Rada České televize posvětila pokračování vysílání programu ČT 3 do konce roku 2021, generální ředitel ČT Petr Dvořák by jej chtěl zachovat i poté.

Sedmý program České televize, na seniory zaměřená ČT 3, přešel přesně rok od svého vzniku z pilotního na řádné vysílání. Umožnila do Rada České televize, která se na svém středečním zasedání shodla, že provozem ČT 3 naplňují Kavčí hory službu veřejnosti. Původně ČT 3 vznikla loni v březnu jako pomocník nejohroženější skupině obyvatel, kteří byli vinou koronaviru nuceni trávit čas doma, často o samotě. První vysílací den si nenechal ujít bezmála milion diváků, program se stal u publika staršího pětašedesáti let třetí nejvyhledávanější stanicí v Česku.

„Spuštěním ČT 3 pár dní po vyhlášení prvního nouzového stavu jsme chtěli pomoct nejzranitelnější skupině populace, která musela kvůli koronaviru zůstat doma. Situace s pandemií i po roce pořád trvá, a jsem proto rád, že se nám povedlo původně experimentální vysílání proměnit na trvalé, a i nadále nabízet našim divákům program, který si tak oblíbili,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák, který s obdobným programem s pracovním názvem ČT Archiv počítal i ve svém kandidátském projektu při obhajobě mandátu na další funkční období.

Programová nabídka ČT 3 se opírá o výběr ze zlatého televizního fondu, nabízí oblíbené seriály, nostalgické komedie i tematické pořady a základní informační servis. Na obrazovku se po patnácti letech vrátily také hlasatelky. Program původně vysílal osm hodin denně, od 14. prosince se vysílání rozšířilo od šesté hodiny ranní až do dvaadvaceti hodin večer. Od února navíc program posílila speciální zpravodajská relace Zprávy ČT 3, jež se vyznačuje přehlednějším grafickým zpracováním i klidnějším tempem moderace. Společně s ČT art je ČT 3 nejlépe hodnoceným programem na české televizním trhu. Vyhledávají ji zejména diváci starší pětašedesáti let. V této skupině dosáhla ČT 3 v průběhu loňského roku v čase svého vysílání podílu na sledovanosti 4,76 procenta.

Štítky