Z loňských modelů této značky se nám přes všechnu snahu podařilo sehnat na zápůjčku pouze jediný. Naštěstí nám nyní vyšla vstříc společnost Alza, takže pro vás máme alespoň jeden další navíc z řady těch vrcholovějších LCD, kterým LG říká „NanoCell“.

O této technologii si můžete přečíst různé věci a konec konců i srovnání se Samsung QLED. Nakonec ale vždy bude záležet na tom, jaký pocit ze sledování televizoru budete mít vy. Ve firemní hierarchii patří zapůjčený model někam k vrcholu přijímačů s obrazovkami LCD, nad nimiž jsou už jen OLED, a to je jiný příběh.

Řada NANO91 je ke koupi v úhlopříčkách 140 cm (55″, zapůjčeno, 17.990 Kč), 165 cm (65″), 178 cm (70″), 191 cm (75″) a 218 cm (86″). Zabudován je procesor α7 4K Gen3 doplněný o umělou inteligenci, což vidíte už i na solidně provedeném obalu televizoru. Podsvícení obrazovky LCD je plošné a operační systém tradičně vlastní, tedy WebOS 5. Jen pro zajímavost: LG má mezi tzv. NanoCell TV ještě jedno „procesorové želízko“ v ohni – α9 Gen3. Ten najdete u NANO99 a podobná situace (dva různé procesory) je i u OLED.

Když se vrátíme k NANO91, resp. k operačnímu systému WebOS verze 5, je třeba říci, že má ještě tradiční podobu jak ji známe z let minulých. Jak jsme vás už informovali, výrobce v nové šestce zcela přepracoval domovskou obrazovku. Bohužel starší modely, ani ty z roku 2020, na novou verzi aktualizovat nepůjdou. Otázkou další je, jak to bude s aplikacemi. To ale zjistíme až časem.

Pokud se tedy LG umoudří, a opět začne půjčovat televizory na test.

Přijímač jsme si tentokráte mohli vyzkoušet díky spolupráci se společností Alza.cz za což děkujeme. Zakoupíte ho zde…

Pohybový dálkový ovladač je vynikající až na jednu věc. Někdy se samovolně zapíná „myšový“ kurzor, což komplikuje ovládání. Bohužel jeho manuální a trvalé vypnutí/zapnutí tu letitě chybí. Omezit ho na chvíli můžete kurzorovými šipkami.

Výtečné třídění kanálů

Instalace dokáže překvapit. Dvě části podstavce spojují pouze vruty, což ale bývá zvykem u levných přijímačů, nikoli v této třídě kde se používají prakticky výhradně šrouby. A když vše smontujete, nesmíte být příliš akurátní, protože televizor je sice na podstavci bezproblémově stabilní, ale stačí ťuknout do obrazovky a rozklepe se jako drahý pes.

Zprovoznění je poměrně rychlé i když hlášení „analyzuji uživatelské prostředí“ a „není spárováno“ na klidu nepřidávají a hlavně tu nemají co dělat. Uživatelské prostředí tu vlastně žádné spuštěné není (teprve se instaluje) a ovladač byl s televizorem spárován hned v úvodu, jinak bychom se nikam neposunuli.

Na závěr je ještě nabídnuta možnost propojení televizoru s dalšími zařízení LG ve vaší domácnosti, LG ThinQ, a reklama na Amazon Prime Video (příjemná změna oproti všude propagovanému Netflixu).

Třídění naladěných stanic je možné buď přes oblíbené položky nebo fyzicky. V druhém případě lze s výhodou vybrat více stanic, a to i na přeskáčku, a na novou pozici je přesunout najednou. To je samozřejmě excelentní a hodí se to i u pozemního příjmu. V případě satelitního je k dispozici ladění pro Skylink.

Už upravená domovská nabídka na tlačítku domečku (Home). Aplikace můžete mazat i přesouvat na novou pozici.

Výborné ovládání, ale…

OK nevyvolá naladěné stanice, působí spíše jako „Info“, které tu chybí. Stanice zobrazíte přes tlačítko List, které je trochu stranou, využít ale můžete i většinou svižně pracujícího EPG/Guide, které je hned u kurzorového kříže s „kolečkem“ (a s OK) uprostřed. Kolečko poslouží například pro postupné přepínání kanálů, nebo pro pohyb v EPG. Vždy ale zároveň vyvolávalo kurzorovou šipku, což někdy může komplikovat život.

Ovladač je sice poměrně kompaktní, ale na rozdíl od konkurence obsahuje plnou sadu tlačítek, včetně numerických a barevných. Jak bylo řečeno, je pohybový a kurzor se určitě hodí v řadě situací. Bohužel se poměrně často zapíná samovolně a tak nějak ad hoc a tlačítko trvalého vypnutí/zapnutí tu není i když se dá přechodně odstranit některou ze šipkových kláves. Pak se ale zase samovolně zapne, typicky při vyvolání menu nastavení, a ovládání je opět o něco komplikovanější. Jinak na ovladač žádnou stížnost nemáme, rozložení je slušné (až na List) a výborně se drží v ruce.

Programová nabídka je nyní bez zvukové prodlevy. Kupodivu to fungovalo prakticky vždy…

Dobré EPG, řada lokálních aplikací

Programová nabídka s obrazem a zvukem je rychlá a většinou také bez audio výpadků při vstupu a odchodu (v drtivé většině případů to takto fungovalo). Někdy se však stalo, že odchod z ní probíhal postupně a nejprve viditelně zmizel obrazový náhled a pak teprve zbytek EPG.

Po Guide (EPG) se můžete volně pohybovat, pokud si zadáte upozornění na pořad, televizor se dokonce probudí z pohotovostního režimu, což je pochopitelně vynikající. Velmi snadný je také přechod na další den.

HbbTV je ve verzi 2.0, na dálkovém ovladači máte k dispozici kompletní barevná tlačítka, což se hodí i jinde. Kompatibilitu se stávajícími aplikacemi nebylo možné vyzkoušet, protože i když bylo HbbTV spuštěno, jeho příznak se na žádném z naladěných stanic neobjevoval (příjem bohužel v dané době dosti zlobil, což ale nesouviselo s televizorem). Připojení k internetu pracovalo bez potíží.

I když byl televizor plně aktualizovaný, každá z aplikací, kterou jsme vyzkoušeli, vyžadovala samostatnou aktualizaci, což bylo poněkud otravné. Jinak lokálních, nebo dobře lokalizovaných aplikací je tu celá řada a vedle Youtube jde například o Lepší.TV, HBO GO, Skylink Live TV, či Voyo. K tomu poslednímu už přístup nemáme, ale všechny čtyři další zmiňované aplikace fungovaly bez problémů. U Skylinku jsme opět byli svědky excelentního přihlášení přes QR kód, který sejmete přímo v nastavení aplikace v mobilu k níž se nejdříve pochopitelně musíte přihlásit. Spuštění v TV je pak už dílem okamžiku. U HBO GO je třeba buď podle návodu nacvakat http adresu nebo se opět přihlásit do aplikace v mobilu, vstoupit do nastavení a zadat krátký řetěz znaků čímž se přihlásíte k aplikaci v TV. Pochopitelně obě zařízení musí být na stejné domácí síti, což platí vždy a například i při zrcadlení obrazovky z mobilu.

Kompletní přehled dostupných aplikací pro TV, včetně LG, najdete v samostatném článku.

Výstup z mobilu přes Bluetooth na televizor nepracoval, i když ho mobil viděl. Naopak to už funguje.

Externí výstup přes Bluetooth jsme vyzkoušeli s osvědčeným reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test) a klaplo to okamžitě. Volba je sice zasutá v menu, ale párování můžete udělat klidně i při přehrávání multimédií. Opačný směr, tedy například výstup z mobilu na televizor tu nebyl a i když mobil televizor viděl, nedokázal se s ním spárovat, resp. televizor to nepovolil.

Zrcadlení obrazovky jsme vyzkoušeli tentokráte se čtyřmi mobily a třemi verzemi o. s. Šlo o Samsung S10 Lite (Android 10), Sony Xperia XZ (Android 6.0), TCL Plex (Android 10) a Samsung S20 s Androidem 11. Pokud napojení fungovalo, byla obrazová kvalita vynikající a v podstatě se blížící zdroji, což se tak často nevidí. Zrcadlení probíhá přes Wi-Fi Direct, resp. Miracast. Zajímavé bylo, že napojení telefonu Sony, který ho má certifikované bylo komplikovanější a povedlo se až na několik pokusů. Podobně na tom byl i TCL Plex, kde to jednou klaplo a pětkrát nikoli, přičemž televizor psal, že je třeba restartovat aplikaci v mobilu. TCL je ovšem v tomto ohledu trochu speciální.

Vstup do multimédií…

Multimédia výborná, video vynikající

Správce souborů rozlišuje mezi fotkami a videem na jedné straně a muzikou na straně druhé. Všechny soubory na jeden zátah tak nepřehrajete a musíte si dopředu vybrat.

K dispozici jsou dva náhledy: ikonový – miniatury (patnáct souborů) a seznam, což je dvousloupečný výpis s malými obrazovými náhledy. Tady toho kupodivu vidíte na jedné stránce méně, ale má zásadní výhodu v tom, že zobrazuje i docela dlouhé názvy souborů.

Fotografie televizor zvládal v JPG a PNG. BMP sice v seznamu zobrazil, ale nedokázal ho přehrát. Ve videu si LG pamatuje poslední pozici na které skončil a plynule na ni navázal. Co do formátů jako jeden z mála televizorů na trhu přehraje DivX 5, dále uměl například MPEG-4 AVC, AVCHD, H.264, HEVC, BDAV, XviD, atd., atd. U externích i interních titulků bohatě upravíte jejich vlastnosti, skvěle je vybrán základní font i velikost, takže titulky jsou výborně čitelné na jakoukoli rozumnou vzdálenost.

Videa v rozlišení 4K byla přehrávána velmi dobře jen většinou s obvyklým škobrtnutím na začátku. Pokud jde o obsah s HDR (co je to…), ten byl vždy televizorem oznámen a v případě přesvětlené scény podáván pro oči autora výtečně, v případě tmavé scény naopak méně výrazně. Tady je to ale velmi subjektivní.

Muziku televizor zvládl v MP3, WAV, WMA i FLAC a také ve FLAC HD v několika různých provedeních. Bohužel hudba se ze seznamu spouští v jakémsi podivném miniaturním přehrávači, kde se naprosto ztrácí přehled o skladbách a tak je z něj třeba neustále vyskakovat; tedy pokud nepřehráváte celý adresář. Nicméně je to škoda, protože jinak by se přehrávání hudby zařadilo po bok videa a patřilo by taktéž k nejsilnějším devizám tohoto televizoru.

Mimochodem zajímavé je, že si LG 55NANO91 na zasunutém flash disku vytvořil adresář „LG Smart TV“, „TN“ a zaplnil ho soubory typu „0testy0testy…název souboru…_1583915340.tn3“ podle toho, co v jakém adresáři na disku našel.

Tlačítko Info na dálkovém ovladači není, tyto informace se objevují po stlačení „kolečka“ s OK uprostřed nebo také na některé ze šipkových kláves. Volby jsou aktivní a odmáčknutím jména stanice/pořadu vyvoláte další podrobnější informace.

Jaký je? Ceně odpovídá

A platí to jak o obrazu, jeho barevném podání, které je někdy s až příliš živými, plakátovými barvami, což mají lidé rádi, tak o resamplování, či pohybové ostrosti. Někdy to však bylo poněkud proměnlivé a vidět to bylo na běžném obsahu, včetně televizního vysílání (SD i Full HD), na přehrávání multimédií i streamování z různých služeb, a to dokonce i na dobrých zdrojích. Nejprve jsme si mysleli, že resamplování, pohybová ostrost, apod. jsou v podstatě v rámci ceny průměrné, postupně se ale ukázalo, že obraz i zvuk jsou skutečně poměrně proměnlivé, a to zcela nepředvídatelně.

Když jsme do LG pustili kvalitnější signál, obraz se o něco vylepšil, ale stále kolísal. A jinak tomu nebylo ani na velmi kvalitním signálu, ať už videu (Full HD, 20 Mb/s, či 4K, 25 až 80 Mb/s) nebo ve zvuku (Dolby Atmos). Televizor ale i zde někdy podával nadstandardní výkony, jindy byly vidět potíže. Celkově vzato se zdálo, že s kvalitnějším videem, které ovšem dnes nedostanete ani ze špičkových streamovacích služeb, o běžném pozemní a satelitním vysílání nemluvě, proměnlivost klesala. Těžko ale říci zcela pregnantně.

Zajímavé bylo i samotné přepínání mezi jednotlivými přednastavenými režimy. Často se totiž ukazovalo upozornění, které komplikovalo volbu, ale naštěstí se dalo vypnout, resp. zakázat jeho zobrazování. Bylo ale zapotřebí projet všechny režimy a upozornění povypínat. LG je snad jediná, která to má uděláno takto. Jiné značky jednoduše na jiný přednastavený obrazový režim přepnou a hotovo.

Na Alze je několik pochval na téma obrazu, u nás se ale televizor choval trochu jinak i když je pravdou, že za některých okolností ho můžete vylepšit zapnutím některých funkcí AI, který byly po instalaci vypnuty (je třeba si nastavením pohrát). Za své peníze však v každém případě dostanete na dnešní dobu odpovídající hodnotu. Žádné zázraky ale nečekejte i když někdy…

Tou největší předností televizoru je tak svižný a stabilní operační systém, výborné EPG a solidní výbava. Ostatně ani HDMI 2.1 tak často v ceně pod 20.000 Kč neuvidíte.

Hodnocení

  • PRO: stabilní operační systém, řada domácích aplikací IPTV/VoD, vynikající přehrávání multimédií (videa), včetně velmi kvalitních titulků, při zadání upozornění se probudí z pohotovostního režimu, výtečné třídění kanálů, HDMI 2.1, výborné EPG, volby pro hráče, výborné ovládání až na to,…
  • PROTI: …, že se samovolně zapíná „myšový“ kurzor a komplikuje ovládání, proměnlivý obraz i zvuk, vruty v podstavci? to si snad z nás LG dělá legraci (!),neumí exFAT a místo oznámení nabídne formátování…(?!)