Elegantní a na pohled výtečně zpracovaný a provedený mono přijímač má vysoký stupeň výbavy, takže si muziku užijete prakticky ze všech zdrojů. Dotáhnout ale potřebuje.

Box ze zjevně kvalitního MDF má na zadní straně teleskopickou, pevně zabudovanou anténu, vpředu širokopásmový reproduktor o průměru 78 mm umístěný za nesnímatelnou plastovou mřížkou. Tři tunery doplňuje streamování přes Bluetooth a přes lokální počítačovou síť (DLNA, UpnP), resp. na ní umístěné médium. Odehrávat se to může jen prostřednictvím Wi-Fi 4 na 2,4 GHz.

Barevný LCD (TFT) displej má úhlopříčku 6,1 cm (2,4″) a v pohotovostním režimu se na něm ukazují obří hodiny a, pokud si to zadáte, i počasí v příslušném místě, včetně řady českých. Vše se pak automaticky střídá.

DAB rádio Nedis RDIN5005BK hraje výborně, firmware ale ještě potřebuje dopracovat

Ovládání se skládá z mikrospínačových tlačítek a dvou otočných voličů s OK uprostřed. Řídit rádio ale můžete i přes dálkový ovladače nebo volně stažitelnou aplikaci AirMusic (nezkoušeno). Styl menu, ostatně i firmware (co jsme si všimli) vypadá podobně, jako u dříve zkoušeného Nedis RDIN5005BK (odkaz níže).

V některých místech se však přece jen liší a jiný je i dálkový ovladač. Celkově vzato se zdálo, že je v něm o něco méně nedodělků i když například umístění vyhledávání internetové stanice do části Servis zůstalo.

Řada funkcí, dálkový ovladač si občas postaví hlavu

Instalace spočívá ve dvou věcech: výběru jazyka, přičemž čeština a slovenština nechybí a i když ne zcela všechno je lokalizováno, české znaky tu jsou dokonce i při přehrávání z LAN!. Druhým bodem je napojení na vaši Wi-Fi. V tom vám pomůže tlačítko WPS, které kupodivu najdete i přímo na dálkovém ovladači, který tu a tam potřeboval druhé zmáčknutí tlačítka.

Po instalaci jsme byli přepnutí na internetové stanice a protože je, stejně jako u Nedis RDIN5005BK, opět využita služba mediaU, najdete hned ve světových TOP stanicích kupodivu i české Country rádio. V tomto ohledu mají oba přijímače společného více. Jako třeba styl ovládání s absencí Zpět (Back), které nahrazuje šipka vlevo a občas tudíž nepracuje. Nicméně navíc je tu minimálně síťový vypínač, analogový audio vstup (výstup na sluchátka chybí) a celé rádio se tak nějak zdálo být pohodovější.

Domovské menu je nastavitelné, takže vedle základu si do něj můžete přidat například časovač, budík (dva) či „Rádio na spaní“ což jsou zvuky jako ptactvo, vlna – oceán, déšť. A také například rádio Spa – lázně :).

Bluetooth je na tom skoro stejně dobře, jako naposledy testovaný model RDIN5005BK a vyzkoušeli jsme ho tentokráte jen se Samsung S10 Lite (Android 11). Párování bylo svižné, výkon poměrně dostatečný a hlasitost na zařízení opět nebylo třeba vytáčet k plnému výkonu i když bylo znát, že oproti RDIN5005BK je přece jen zapotřebí ji dostat trochu výše. A rozdíl byl patrný i v okamžiku přepojení na jackový audio vstup. V obou případech je ale třeba říci, že hodně záleží i na napojovaném zařízení, takže se to nedá zobecnit (v druhém případě šlo o TCL Plex s Android 10, proto S10 Lite klasický výstup na sluchátka nemá).

Funkci AMS vyvoláte u VKV přes tlačítko OK, podobně se obnovuje seznam stanic na DAB.

VKV s AMS, DAB taktéž stejné

U příjmu digitální rozhlasu jste na tom podobně, jako u u dříve zkoušeného Nedis RDIN5005BK.

I velmi krátké vlny (VKV/FM) mají funkci AMS, která proladí pásmo a uloží (podle nastavení) naladěné stanice automaticky do paměti. Uloží ovšem jen frekvence. Nastavení kanálů, jak pro VKV, tak pro DAB, má tři možnosti a využít můžete i „pouze silné“ stanice. Tohle je samozřejmě vynikající funkce (obvykle jsou jen dvě možnosti – slabé a silné) a dnes je také hodně potřebná.

Po vyvolání stanice na VKV se její jméno zpravidla natáhne z RDS. Případné přeuložení se dělá stejně jako u dalších tunerů – buď zmáčknete a podržíte tlačítko přímé volby (jsou tu tři), nebo déle podržíte Preset, vyberete pozici a dáte OK. V tomto okamžiku tu ale narazíte na to, že stanice nelze ukládat na přeskáčku (nabídne se jen v pořadí další volná pozice) a v našem případě také nepracovalo uložení na už zabranou pozici (přepsání) a také uložení stanice, která už v paměti byla. To může být vcelku prekérní v okamžiku, kdy si je chcete přeuspořádat. Navíc v případě pěti zabraných míst v paměti se jako volné sice nabídlo šesté, ale uložit nešlo, což by chtělo urychleně opravit.

Domovská nabídka je klasická (v řádku), položky v ní ale můžete částečně ovlivnit (smazat), což je výborné.

České znaky i ze serveru, USB jen pro dobíjení

Internetové stanice jsou provedeny slušně a snad úplně stejně jako u Nedis RDIN5005BK, takže vás odkážeme tam.

Přehrávání ze serveru kupodivu také ukazovalo české znaky, kompatibilita byla spíše jen základní a i když pracoval běžný FLAC, WMA a MP3, FLAC HD už nikoli. V každém případě byla orientace v adresářích bezproblémová a dlouhé názvy rotovaly a tohle jen tak neuvidíte. Navíc Nedisu nevadily ani dlouhé názvy v češtině (limit jsme neobjevili) a objevovaly se také obrázky alb.

Přehrávání přes USB ovšem nepracovalo ani tady, což platí i o několikrát zmiňovaném Nedis RDIN5005BK. Je tak určeno pouze pro nabíjení externího zařízení i když to dělá i v pohotovostním režimu přijímače, což je dosti příjemné a ne tak časté.

Mimochodem je nám záhadou, proč je v domovském menu vůbec volba USB a proč také, při zasunutí média s NTFS či ve FAT32, přijímač vypíše, že nic není nalezeno.

U tunerů DAB a VKV si můžete zvolit tzv. prahovou hodnotu pro ladění ve třech stupních. Něco takového se opravdu často nevidí!

Jaké je? Docela pohodové, dotáhnout ho a bylo by super!

Přijímač je bez baterií a napájí ho pouze 230 V. Simulovaný výpadek (15 s a 3 min.) stanice uložené do paměti přežily, vynulovaly se pouze hodiny, které po zapnutí za nějaký čas opět automaticky naběhly. I po takovémto „studeném“ startu se rádio nejprve orientuje na tuner v němž skončilo. V případě internetových stanic hledá přístup k síti sítí. Pokud bylo např. na VKV, nabíhalo na aktuální stanici.

Ovládání bylo celkově vzato pohodlné, někdy jsme naráželi na podobný problém se šipkou vlevo nahrazující zde Back (Zpět) jako u výše zmiňovaného modelu. Celkově se ale zdálo s méně potížemi.

Příjemný byl ekvalizér s možností vlastního nastavení, volba „Místní stanice“ ovšem u tohoto přijímače vůbec nepracovala.

Pokud by se dotáhl firmware, resp. některé funkce (s ovládáním asi nic dělat nepůjde a tak někdy prostě budete muset vyskočit do vrcholové nabídky a vracet se zpět), šlo by o jeden z nejlepších přijímačů na trhu v dané cenové relaci i když někdo může namítnout, že nepřehrává z rozhraní USB a bude mít pravdu.

Zvukově na takovéhoto prcka námitek mít nelze ať už jsme do něj pustili cokoli. Od klavírního koncertu přes běžný popík až po kvalitní rock. Produkce byla zkrátka slušně vyvážená prakticky vždy.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, výborně hraje, prakticky úplná lokalizace do češtiny, výborná práce se síťovým médiem, příjemně elegantní a kompaktní vzhled, pro někoho i kompaktní rozměry, tři možnosti nastavení úrovně ladění stanic (VKV a DAB), tlačítko úplného vypnutí (posuvný jezdec), výborný dálkový ovladač, ale…
  • PROTI: …je třeba mířit přesněji a i tak bylo někdy zapotřebí druhého zmáčknutí tlačítka, zatím potíže s ukládáním stanic, nelze vyvolat technické informace o stanici (DAB, internet), jako datový tok…, baterie do DO nejsou v ceně

Štítky