UVNITŘ ANKETA – Zkuste si, jak byste odpovídali vy v průzkumu, který uskutečnil Televizníweb.cz ve spolupráci s agenturou Ipsos.

Pouze každý dvacátý Čech poslouchá rozhlasové vysílání převážně přes digitální sítě DAB+. Situace v jednotlivých krajích se liší podle toho, jaké je v daném regionu pokrytí a programová nabídka. Naprosto největší podíl má DAB+ mezi posluchači v Plzeňském kraji, což je dané několika okolnostmi: v Plzni sídlí jeden z operátorů digitálních rozhlasových sítí RTIcz, který podniká pravidelné kampaně na podporu DAB+, kraj je navíc dobře pokrytý hned třemi sítěmi pro digitální rozhlas: od Českého rozhlasu, RTIcz a v Plzni a okolí také od Českých Radiokomunikací (síť CRA DAB+ pro komerční rádia – neplést s veřejnoprávní sítí ČRo DAB+, kterou pro Český rozhlas rovněž provozují České Radiokomunikace). Svou roli jistě hraje dobrý příjem digitálních rádií ze sousedního Německa.

A jak nejčastěji posloucháte rádio vy? Je jasné, že podíl „DAB+ aktivních“ bude mezi čtenáři Televizního webu vyšší než v běžné populaci, ale sami jsme zvědaví, jak dopadne tato anketní otázka:

Jakým způsobem nejčastěji posloucháte rádio?
150 hlasy

Poměr posluchačů, kteří deklarují poslech digitálního rozhlasového vysílání DAB+, přibližně odpovídá poměru těch, kteří v průzkumu pro Televizníweb.cz připustili vlastnictví digitálního rozhlasového přijímače (6 procent). Dalších 10,5 procenta respondentů se letos chystá přijímač pro DAB+ zakoupit. Sečtou-li se tyto dvě skupiny, je možné, že se podíl DAB+ na poslechu rádií v Česku skutečně dostane k hodnotě 15 procent, kterou v komentáři k našemu průzkumu předvídá pro následující rok Roman Kropáček z plzeňské společnosti RTIcz, jednoho z operátorů sítí DAB+. Poměrně velká skupina dotazovaných neví, zda si digitální rozhlasový přijímač letos pořídí, nebo netuší, co to vlastně je. Odpověděla tak více než čtvrtina respondentů, což poukazuje na nutnost dalších kampaní o DAB+.

Jsme opravdu zvědaví, jak jsou na tom s vlastnictvím přijímačů DAB+ čtenáři našeho webu. A kolik jich letos plánuje koupi takového přijímače. Schválně hlasujte s této anketě:

Plánujete si v letošním roce koupit digitální rozhlasový přijímač DAB+?

Když už Češi plánují koupi digitálního rozhlasového přijímače, nejčastěji by volili přístroj s cenou do 500 Kč, případně do 1 000 Kč (v obou případech zhruba třetina respondentů). Každý desátý by ale byl ochotný investovat částku do 2 000 Kč a každý dvacátý i vyšší sumu. Zajímavé je, že DAB+ přijímače na českém trhu většinou stojí nad 1 000 Kč a sehnat digitální rádio do 500 Kč prakticky nelze. U kombinovaných přijímačů, které nabízí vedle FM a DAB+ také připojení na Wi-Fi a poslech internetových rádií, se ceny pohybují většinou nad 2 000 Kč. Průzkum tedy ukazuje, že respondenti nemají představu o tom, v jakých cenových relacích lze přijímač DAB+ pořídit a předpokládají, že ceny budou stejné jako u nejlevnějších analogových FM rádií.

Naši čtenáři mají díky pravidelným recenzím DAB+ přijímačů jasnou představu o cenách těchto přístrojů. Schválně, jakou sumu byste byli ochotni investovat do koupě takového rádia?

Pokud byste si nyní měli kupovat digitální rozhlasový přijímač DAB+, v jaké cenové relaci by byl?

Štítky