takže pro tento druh používání není set-top box příliš vhodný. Tedy pokud váš televizor neumožňuje snadné vypnutí obrazovky.

Třídění naladěných kanálů se dělá typicky přesunutím na novou pozici po jedné stanici, pokud chcete mazat, jde to i s více kanály najednou. Využít také můžete seznamů oblíbených položek a tlačítka FAV na ovladači. Tzv. společné ovládání HDMI CEC tu pochopitelně vzhledem k ceně nečekejte.

Hned u OK vidíte EPG, „i“ v tuneru vyvolává obvyklé informace o aktuálním kanálu a pořadu (foto níže). V multimédiích tlačítko nemělo žádnou funkci.

Výborné rozložení tlačítek, slušné ovládání

Dálkový ovladač je kompaktnější a s malými tlačítky, popisky jsou ale většinou poměrně výrazné. OK v tuneru vyvolá seznam naladěných stanic, v multimédiích však nefunguje jako Pause/Play a ukáže vám časovou osu po níž se můžete skokově pohybovat šipkami. Ovládání tak v multimédiích z valné části obstarávají speciální tlačítka, a to platí i při změně doprovodného audia nebo práci s titulky.

Menu nastavení s kolováním a v tradičním provedením.

Multimédia vyvoláte buď z ovladače tlačítkem USB, nebo přes menu nastavení. V položce najdete vedle obvyklého rozdělení na foto, video a hudbu (plus nahrávky) i bezpečné odebrání média a práci s připojeným flash diskem. Ta se sice jmenuje „HDD info a formátování“, ale to druhé v ní neprovedete. Set-top box se ale spokojil s formátování v počítači a i když nezvládá exFAT, umí NTFS, takže přehrajete i velké soubory.

Menu nastavení je tradiční (na výšku), dá se v něm kolovat a obsahuje jen pár položek. Ovládání zajišťuje kombinace OK, šipky a Exit a je intuitivní.

Programová nabídka je jednoduchá a má jeden náhled.

EPG rozměrově menší než by mohlo být

Jak vidíte ze snímku, programová nabídka nezabírá celou obrazovku, má jediný náhled a nemůžete se po ní volně pohybovat.. Přejetí na novou stanici zároveň vyvolá i změnu v tuneru. Podrobnější popisek vyvoláte zmáčknutím OK, tlačítko „i“ ani zde nemělo žádnou funkci.

Při zadávání nahrávky přes EPG zjistíte, že k dispozici je osm časovačů a záznam zadáte jeho délkou, přičemž začátek nastaví EPG (vše lze upravit). Jak již bylo řečeno, v menu nastavení si můžete vyvolat informace o připojeném médiu, změřit jeho rychlost, resp. vhodnost pro nahrávání, ale nešlo.

Záznamy se ukládají do adresáře „ALIDVRS2“ a dalších podadresářů typu „[TS]2021-02-09.12.00.20-CT 3 HD T2-72“. V nich už je samotná nahrávka („000.ts“) a pomocné soubory. Nahrávka byla bez potíží přehratelná v počítači.

Jednoduchý správce souborů s nízkým počtem zobrazených znaků. Někdy spouštěl videa v náhledovém okénku, jindy nikoli. Při stlačení OK se ale video vždy automaticky spustilo na celou obrazovku.

Multimédia slušná, práce i s NTFS

Správce souborů zobrazuje jednotlivé druhy multimédií zvlášť a přidává k nim ještě nahrávky. Jeho přehlednost je však velmi nízká zejména proto, že názvy delší než nějakých 18 znaků nevidíte a dokonce ani nerotují. Typicky u seriálových dílů tak nemáte šanci zjistit kde jste a celý název se nezobrazuje ani při přehrávání videa, a to dokonce ani při vyvolání časové osy, což je nepochopitelné, protože místa je tu více než dost. A je tu ještě jedna věc – někdy se při jejím ukončování, což se dělá Exit, stávalo, že set-top box bez dotazu ukončil také přehrávání videa. A protože si nepamatuje pozici a není tu ani skok na čas, je to poněkud prekérní.

Kompatibilita u videa byla více než slušná. Podporovány jsou různě formy MP4, včetně MPEG4 AVC, AVCHD a třeba i XviD, až na DivX. Box zvládal i H.264 a H.265/HEVC. Pokud jde o titulky, tlačítko Subtitle sloužilo k zapínání těch vnitřních, vnější se při stejném jménu souboru připojily automaticky.

Titulkům, i když mají slušně vybraný font, se nedá nic nastavit, znaková sada se vybírala automaticky, čeština většinou pracovala.

Pokud jde o fotografie a muziku, tady už je kompatibilita výrazně nižší. V prvním případě JPG a BMP, v druhém pouze MP3 a nepřehrálo se ani prosté WAV.

Třetí zmáčknutí tlačítka Info. Na první se objeví základní informace o kanálu a aktuálním pořadu, na druhé podrobnější popisek k pořadu a na třetí toto.

Jaký je? Slušný, ale potřeboval by trochu dotáhnout

Mascom MC710T2-HD je také do dobrého signálu a hraniční příjem mu nedělal dobře. Při přepnutí na v současnosti používaný Strong SRT 82 nebyly odhaleny žádné problémy a vysílání jelo jako po drátku. Jednoduchý a levný přijímač je tak určen zejména pro ty, kteří tohle nemusí řešit a ocení i nějaká ta multimédia, resp. spíše videa. Ty jsou tu v dobré podobě a jako bonus nabídnou i docela solidní titulky.

Set-top box se nehřál ani po několika hodinách provozu, při výpadcích televizního signálu měl ale kupodivu tendenci nereagovat na pokyny z dálkového ovladače, což je také jediný způsob jak ho řídit, protože na něm žádná tlačítka nejsou. V tomto okamžiku například někdy nešel vyvolat seznam kanálů, jindy nereagoval vůbec na nic a dvakrát ho bylo nutné zcela vypnout vytažením se zásuvky. Firmware zjevně ještě potřebuje dotáhnout. Pokud ale signál nezlobil, Mascom pracoval zcela bez potíží.

Hodnocení

  • PRO: slušné ovládání a výborné rozložení tlačítek, připojíte ho ke všem televizorům, možnost skryté instalace
    PROTI: na set-top boxu nejsou žádná tlačítka, občas si postavil hlavu, nožičky z tvrdého plastu

Štítky