Poslanci schválili pozměňovací návrh k zákonu o elektronizaci postupů orgánů veřejné moci, který umožní prodloužit platnost tzv. transformačních licencí pro analogové pozemní rozhlasové vysílání.

Bič na stát ohledně rozhlasové digitalizace upletli poslanci, kteří dnes podle serveru DigiZone.cz odhlasovali pozměňovací návrh k zákonu o elektronizaci postupů orgánů veřejné moci. Ten automaticky prodlouží platnost současných licencí komerčních rádií pro analogové vysílání v FM pásmu za rok 2025, pokud vláda nejpozději do 10. října 2022 nevydá usnesení o přechodu na pozemní digitální rozhlasové vysílání DAB+. Podle současných transformačních licencí mají všechna komerční rádia nejpozději k 10. říjnu 2025 přejít na pozemní digitální vysílání DAB+ a opustit FM pásmo. Takový postup ale provozovatelé dlouhodobě odmítají. Stát také zatím nepřišel s žádným oficiálním návrhem na přechod od analogového vysílání v FM pásmu na digitální vysílání ve standardu DAB+.

Pokud by vláda do 10. října 2022 nevydala žádné usnesení k rozhlasové digitalizaci, transformační licence pro komerční rádia by byly automaticky prodlouženy a platily by ještě tři roky po dokončení přechodu na DAB+, stojí v návrhu, pro který dnes hlasovalo 91 poslanců. Pozměňovací návrh zároveň umožňuje komerčním rádiím vysílat neomezenou dobu bez vydávání dalších licencí pro analogové FM frekvence v případě, že stát s žádným plánem na přechod k digitálnímu vysílání nepřijde. To však znamenalo zvýhodnění stávajících hráčů na trhu, kteří by zakonzervovali stávající situaci a nikdo nový by do éteru už nemohl vstoupit. Teoreticky by tak mohlo dojít na soudní spory se státem ohledně nedovolené veřejné podpory stávajícím provozovatelům rozhlasového vysílání s licencí.

Pozměňovací návrh ve sněmovně předložil poslanec za ODS Martin Kupka.