Novinka za asi dva tisíce korun přináší vstup do světa „červeného tlačítka“, velmi svižný chod, což je vidět i v EPG, a většinou také výborné ovládání. Pár důležitých věcí, ale buď chybí, nebo jsou komplikovanější. U některých je to prý ale jen zatím…

Přijímač pod značkou Tesla je prvním z řady momentálně nabízených set-top boxů pro příjem českého DVB-T2, který zároveň zvládá i příjem hybridního televizního vysílání. V portfoliu je také zařízením momentálně jediným, protože například set-top boxy s Androidem aplikaci pro HbbTV nemají a nejspíše ani žádná neexistuje.

Za 1.999 Kč dostanete rozumně velký set-top box s HbbTV 1.5, tedy tím, které se používá u nás, slušný dálkový ovladač s výborným rozložením a kabeláž pro připojení jak k moderní TV s HDMI, tak k té starší bez něj. Najdete tu ale i digitální audio výstup a např. i jedno rozhraní USB, které můžete využít i pro připojení adaptéru pro příjem Wi-Fi. Pokud nemáte přiveden kabel určitě se to hodí. Nebo můžete využít modernějšího a lepšího řešení typu Wi-Fi mesh, které vám nabídneme dále. A také jsme ho v praxi vyzkoušeli.

Zvláštní instalace, časově náročnější třídění kanálů

Instalace je zcela odlišná a vymyká se čemukoli co jsme zatím viděli. Na první pokus se nepodařila a objevila se pouze obrazovka s fotkou jakési rodinky a znak šipky. Následně se nic nedělo a ani mačkání šipkových kláves nic nepřineslo. Po dalším uvedení set-top boxu do továrního nastavení se už hodně atypická instalace objevila, nicméně v ní nastavíte vše potřebné, včetně případného napájení antény. Může tak proběhnout skutečně na jeden zátah, tedy pokud nebudete mít smůlu jako my.

Atypické je také ladění stanic. To se totiž nerozeběhlo dokud se přes červené teletextové tlačítko nepřidaly všechny frekvence pro ladění (vybrat je můžete i jednotlivě). Po naladění se pak ještě muselo odsouhlasit uložení kanálů.

Pokud se ptáte na připojení k internetu, to tu není, ale stačilo jít do menu nastavení a bylo vidět, že je v pozici Auto a po připojení ethernetového kabelu okamžitě fungovalo. Mimochodem připojení jsme vyzkoušeli i přes výborný Wi-Fi směrovač (router) typu mesh, Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200, k němuž se dostaneme za chvíli.

Naladěné stanice se ukládají do dvou seznamů, rozhlasového a televizního, vždy od čísla 1 a přepnete se mezi nimi buď tlačítkem na ovladači nebo v seznamu kanálů.

 

Levný ale výtečný . Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200.

Vyzkoušeli jsme se set-top boxem: Wi-Fi směrovač Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200

Jde o systém typu mesh, tedy takový, který vám jednak nabídne velmi snadné rozšíření pokrytí a jednak vám vytvoří skutečně jednu domácí bezdrátovou síť pracující – zcela automaticky – jak na frekvenci 2,4 GHz, tak na méně zarušených 5 GHz. A vše si dělá zcela sama…

Řešení Strong Atria má výhodu ve výborné ceně, vynikající kombinaci cena/výkon a mimo jiné také ve snadné instalaci pomalu pro každého a v jednoduchém ovládání. K instalaci totiž nepotřebujete znát prakticky nic i když firma poněkud nezvládla návod. Jak vidíte v podrobnější recenzi na odkazu, není to nic náročného a naprostá většina si s tím určitě poradí.

Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 se v základu, za který zaplatíte 1.899 Kč, dodává se dvěma jednotkami, které mohou pracovat buď vedle vašeho stávajícího směrovače (routeru) a jednoduše tak rozšířit a zkvalitnit jeho pokrytí, nebo ho mohou zcela nahradit. Jedna jednotka pak slouží jako Wi-Fi router, druhá pracuje v pozici extenderu určeného pro rozšíření pokrytí domácnosti. Napojit ji můžete jak kabelem, tak bezdrátově a je to velmi snadné. Tohle zařízení se rozhodně povedlo (!) nemluvě o tom, že ho ovládat (třeba vypnout LED diody) můžete i přes šikovnou mobilní aplikaci. Přes ni také přidáte další člen, který se dá dokoupit za 999 Kč. A ten opět zvýší pokrytí…

Podrobnější recenzi najdete na digirevue.cz.

Vybrané parametry: Wi-Fi 5; 1,2 Gb/s (souběžně); 300 Mb/s na 2,4 GHz + 867 Mb/s v pásmu 5 GHz; v jednotce: 2x RJ-45 (LAN, 1 Gb), 1x RJ-45 (WLAN/LAN, 1 Gb); integrované antény (4x); připojení až 6 jednotek, pokrytí max. 600 m².

 

Dálkový ovladač má výtečné rozložení. EPG/Guide je po ruce stejně, jako barevná tlačítka či vstup na multimédia.

Výborné rozložení tlačítek ovladače, menu s kolováním

Dálkový ovladač je kompaktnější, ale s výtečným rozložením a překvapivě dobře čitelnými tlačítky. Dobrému úchopu ovladače napomáhá vybrání na zadní straně, po ruce je tak prakticky vše, co potřebujete a hlavně to základní – EPG (Guide), vyvolání HbbTV a Exit, resp. Back.

V menu nastavení se dá s výhodou kolovat i zde jsou ale znaky drobnější než by mohly být. Jeho ovládání je ale intuitivní a doplňuje ho tlačítko OPT pro vyvolání kontextového menu. K nastavení toho moc není i když z toho běžného nic nechybí. Jsou tu tak obvyklé obrazové a zvukové úpravy, síťové připojení a nahrávání, resp. TimeShift. Nehledejte tu ale internetové aplikace – žádné nejsou – a také multimédia i přesto, že mají vyhrazené tlačítko na ovladači. Podle výrobce by měla být k dispozici později, zatím se prý pracuje zejména na aktualizaci přes internet.

Pokud jde o tzv. společné ovládání HDMI CEC, to k dispozici je, ale lze ho pouze zapnout nebo vypnout. S televizorem Panasonic VT20 si nerozumělo, ale tohle je vždy o obou zařízeních, takže u vás to klidně může fungovat.

Seznam naladěných stanic vyvoláte OK a dostanete se z něj i do přehledu stanic rozhlasových a na oblíbené kanály, pokud jste si tedy vytvořili jejich seznam. Informace o stanici, resp. aktuálním pořadu vyvoláte obvyklým „i“.

EPG je jednoduché, ale rychlé a přehledné.

Rychlé EPG/Guide, HbbTV chce někdy trpělivost

Programová nabídka je velmi jednoduchá a dá se po ní volně pohybovat. Nabídne vždy pouze výpis pořadů pro aktuální kanál, jiný náhled tu nebyl. Podrobnější popisek vyvoláte po přejetí na pořad tlačítkem OK, pokud chcete jít na další den je to snadné – stačí pouze zmáčknout tlačítka přeskoku o kapitolu, skladbu.

HbbTV bylo povoleno hned po připojení set-top boxu k internetu a nemusíte se tak o nic starat. Vyzkoušeli jsme ho na hlavních kanálech a máme dobrou zprávu – funguje i když někdy trochu pomaleji. Více vám objasní naměřené časy u aplikací HbbTV na FTV Prima, kde je to vždy nejkomplikovanější:

  • spuštění samotného HbbTV: 5-10 s;
  • spuštění hlavní aplikace iPrima – 45 s;
  • spuštění jednoduché aplikace Letáky: 10 s;
  • spuštění TV programu: 35 s;
  • spuštění konkrétního videa: 20-30 s.

Všechny časy jsou přibližné, test probíhal na nově nainstalovaném přístroji mezi 4:00 a 5:00 hod. ráno nicméně po delším používání bylo zřejmé, že se běh postupně zrychluje; jak přístroj využívá prvků v paměti.

Někdy se tak samotné HbbTV spustilo i do 5 s a rychlejší byly i operace s hlavní aplikací iPrima i když většinou nikoli tak výrazně. Výše uvedené časy lze nicméně (nejspíše) brát jako maximální.

V případě ČT aplikace fungovaly rychleji bez nějakého výrazného zpoždění, Nova byla někde mezi tím.

„Červené tlačítko“ u Tesla HYbbRID TV T200 je tak určitě použitelné, někdy pochopitelně musíte mít trpělivost (bylo to vcelku ad hoc), někdy se ho možná na nějakou dobu budete muset vzdát.

Vše pochopitelně musíte proměřovat cenou. Za nový televizor zaplatíte nesrovnatelně více, u boxů s Androidem pak HbbTV vůbec není. Možná by bylo v této souvislosti dobré, pokud byste se podívali na naše nové recenze dvou dalších, byť už starších přijímačů:

V menu se dá kolovat a ovládá se výborně. Jen znaky měly být trochu větší!

S omezeným nahráváním a bez multimédií

Multimédia vezmeme jen stručně, ostatně dodat není co. Při zasunutí flash paměti bylo vždy nabídnuto formátování, pokud jsme ho provedli a na takovéto médium něco nahráli, set-top box to neviděl a zajímal se jen o nahrávky provedené přes něj.

Pro nahrávání musí být médium formátováno přímo v Tesla HYbbRID TV T200, resp. na něm musí být vytvořena specifická adresářová struktura. Bez toho nahrávat vůbec nepůjde a stalo se to jak při zasunutí kvalitní paměti Kingston DataTraveler se souborovým systémem NTFS, tak při FAT32. Následně informace o nově formátovaném médiu, které najdete v menu nastavení vypsaly „FAT32“, vhodnost použití pro nahrávání (typicky rychlost média) ověřit nešla.

Po několikerém zkoušení se výše uvedené potvrdilo a bylo vidět, že set-top boxu jde o adresářovou strukturu, kterou si zjevně neumí vytvořit jinak než po formátování. Pokud jsme mu ji vymazali, při dalším zasunutí média opět ohlásil že ho musí formátovat.

Tohle je hodně nešikovné stejně, jako naprostá absence přehrávání multimédií, tedy pochopitelně s výjimkou vlastních záznamů. Mělo by to ovšem být, podle výrobce, jen dočasné.

Při nahrávání si box správně omezil seznam dostupných stanic na jeden multiplex DVB-T2, pokud z nich chcete nahrávat další pořad vypíše, že stávající nahrávání je třeba ukončit.

Nahrávání jde zadat jak přímo, tak z EPG, obecně vzato pak ještě můžete v menu nastavit čas „před“ a „po“, tedy o kolik dříve má nahrávání započít a o kolik později skončit.

Na USB médiu si Tesla HYbbRID vytvořila adresář Recordings a v něm pak podadresáře typu „6033cd66-33be-0a97-3a96-9d-aa“. V nich je umístěn samotný záznam ve formátu MPEG-TS (např. „Recording.trp“) společně s pomocnými soubory. Od pohledu tak nezjistíte, co jste vlastně nahráli.

Při pokusu záznam přehrát v počítači neuspěl ani VLC Player, ani Windows Media Player ani Windows 10 původně nabídnutý Media Player Classic.

Zobrazení na první zmáčknutí tlačítka „i“. Na druhé se ukáží podrobnější informace o pořadu.

Jaký je? Něco má a něco postrádá

Především je pro ty, kteří netrvají na nahrávání a multimédiích, která v době testu nebyla k dispozici ani po nahrání na set-top boxem formátované USB médium s požadovanou adresářovou strukturou. To je bohužel smutné zjištění a nedá se s ním nic dělat, resp. možná až s další, spíše ale s přespříští verzí firmwaru, protože výrobce nyní řeší jiné věci. Ostatně připomíná to jiný set-top box s HbbTV u kterého jsme tuto funkci na nových aplikacích českých televizí ověřovali minulý rok – Humax Nano T2 i když tady byla multimédia jen výrazně omezena.

Směrování Tesla HYbbRID TV T200 je zřejmé. Co se týče zbytku, set-top box ho zvládá výborně, byl rychlý a také pracoval spolehlivě i když tu a tam se stalo, že dálkový ovladač vyžadoval opakované zmáčknutí některého tlačítka (zejména v jiném horizontálním záběru).

HbbTV pracovalo vzhledem k ceně dobře a dokonce se zdálo, že postupně zrychluje. Uvedené časy u FTV Prima, s níž jsou vždy největší problémy, tak můžete brát spíše jako hraniční, nebo takto pracující po úplném odstavení přijímače. Nicméně výrobce odvedl slušnou práci, teď jen dotáhnout multimédia, protože s uzavřeným nahráváním nejspíše nic udělat nepůjde.

Hodnocení

  • PRO: kvalitní obraz i zvukový výstup, funkční HbbTV, robustní návrh, velmi rychlé EPG, možnost úplného vypnutí, výborné rozložení tlačítek dálkového ovladače, ale počítejte s…
  • PROTI: …méně rozměrnými znaky na obrazovce, zatím bez multimédií, bez otevřeného nahrávání (vázáno na přijímač), špatně umístěné rozhraní USB

Štítky