Nejsme u projekčního televizoru (tunery tu nejsou), ale stále jsme u méně tradiční projekce na velmi krátkou vzdálenost. Televizní signál můžete přivést z vnějšku, přístup přes aplikace IPTV/VoD zařídí operační systém Android TV, tedy stejný, jako v televizorech.

Počet projektorů pracujících s velmi krátkou projekční vzdáleností, typicky 10-20 cm, sice roste, ale stále jich je na domácí trhu dosti málo. Ještě méně jich je kombinováno se zabudovanými televizními tunery a vlastně víme jen o dvou: Hisense Laser TV (test) a Samsung The Premier (test).

Epson EH-LS300 do kategorie patří i když do podmnožiny nikoli a je tedy bez tunerů. Vcelku libovolný set-top box však můžete napojit jedním z konektorů HDMI a i to jsme v praxi vyzkoušeli.

Novinka v bílé nebo černé barvě s rozlišením Full HD, Android TV 9 a s přístupem na Google Store má světelný tok 1.800, resp. 3.600 lm, takže je použitelná i za vcelku jasného dne. Zdroj světla obstarává laser a měl by vydržet, podle výrobce, 20.000 hodin v ekonomickém režimu. Záruka je ovšem plných 5 let, v případě lampy buď 5 let nebo 12.000 najetých hodin!

Projekční televizor Hisense 100 L5F pohodově zvládá DVB-T2 a rozhodně má čím oslovit i jinde

Maximální velikost obrazu je 305 cm (120″), některé korekce jsou automatické, manuálně snadno upravíte obvyklou lichoběžníkovou. Objektiv je bez zoomu, ostření obstarává páčka na pravém boku (za krytem) kde vidíte i několik ovládacích prvků, jako vypínač (elektronický), řízení hlasitosti či vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku. Pak se projektor chová jako docela slušný audio systém do něhož pustíte muziku i přes Bluetooth.

Pokud se k projektoru více přitočíte, nejspíše hned záhy narazíte na upozornění na obrazovce, že projekce bude kvůli ochraně zraku přerušena, což se také děje. Tohle je hodně důležité (jsme u laseru) a Epson to má uděláno slušně, rozhodně lépe než výše zmiňovaný Samsung Premier.

Vedle projektoru je zabudován i reprosystém typu 2.1 značky Yamaha s celkovým výkonem 20 W. Z rozhraní je tu ještě dvojice HDMI, jedno klasické USB (i multimédia), veledůležitý digitální audio výstup a Wi-Fi 5.

Maximální hladina hluku automaticky spínaného větráku je udávána na 37 dB (A), v úsporném režimu, který zde reprezentuje například obrazový mód „Kino“, 23 dB (A). Za provozu většinou pracuje Epson překvapivě tiše k čemuž se dostaneme.

Instalace o Androidu, ovládání výborné

Instalace (vybrat si můžete i český jazyk) je rozdělena do dvou cest, jako ostatně u každého modernějšího zařízení s Android TV: buď jdete přes mobil napojený na stejnou Wi-Fi, jako projektor, nebo klasicky obrazovku po obrazovce. Zkoušena byla tentokráte první cesta a i když spolupráce s hlasovým Google Assistant v angličtině klapla, nakonec nikam nevedla, protože – i když vše bylo správně – aplikace Google nenabíhala a nenabíhala. Nakonec jsme ji museli spustit textovým zadáním a v tomto okamžiku se vše rozjelo a projektor se mj. automaticky připojil k domácí síti.

Automatická instalace se týkala čistě „zařízení s Android TV“, z projektorové části v ní nebylo zhola nic i když podle výrobce ve skutečně prvotní instalaci jde prý i o ni. V případě prostého resetu projektoru do továrního nastavení se ale například nedozvíte, že máte pohybem projektoru do stran, dozadu a dopředu vystředit obraz vůči projekční ploše a udělat základní lichoběžníkovou korekci vodorovným natáčením přístroje.

Jakmile je úvod hotov, může následovat „Nastavení projektoru“. Epson ostatně ikonu této aplikace správně umístil na vodorovnou lištu domovské nabídky jako první. V ní provedete nastavení obrazu v několika režimech (dynamický, kino…), upravíte světelný tok (zde „Výstup světla“) či teplotu barev. Ovlivníte také zvuk a lichoběžníkovou korekci podrobnou úpravou nejen u rohů, ale i uprostřed každé ze stran a je to děláno výborně! Bohužel volby v menu nastavení projektoru postrádají nápovědu.

Celkově vzato, jde instalace překvapivě snadno a rychle, a to i ve srovnání s konkurencí. Tedy pokud porovnáváme projektory na velmi krátkou vzdálenost, které jsme zatím vyzkoušeli.

Google Chromecast, tedy odesílání obrazovky z mobilu na „big screen“, pracuje pouze z aplikace. V tomto případě z HBO GO.

Ovládání je většinou výborné, což ostatně Epson zvládá i jinde, tlačítkem buď na přístroji nebo na dálkovém ovladači také snadno vypnete obraz a ponecháte v chodu pouze zvuk. Pro poslech muziky je tenhle projektor ideální a audio do něj lehce dostanete i přes Bluetooth. Vyzkoušeli jsme to s mobilem Samsung Galaxy S10 Lite.

Snadná se ukázala i druhá cesta – výstup přes Bluetooth reproduktor Sencor Sirius SSS 6400N (test zde).

Obousměrné Bluetooth Audio plus pohodové vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku je rozhodně výtečný bonus!

Zrcadlení obrazovky přes Chromecast podle výrobce funguje jen přímo z konkrétní aplikace IPTV/VoD (internetové televize/on-line videotéky) ťuknutím na ikonu odeslání obrazovky mobilu. Vyzkoušeli jsme to z několika z nich s mobilem Samsung Galaxy S10 Lite a opravdu to tak bylo. Při prostém vyhledání projektoru z mobilu, Chromecast kupodivu nebyl vůbec nalezen.

Základní menu projektoru vyvoláte kdykoli, třeba i v aplikacích. Ty se následně většinou ukončí.

Má i přehrávání multimédii a výbornou aplikační kompatibilitu

Začněme nejprve tím prvním a aplikacemi MX Player a VLC Player. Ty fungovaly bez potíží, VLC ale s dnes obvyklými problémy s externími titulky z LAN, které nepracovaly (interní nabíhaly v pořádku). V tomto okamžiku je třeba si také uvědomit, že projektor nenapojíte ethernetovým kabelem a i když je tu Wi-Fi 5 i na 5 GHz, pro přenos objemného souboru to nemusí stačit. V tomto okamžiku je jedinou možností nahrát video na USB médium a přímo ho do projektoru zastrčit.

Po zprovoznění Epson LS300 v něm byly mimo jiné už nainstalovány aplikace Lepší.TV, Markíza Plus, Skylink Live TV, Youtube a Youtube Kids. Vedle nich jsme ještě vyzkoušeli HBO GO, Sledovani.TV a Pohádky. U Lepší.TV fungují i rádia, HBO GO mělo občasné problémy s navázáním při přerušení přehrávání, což bylo nejspíše systémové. Vše ostatní, včetně žádané Skylink Live TV, jelo v podstatě jako po másle, u Sledovani.TV pracovaly i 4K stanice.

Kompletní přehled aplikací pro televizory, včetně operačního systému Android TV, který je použit i zde, najdete v samostatném článku.

Domovská nabídka Android TV (na prvním místě vidíte vstup do menu projektoru) a úprava zvuku. Přednastavených režimů je šest z toho jeden karaoke.

Jaký je? Výborný, a to i na DVB-T2

Větrák se za provozu choval překvapivě dobře. Při režimu kino a klidně tříhodinové produkci bylo jeho zapnutí a provoz prakticky neslyšitelné. Při výrazně jasnějším režimu BrightCinema, který je často použitelný bez zatemnění za pošmournějšího dne, byl slyšitelný málokdy, což má podle výrobce „na svědomí“ zabudovaný audio systém Yamaha.

Naopak zřetelně slyšitelný byl větrák prakticky vždy až v dynamickém režimu. Při jeho nastavení (jasný nebo jasnější den) jel prakticky neustále.

Obrazově i zvukově je projektor vzhledem ke své ceně výborný, i když pochopitelně nedosahuje obrazových kvalit Samsung The Premier, zvukově je však lepší, navíc testovaný Premier stojí o sto tisíc víc. Kombinace cena/výkon je u Epsonu v každém případě výtečná, užití projektoru jako audio systému bez obrazu, a tudíž za výrazně snížené spotřeby, je díky operativnímu vypnutí obrazu excelentní.

Výhodou může být i zabudovaná aplikace Epson Zoom (Epson Online Meeting), která (po připojení kamery) připraví projektor pro videokonference a také to, že projektor bez jakýchkoli problémů v až překvapivé kvalitě dokáže resamplovat video z rozlišení Ultra HD (4K) na Full HD, a to z různých kanálových cest. Ověřili jsme to (přes USB a internet) na velmi kvalitních testovacích souborech s tokem přes 40 Mb/s a také v aplikaci Sledovani.TV.

Pokud jde o zbývající IPTV/VoD a samotný chod Android TV, tady nelze mít námitek. Sladěnost hardwaru a softwaru byla vynikající. Překvapivě dobré pak bylo televizní vysílání přes DVB-T2 set-top box Strong SRT 82.

Obraz byl velmi dobrý i na kanálech v nízkém rozlišení a pokud někdo přemýšlí o tom, zda je vůbec v praxi tímto způsobem sledovatelný, tak rozhodně je!

A pro koho Epson EH-LS300 s Android TV je? Především pro ty, kteří nepotřebují konektor RJ-45, tedy Ethernet LAN. Pokud by ale šlo tvrdé na tvrdé, multimédia ze síťového zdroje si lehce zařídíte přes nějakou externí krabičku. Konektory HDMI jsou tu ostatně dva, takže přes jeden může být napojen i set-top box.

Mimochodem pokud vás zajímá jak dlouho trvá projektoru, resp. Android TV, naběhnutí do plného provozního stavu, je to kolem 45 s. I to je dosti slušné!

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon (!), excelentní záruka, vzhledem k ceně výborný obraz a zvuk, a to i z externího zdroje, pohodové vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku (využití jako audio systém), výborné osazení rozhraními, včetně digitálního audio výstupu, obousměrné Bluetooth Audio, resamplování ze 4K na Full HD, většinou prakticky neslyšitelný větrák, excelentní seřízení, velmi dobrá ochrana zraku
  • PROTI: bez Ethernet LAN (RJ-45), příliš zapuštěná rozhraní (problémy zejména se zasouváním USB paměti)