Nijak velký přijímač v sobě skrývá trojici tunerů pro příjem analogových, digitálních i internetových stanic, přehrávání muziky z lokální sítě a nechybí ani streamování přes Bluetooth. Mušky ve firmwaru ale zatím jsou.

Prakticky kompletně vybavené rádio s teleskopickou anténou má s výjimkou čelní strany pogumovaný povrch (lehce se špiní) a skříňku z ABS v níž jsou dva širokopásmové reproduktory o průměru 2,5″ (6,4 cm) a rozměrný výdech bassreflexu na zadní straně. Uvnitř ještě najdete rozměrný displej typu TFT (6,1 cm, tj. 2,4″), procesor DSP a na horní straně ovládání v podobě sady tlačítek s mikrospínači a příjemně přeskakujícího otočného voliče. Na zadní straně jsou pak dvě rozhraní – obvyklý výstup na sluchátka a USB, které zvládá nabíjení (1 A) typicky mobilu, a to i v pohotovostním režimu rádia, což je vynikající.

Teleskopická pevná anténa má udávaný zisk 2 dBi a nelze ji zaměnit za připojení k „dospělé“ domovní anténě. Na zadní straně je také připojení klasické dvoukolíkové šňůry ze spotřební elektroniky, zdroj je tedy interní, přepínač pro úplné vypnutí tu není.

Na internet se napojíte přes Wi-Fi 4 a frekvenci 2,4 GHz, pro Bluetooth je tu celá řada profilů, takže propojení s mobilem či tabletem by mělo klapnout.

Bohaté funkce, trochu rozhárané ovládání

Instalace je příjemná. Vyberete jazyk, napojíte se na Wi-Fi (tlačítko WPS pracuje) a hned jste v menu na volbě Internetové rádio. Čeština vypadá, že pracuje (skutečně!), takže můžete odmáčknout a pokračovat třeba k položce „Rádio na spaní“ (ptactvo, déšť…), která je z neznámých důvodů umístěna zde. V pohotovostním režimu vidíte buď hodiny nebo počasí nastavené na vámi vybranou destinaci.

Obvyklé funkce obohacuje například budík, zmiňované počasí (větší česká města) a finanční informace. Přes „Centrum médií“ se dostanete na přehrávání z lokální sítě (UpnP, DLNA) a bez zajímavosti není ani volba Ekvalizér pro úpravu zvukového podání a „Místní stanice“. Ta nabídne různé seznamy z různých tunerů, takže tu například najdete CZ DAB, CZ Top 10 či CZ Alternativní.

Základní nabídka na tlačítku domečku.

Ovládání je jednoduché, většinou intuitivní, ale také poněkud rozhárané. Od začátku nejspíše budete mít problém s tím, že tu není tlačítko Zpět (Back) a někdy vysloveně chybí. Běžně ho sice zajišťuje šipka vlevo, ale ne vždy a narazíte na to například u FM/VKV, kde se takto posouváte po frekvencích. A protože jiné tlačítko pro skok v nabídkách menu o stupeň výše není, musíte často vyskočit až na vrchol a vzít to tedy nazpět přes Domov (ikona domečku). V menu se dá s výhodou kolovat, což urychluje ovládání, pokud funguje šipka vlevo, pohyb je rychlý a intuitivní.

Ovládání na přístroji zahrnuje – z čela – domovskou nabídku (domeček), „M“ jako Mode (přepínání mezi tunery, Bluetooth, atd.) a zapnutí/vypnutí, resp. uvedení do pohotovostního režimu.

Na horní straně je umístěna sada tlačítek s mikrospínači, kterou vidíte na snímku výše, a také čtyři tlačítka přímého vyvolání uložených stanic.

Bluetooth jsme vyzkoušeli s mobily Samsung S10 Lite (aktualizován na Android 11.0), Sony Xperia XZ (F8331, Android 6.0) a TCL Plex (Android 10).

Párování bylo svižné, hlasitost nebylo zapotřebí na obou zařízeních nijak vytáčet a klidně se dalo jet i jen na 50, 60 %, a to se moc často nevidí. Nedis má i v tomto ohledu výkonu pomalu na rozdávání a Bluetooth je vyřešeno výborně!

V případě přehrávání ze síťového média (UpnP, DLNA) se pracuje s formáty MP3, WMA, AAC, FLAC a WAV, u USB se jednou píše, že je pouze pro nabíjení podruhé že je i pro přehrávání. To se však nepodařilo rozchodit s žádnou pamětí flash, takže je nejspíše skutečně určeno jen pro nabíjení.

Možná v této verzi firmwaru…

V podstatě jediné zobrazení informací o stanici a pořadu u VKV (přidávají se ještě další z RDS). Při stlačení Info se pak pouze zvětšuje logo kanálu.

Výtečné VKV/FM s AMS, velmi jednoduché DAB

Po přepnutí na VKV (zde označeno jako FM) bylo na displeji naznačeno, že stlačení OK/Enter vyvolá automatické ladění, což se ale jinde nedozvíte. Přes dálkový ovladač sice volba odmáčknout nešla, ale fungovalo OK na otočném voliči. Následně si rádio proladilo pásmo a automaticky uložilo nalezené stanice do paměti. Tato funkce se obecně označuje jako AMS. Počítejte jen s tím, že ukládají pouze frekvence, což platí i o drtivé většině konkurence. Tedy pokud vůbec tuto funkci nabízí (moc přijímačů ji neumí).

V menu nastavení pak vidíte společnou volbu pro FM/DAB a upravíte zde tzv. Prahovou hodnotu pro ladění (tři stupně) a také pro stereo. U DAB chybí typicky funkce Prune, ovládání zde také trochu zlobilo, takže šipkou vlevo jsme často zcela vyskočili z nabídky. Navíc se v průběhu zkoušení ukázalo, že chvilku po ztlumení zvuku (Mute) do reproduktorů přece jen nějaký projde, byť skoro na hranici slyšitelnosti a později se ve vyšší míře totéž objevovalo u VKV. K tomu si přičtěte nemožnost vyvolat technické informace ke stanici (dátový tok, multiplex…) a vidíte, že část s příjmem digitálního rozhlasu potřebuje dopracovat. Firmware ale není dotažený ani u VKV/FM.

I v případě DAB nezjistíte technické informace. Pouze ty k aktuální skladbě.

Ukládání stanic do paměti je stejné pro všechny tunery i když chování je občas trochu odlišné. Stačí déle podržet tlačítko na dálkovém ovladači (to na rádiu takto nepracovalo), pak stanici umístit na požadovanou pozici a zmáčknout OK/Enter. Zajímavé bylo, že se k ukládání vždy nejprve nabídla pozice pět, ale snadno kanál přesunete jinam. Druhou věcí je, že si stanici nemůžete umístit kam chcete. V případě první ukládané byly k dispozici pouze paměťová místa 1 až 5, u druhé už to bylo 1 až 6.

Menu v části příjmu internetových stanic. Pod Servisem najdete jejich vyhledávání, pod „Rozhlasové stanice/hudba“ obvyklý výběr podle žánrů, regionu, země, atd.

Výborné internetové stanice, ale chybky i zde

V menu najdete obvyklé volby pro vyhledání stanic jako „Oblíbené“, „Naposledy poslouchané stanice“, či klasiku jako Žánry, Země/místo, atd. Ovšem skutečné „Vyhledat stanici“ bylo z neznámého důvodu umístěno pod položkou Servis, kde lze také fyzicky zapsat stanici přes její adresu http. Znaky pro jméno hledaného kanálu zadáte pouze přes klávesnici dálkového ovladače (bohužel tu visí i po dalším návratu, takže je to ještě složitější), a to ve stylu klasických tlačítkových telefonů. Navíc se to ještě dělá trochu zvláštně, ale zvyknout se dá nehledě na to, že to asi nebudete dělat často.

I když například Radio Samson mezi stanicemi v seznamu Country chybělo, takže…

Najdete tu i podivnou volbu s názvem „Zvýraznit“, která ukázala seznam zřejmě nějakých populárních stanic i když od toho tu je i „Světových TOP 20“. Tady ale kupodivu byla k vidění nejen známá Antenne Bayern, ale i české Country Radio!

V internetové části nastavíte délku vyrovnávací paměti (max. 8 s) a kvalitu ve dvou stupních (nízká nebo vysoká). Mínusem jsou slabé informace o stanici a i když je tu „krásné“ zvětšování loga, například nejde vypsat její datový tok na což narazíte i u DAB. I zde se také při ukládání stanice nejprve nabízela pozice 5. Naštěstí opět šlo kanál lehce přesunout tam, kde jste ho chtěli mít i když na přeskáčku uložit nešel.

Nastavení, jak je zvykem u tohoto typu rádií, se provádí na jednom místě pro všechno.

Jaké je? Výborně hrající, ale….

V internetové části nám chyběli některé české stanice, jako Radio Petrov, chyběl nám třeba i lepší seznam stanic žánru Country a tohle je znát i jinde. Použitý server mediaU zjevně není v tomto ohledu ideální. To je ovšem jen maličkost. Dotaženo není ovládání, kdy v jednom případě fungují tlačítka na rádiu a nikoli na „dálce“ a v druhém je to třeba obráceně. Ještě podstatnější jsou další firmwarové nedodělky, jako třeba to, že i přes ztlumení hlasitosti (Mute) občas zvuk slabounce projde a stávalo se také, že při delším „Mute“ tu a tam prošel i zvuk výrazně hlasitější.

Tohle by chtělo dopracovat společně s typicky s lepšími informacemi o aktuálním kanálu, kde někomu mohou chybět doprovodné technické informace. Slabší je i příručka i když místy je docela zábavná: „Nepoužívejte tento výrobek ve vaně, sprše či vodních nádržích.“

I přes zmiňované nedotaženosti a zejména absenci přehrávání z paměti USB, což jde lehce nahradit, je základ přijímače bez diskuse výborný, výkon zesilovače vysoký a zaujme například i ekvalizér a plná čeština, která se vidí hodně málo! A samozřejmě kombinace cena/výkon.

Teď jen dotáhnout firmware do použitelnější podoby.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, velmi slušně hraje (!), prakticky úplná lokalizace do češtiny, výborně vyřešené Bluetooth s minimálním utlumením výstupu, šikovné rozměry, výborný dálkový ovladač, ale…
  • PROTI: …je třeba mířit přesněji a i tak bylo někdy zapotřebí druhého zmáčknutí tlačítka, nelze vyvolat technické informace o stanici (DAB, internet), jako datový tok…, firmwarové nedodělky, slabá příručka

Štítky