V pořadí druhá verze doplňku pro televizory, multimediální boxy a konec konců i set-top box s operačním systémem Android se dosti změnila, nabízí více možností a hlavně – zcela jiné napájení.

O této miniaturní klávesnici jsme se už krátce, v prvním pohledu, zmiňovali u recenze set-top boxu Tesla Mediabox XT650 v únoru 2021. Zároveň to také bylo první zařízení se kterým jsme ji vyzkoušeli. Než se dostaneme ke zkušenostem z delšího používání, shrňme si krátce o co vlastně jde a co klávesnička „papírově“ nabízí.

Tesla Device D8 mini přijde na 699 Kč a k napojení na zařízení využívá dvou bezdrátových cest – Bluetooth a speciálního adaptéru, který zastrčíte do rozhraní USB dotčeného zařízení. Může tak jít o skutečně nejrůznější zařízení a výrobce konkrétně mluví o „chytrých televizorech, tabletech, počítačích a různých boxech s operačním systémem Google Android“ a přidává ještě iOS a Windows.

Vedle zařízení se kterými jsme ji vyzkoušeli doteď, ji postupně otestujeme i s televizory jiných operačních systémů modelových řad pro sezónu 2021/2022. Ty začínají nabíhat právě nyní, resp. od přelomu měsíce, takže vás budeme informovat postupně.

Multimediální přehrávač se set-top boxem Tesla TEH-500 míří na běžného zákazníka

D8 mini disponuje rozměrnou dotykovou destičkou zvládající i gesta, klávesnici si můžete nechat podsvítit v sedmi barvách, včetně bílé, a k dispozici jsou i kombinace tlačítek. Jednou z nich se například páruje přes Bluetooth.

V porovnání s předchozí bezdrátovou mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla TEA-0001 (více na odkazu výše), je tu celá řada změn a co už nyní můžeme říci, rozhodně k lepšímu! TEA-0001 se sice stále prodává, přijde na asi 400 Kč, ale za univerzálnější model se podle nás vyplatí připlatit si už jen proto, že energii zajišťuje klasický a velmi levný akumulátor Nokia BL-5C. Ten má udávanou výdrž na až 20 hodin a dobíjí se jednoduše přes rozhraní microUSB. Nemluvě o tom, že v případě napojení přes Bluetooth vám Device D8 mini ušetří jedno rozhraní USB.

Výtečné rozložení tlačítek, plná čeština

Změny v rozložení oproti tradiční klávesnici jsou minimální a už to zasluhuje obdiv. Klasické funkční klávesy Fx v šesté, nejvyšší řadě tu ovšem nejsou a nahradila je funkční tlačítka potřebná pro ovládání zařízení, například televizoru s Androidem, jako takového. Tedy například Domov, Zpět (Back), regulace hlasitosti či dvě zcela zbytečná tlačítka „myšová“ (levé, pravé). Alespoň tak se to po necelých dvou měsících zkoušení zatím jeví. Zatím jsme totiž nenarazili na zařízení, které by je potřebovalo.

Další velmi důležitou věcí je to, že pátá řada, byť to není nijak naznačeno, zvládá plnou češtinu, takže v mobilových aplikacích pro Android nemusíte používat například „c“ a pak si přejet na „č“, ale rovnou zmáčknete „č“. Šikovně toho lze využít a udělat si z mobilu psací nástroj à la notebook.

Zapomenout nesmíme ani na skutečné obrácené „T“ šipkových tlačítek pro pohyb kurzoru, které je bohužel u některých „dospělých“ klávesnic nahrazeno skutečným křížem, což řadě lidí způsobuje problémy.

Jak vidíte, rozložení tlačítek je výtečné, pozice vlevo od mezerníku jde ve stejném pořadí, takže Ctrl, Win a Alt. Jen je před ně předřazeno Fn, což je ovšem škoda, protože mohlo být umístěno lépe. Třeba jako na notebookové klávesnici…

Jinak nelze mít námitek a je vidět, že se nad rozložením kláves skutečně někdo zamyslel a měl dostatečný rozhled na to, aby ho udělal rozumně.

Rozložení tlačítek s klasickým obráceným kurzorovým té…

Zkušenosti s několika zařízeními, důkladněji vyzkoušena spolupráce se Strong SRT 202 Ematic s certifikovaným Android TV

První zařízení se kterým jsme mini klávesnici vyzkoušeli, byl set-top box Tesla Mediabox XT650. Tesla Device D8 mini si s ním rozuměla prakticky po všech stránkách, fungovala i většina tlačítek, včetně například řízení hlasitosti, Play/Pause či Zpět. Ve srovnání s TEA-0001 pracovalo správně více tlačítek i když pochopitelně nikoli všichni. Tak to je u všech zařízení (pochopitelně…) a vždy je na to třeba u konkrétního zařízení přijít.

Mini klávesničku jsme krátce vyzkoušeli (úspěšně co do základu) také se s projektory Epson EH-LS300 a Epson EH-TW5700 s Android TV a mobilním telefonem Samsung Galaxy S10 Lite. Zde byl použit software WPS Office a k našemu překvapení pátá řada kláves odspoda fungovala jako klasická klávesnice v češtině, a to tak, jak jsme zvyklí z počítače. Můžete to ostatně vidět na odchycené obrazovce níže. Párování přes Bluetooth probíhalo zcela bezproblémově.

Tesla Device D8 mini píše na mobilu Samsung S10 lite přes aplikaci WPS Office plně česky tak, jak jste zvyklí z PC.

A spolupráce se Strong SRT 202 Ematic s Android TV v certifikované podobě? Vyzkoušeli jsme jak připojení přes dodaný bezdrátový adaptér do USB, tak přes Bluetooth, které má Strong děláno výborně. Klaplo to i v tomto případě a chování bylo zcela stejné. Zadávání přístupových hesel a jmen je v tomto okamžiku podstatně snadnější a často pohodlnější byla i práce s nastavením.

Pracoval mj. Enter (spouštění aplikací) a šipková tlačítka. Při přehrávání v aplikacích IPTV/VoD většinou fungovalo Pause/Play přes Enter, vyskočení z přehrávání jak přes tlačítko Zpět, tak přes Esc.

Například ve VLC Playeru pracoval jako Pause/Play i mezerník, u HBO GO se s klávesnicí s dotykovou plochou dostanete výrazně dál nehledě na martyrium při přihlašování pokud ji nemáte. Někdy ho navíc vůbec nemusíte s klasickým dodaným ovladačem zvládnout.

V případě Lepší.TV, která pro ovládání používá barevná tlačítka však bylo zapotřebí klasického kurzoru myši. Například nahrát pořad, nebo o něm vyvolat informace, jinak nešlo. Vzhledem k tomu, že přes dodaný dálkový ovladač Strongu neuděláte v této aplikaci celou řadu věcí (ne, že by na tom jiné boxy s Androidem nebyly podobně), je to rozhodně pokrok. Právě klasický myšový kurzor vyvolatelný před „touchpad“ je tím nejdůležitějším. Dovoluje totiž ovládat i to, na co byste jinak nedosáhli. Android TV na tom sice může být lépe než mobilová verze, ale i zde je slušné polohovací zařízení potřebné.

I v případě Strong SRT 202 Ematic, Tesla D8 mini příjemně překvapila zvýšenou kompatibilitou a pohotovým, a také pohodlnějším, ovládáním.

Balení plus drobná příručka.

Jaká je? Určitě šikovná

Nějaké polohovací zařízení je typicky pro set-top box s mobilovým Androidem naprostou nutností, protože v řadě případů si s běžným ovladačem prostě nevystačíte a nejrůznější ovladače typu Airmouse příliš nefungují, resp. jich dobře pracuje jen pár. I v případě „televizního“ Android TV vám tahle klávesnička ušetří čas a také nervy.

V praxi často pracovala velmi dobře a i když je ještě brzy na celkové hodnocení (uvidíme jaká bude kompatibilita s letošní produkcí chytrých televizorů) to, co jsme zkoušeli si s ní rozumělo. Ostatně výborně na tom byla už i Tesla TEA-0001. Nicméně už za současné situace si troufneme říci, že Tesla Device D8 mini je pohodlnější a lepší variantou jak k Tesla TEA-0001, tak k většině Airmouse. Ostatně před nedávnem jsme v této souvislosti bez testu vraceli Evolveo FlyMotion D2 Pro, která je navíc výrazně dražší.

Hodnocení

  • PRO: parádní poměr cena/výkon, oficiálně podporuje Android, iOS i Windows, univerzální (Bluetooth i vlastní „bezdrát“), výtečný design i rozložení tlačítek, použit levný a ověřený akumulátor, podsvícení kláves dokonce ve variabilní podobě
  • PROTI: nic, snad jen to, že tlačítko Fn by mohlo být umístěno lépe