Zatím se ještě neprodává, ale na náš trh prý určitě zamíří. Tahle recenze je hodně časná a jisté výhrady k chování firmwaru mohou do uvedení zmizet. Minimálně v jednom případě by to rozšířilo funkčnost, což by bylo prima.

Stereo novinka za 2.960 Kč je hodně podobná Nedis RDIN2000WT (mono rádio s DAB/DAB+). Menu nastavení i domovské menu vypadají stejné, firmware působí obdobně i když tu rozdíly (čeština, funkčnost) jsou. Jinak jde o přijímač se sadou třech tunerů pro příjem analogového, digitální i internetového rozhlasového vysílání. Ty, oficiálně vzato, doplňuje přehrávání přes USB, DLNA/UPnP (LAN), Bluetooth a také přes linkový vstup představující konektor typu jack (3,5 mm). Díky rozhraní USB můžete i dobíjet a šlo to dokonce i v pohotovostním režimu (pokud pochopitelně nevypnete síťový vypínač na zadní straně)!

DAB rádio Nedis RDIN2000WT výborně hraje a má výbornou lokalizaci do češtiny

Papírově vzato rádio s barevným displejem (úhlopříčka 6,1 cm) vyniká vysokým výkonem zesilovače (2x 12 W, RMS), spoustou paměťových pozic pro stanice (99, resp. 250 – internet) a také kvalitním a nadčasovým návrhem v kombinaci dýha/plast. Na internet, resp. na domácí síť se napojíte přes Wi-Fi 4 na 2,4 GHz a v praxi to u autora trochu zlobilo. Anténa je teleskopická, možnost připojení té domovní tu není. V ceně dostanete i dálkový ovladač (bohužel bez baterií), sáhnout můžete i po ovládání na přijímači nebo po aplikaci pro mobil (Air Music).

Bohaté funkce, poněkud nekonzistentní ovládání

Instalace tu v podstatě není (chování bylo různé) a rádio se pouze při prvním zapnutí zeptalo na připojení k internetu (můžete využít i WPS). V průběhu testu však bylo několikrát uvedeno i do továrního nastavení a poté vše probíhalo trochu jinak. Už v podstatě s instalací; zeptalo se na jazyk – nechybí ani čeština, ani slovenština, a připojení k síti.

V obou případech se ještě nabídla služba MediaU odkud se berou údaje pro internetové rádio o čemž se zmiňujeme u modelu Nedis RDIN2000WT se kterým má testovaný přijímač i shodné ovládání a další drobné radosti typu seznam nejpopulárnějších rozhlasových stanic na světě, či trochu zvláště koncipované menu internetově rozhlasové části.

Menu nastavení s příjemným kolováním.

Ovládání je, jak bylo řečeno, stejné. Upravitelná domovská nabídka, textová menu s příjemným kolováním (někdy jsou dosti dlouhá, takže se to hodí) a také styl založený na tom, že se šipka vlevo využívá i jako Zpět (Back), což ovšem někdy přináší komplikace (více test RDIN2000WT). Také dálkový ovladač je totožný, takže vás se zbytkem ovládání odkážeme tam.

Pokud jde o funkce, výše uvedené doplňují dva budíky, nastavitelná funkce Sleep (usínání při rádiu), jednoduchý časovač (jen čas a oznámení) a mj. také například nastavení co se má dělat při přerušení přehrávání nebo zda se má něco opakovat, kolikrát a jakým způsobem. Zabudován je také ekvalizér se skoro deseti přednastavenými režimy a jedním uživatelským (pouze výšky a basy).

Detail dálkového ovladače. Back/Zpět by se hodilo…

 

VKV/FM i s AMS, méně citlivý DAB

Funkce AMS vám proladí VKV/FM a uloží nalezené stanice (podle nastavení třeba jen silné) automaticky do paměti. V tomto konkrétním případě ukládá jen frekvence. Jakmile se na kanál přepnete, většinou si dotáhne název stanice z RDS.

Stejně jako u DAB i u FM si můžete nastavit ladění podle síly signálu v podobě hraničních hodnot a možnosti byly stejné, jako u zmiňovaného Nedis RDIN2000WT, což platí i o ukládání stanic do paměti. Ostatně přijímače si zde jsou velmi podobné a zejména u digitálního rozhlasu je třeba zajistit dobrý příjem. V případě toho hraničního, což je situace u autora, se lehce pozná, jak je to které rádio na tom. Toto bylo pod průměrem. Seznam se ale tu a tam vytvořil, tu a tam také hrál i když to vyžadovalo zvýšenou píli v nočně ranních hodinách. Signál jsem zkrátka musel trochu hledat.

Značka Nedis, a teď mluvíme obecně, používá pro práci s internetovými stanicemi portál Media U. Jak vidíte, je u i řada českých stanic a jsou tu i slovenské.

Jaké je? Výborné nejen na Bluetooth

O internetových stanicích nemá smysl hovořit, skladba menu i jeho styl jakoby z oka vypadl Nedis RDIN2000WT a jak vidíte výše, i portál je stejný – Media U.

Potíže nebyly ani v případě USB média (skladby v kořenovém adresáři, ale bez češtiny). U přehrávání přes lokální síť už ale ano a vždy se zjevoval jen prázdný adresář bez možnosti jakkoli listovat. I zde bylo znát občasné stávkování Wi-Fi, které vyžadovalo trochu obrnit se trpělivostí. Bylo zřejmé, že si přijímač s jinak bezproblémovým mesh systémem Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 příliš nerozumí, což se občas stává, jiná zařízení však ve stejné době pracovala.

Bluetooth a linkový vstup fungovaly zcela bez problémově, utlumení signálu bylo překvapivě nízké i když tady vždy záleží na napojovaném zařízení. U Bluetooth to byly mobily Sony Xperia XZ (Android 6.0) a TCL Plex (Android 10). TCL jsme vyzkoušeli i s linkovým vstupem a opět bez potíží. Kabel v bílé ostatně dostanete v ceně.

DAB rádio Nedis RDIN2500WT je sice v ranném stádiu, ale zvukově je výborné, výkon zesilovače a počet pamětí impozantní. Jakmile se dotáhne firmware, půjde o jeden z nejlepších přijímačů své třídy, a to ještě nemluvíme o nadčasovém vzhledu a zpracování.

Hodnocení

  • PRO: výborný zvuk, vysoký výkon zesilovače, výtečná výbava, včetně funkce AMS (VKV), elegantní návrh, kvalitní provedení, dobíjení přes USB i v pohotovostním režimu, regulérní síťový vypínač
  • PROTI: občasné drobnější potíže s firmwarem, zatím nefunkční přehrávání ze sítě (LAN), tu a tam problémy s připojením k internetu (včetně napojení přes WPS)

Štítky