Dejte sbohem šumění při analogovém příjmu rádií v FM pásmu. Prostřednictvím digitálního vysílání naladíte úplně nové a speciální programy, ale také řadu doplňkových služeb.

Digitální rozhlasové vysílání u nás probíhá skoro tak dlouho jako pozemní digitální televizní vysílání, přesto si dosud nezískalo takovou popularitu. Na rozdíl od DVB-T a později DVB-T2 se totiž původní vysílače pro analogové šíření signálu rádií v FM pásmu nemusí vypínat, a tak vedle sebe již léta fungují analogově šířená rádia a digitální rozhlas. Posluchače tedy nic nenutí přejít na digitální příjem rádií, byť ve standardu DAB+ naladí i programy, které by v FM pásmu hledali marně. Rozhlasová digitalizace ale nenabízí pouze rozšíření programové nabídky, digitální příjem rádií sebou přináší i spoustu dalších výhod. K tomu, abyste je mohli využívat, přitom stačí koupit digitální rozhlasový přijímač za několik stovek korun, který zvládá jak digitální, tak analogový příjem rozhlasových programů. Co vám umožní?

Příjem rádia bez šumů

Digitální rozhlasové vysílání má kvalitnější zvuk než analogové rádio. Je to vlastně podobné jako s digitální televizí: buď signál máte a obraz a zvuk jsou kvalitní, nebo ho nemáte či jste na hranici možnosti příjmu a rádio vám nehraje či vypadává signál. U poslechu digitálních rádií se rozhodně nesetkáte s šumem, který je typický při příjmu analogově šířených stanic v místech s horším signálem. Výhodu digitálního příjmu rádií tak ocení i řidiči, zvláště pak na hlavních dálničních tazích, které jsou v České republice kvalitně pokryty signálem DAB+ veřejnoprávní sítě ČRo DAB+ s programy Českého rozhlasu a oblíbenou Zelenou vlnou s dopravním zpravodajstvím.

Nové programy, které v FM nenaladíte

Prostřednictvím DAB+ vysílačů v České republice vysílá i několik rádií, které pozemní cestou jinak než digitálně nenaladíte. Celoplošně takto můžete poslouchat například veřejnoprávní stanice Český rozhlas Rádio Wave, Český rozhlas D-dur, Český rozhlas Jazz, Český rozhlas Rádio Junior, Český rozhlas Rádio DAB Praha (dřívější Regina s metropolitním vysíláním pro Prahu), Český rozhlas Rádio Retro a od letošního května to bude i Český rozhlas Radiožurnál Sport (na podzim pak Český rozhlas plánuje spustit i speciální digitální stanici pro seniory s výběrem toho nejlepšího ze svého archivu).

Ve vybraných regionech pak pouze přes DAB+ posluchači naladí i soukromá rádia Český Impuls, Pigy rádio, Samson Digital, Hlas Prahy a DAB Plus TOP40. Některá analogově vysílající rádia si díky DAB+ rozšiřují pokrytí, takže jenom díky digitálnímu vysílání můžete naladit program všech krajských studií Českého rozhlasu z českých krajů po celých Čechách a z moravských krajů po celé Moravě. Alternativní Rádio 1 zase díky DAB+ pokrývá značnou část západních a jižních Čech.

Odstartovalo nové digitální rádio Hlas Prahy, přes DAB+ ho naladí i posluchači mimo metropoli

Lepší příjem

Digitální vysílání DAB+ se dobře šíří lépe i v členitém terénu a může tak zajistit kvalitní příjem signálu v místech, kde je FM pokrytí horší z například z důvodu rušení, které občas vzniká v souvislosti s maximalizací využití FM kmitočtů. Má to ovšem jeden háček: řada digitálních rozhlasových vysílačů má nyní kvůli mezinárodní koordinaci kmitočtů omezený výkon a tudíž se tuto výhodu digitálního rozhlasu zatím nedá vždy spolehnout. Výjimkou je veřejnoprávní síť ČRo DAB+, která má jako jediná celoplošné pokrytí a může ji přijímat 95 procent populace Česka. I u této sítě se ale mohou objevit lokality se zhoršeným příjmem, zejména pak v pohraničí, kde je nízká hustota obyvatel. V těchto místech se bude Českých rozhlas snažit budovat digitální dokrývače.

Doprovodné textové a obrazové informace

Digitální rozhlas skýtá oproti analogovému obrovskou výhodu v šíření textových a obrazových informací. Na displeji digitálního rozhlasového přijímače DAB+ tak lze sledovat nejen název stanice a právě vysílaného programu nebo písně, ale také zpravodajství, informace o dopravě a počasí, včetně map, fotografií či krátkých videí. Součástí nabídky je i elektronický programový průvodce (EPG) s programem stanic na několik dní dopředu či slideshow s obrazovými galeriemi.

Řada digitálních rozhlasových přijímačů umožňuje i připojení k internetu a kombinuje signál z DAB+ vysílačů s online službami. Lze se tedy přes ně například připojit k sociálním sítím, e-mailu nebo oblíbeným zpravodajským webům, či využívat oblíbené podcasty jednotlivých rozhlasových stanic. Při výběru digitálního rozhlasového přijímače je třeba dbát na to, aby uměl korektně zobrazovat češtinu. Jistotu můžete mít u rádií označených nálepkou „DAB+ ověřeno“, která prošla certifikací Českých Radiokomunikací. Konkrétní přijímač si můžete ověřit na webu www.dabovereno.cz.

Co všechno testují CRA při certifikacích digitálních rozhlasových přijímačů DAB+?

Umí přijímat jak DAB+, tak analogové FM stanice

Každý digitální rozhlasový přijímač umí zpracovat jak digitální signál ve standardu DAB+, tak i analogový pro FM pásmo. Pokud tedy z jakéhokoli důvodu nemůžete naladit svoji oblíbenou rozhlasovou stanici digitálně, můžete přepnout na analogový příjem v FM pásmu a pokud jste v dosahu vysílače daného programu, můžete ho poslouchat analogově. Hybridní přijímače pak nabízí trojkombinaci příjmu DAB+, FM a internetových rádií.

Všechny nové automobily už musí mít DAB+ autorádio

Od prosince 2020 musí být všechny automobily vyrobené v Evropské unii povinně vybaveny DAB+ autorádii, která zároveň zvládají i příjem analogových rádií v FM pásmu. U starších modelů pak lze autorádio DAB+ doplnit na základě požadavku zákazníka. Dříve bývala digitální autorádia součástí základní výbavy jen u dražších modelů, ale například Škoda Auto jimi začala vybavovat všechny vozy již od podzimu 2020.

Hledáte DAB do auta? Máme pro vás obsáhlý přehled autorádií i jejich rozšíření, do 10 000 Kč

Štítky