Eko balení jsme se nedočkali ani u tohoto modelu, ale máme pro vás zprávu o pár nových věcech, včetně dálkového ovladače se solárním článkem. Ten tu totiž už je stejně jako adaptivní obraz i zvuk.

V úhlopříčkách 140 (testovaný model, 35.990 Kč), 165 a 191 cm tu máme přijímač, který patří někam ke středu nabídky modelů 2021 s obrazovkami LCD QLED a rozlišením Ultra HD (4K). Je tu vše, co bylo řečeno u testu Samsung UE43AU9072 a ještě něco navíc: hlavně jiná obrazovka, klíčové plošné podsvícení, obrazový procesor Quantum Processor 4K s umělou inteligencí (AI), frekvence 120 Hz ve 4K (herní konzole) či zvuk sledující pohyb (OTS). Nejde ještě o televizor s úplně novým panelem označovaným ve firemní mluvě jako Neo QLED, ty mají v názvu QN, například QN85A, nýbrž o ten původní, který známe třeba z roku 2019.

Televizor Samsung UE43AU9072: první vlaštovka roku 2021 se předvedla v tom nejlepším světle

Podstavec Samsung QE55Q80 je středový ve všech velikostech, panel bezrámečkový a rámeček jen z boku nicméně počítejte s tím, že černá neaktivní obruba panelu nechybí a že po okrajích zabírá asi 5 mm. K dispozici je adaptivní obraz i zvuk přizpůsobující se konkrétním instalačním podmínkám a i jemu se budeme věnovat. Zabudováno je běžné Wi-Fi 5 a nechybí ani obousměrné Bluetooth Audio. Obě funkce pracovaly stejně, jako u výše testovaného Samsung UE43AU9072, což typicky znamená využití mobilu jako zdroje signálu a naopak využití audia v televizoru pro výstup na nějaký reproduktor nebo na sofistikovanou zvukovou lištu. À propos ty přímo od Samsungu jsou zajímavé už tím, že po připojení prý nedochází k vypnutí reprosystému v TV (doplňují repro v liště) a je tu použit i systém Dolby Atmos. Ten u televizorů (stejně jako Dolby Vision či dts) nenajdete. Tento televizor má sice audio systém typu 2.2.2, ale poslední „dvojka“ není určena pro Atmos (zdůrazňujeme to proto, že se takto obvykle označuje), nýbrž podle informací z místního zastoupení pro posílení basů. A když jsme u toho, výrobce mluví i o zabudování dekodéru Dolby 5.1. Ten bude nejspíše určen pro digitální audio výstup a bude tak fungovat jako průchozí. Tuto informaci se však nepodařilo potvrdit, takže ji berte jen jako naši domněnku.

Instalace stále slušná, ale je tu bohužel… rodičovský PIN

Jeden druh šroubů a jsou ve dvou baleních! Tohle asi nejde v duchu „eko Samsungu“ a tady se opět dal ušetřit kus plastu nemluvě o rozměrné fólii na displeji se dvěma výraznými pásy po stranách, která tu minulý rok byla jen tu a tam (tady je už u druhého přijímače). A když jsme u toho – v balení byl opět drobivý polystyren, takže kde je ten karton co nám byl slibován?

Ostatně kde jinde by měl být, když ne prakticky ve středu nabídky LCD QLED?

Návrh podstavce nemůže soupeřit se Samsung UE43AU9072 (2021), ovšem je pravdou, že tady je středový, takže se nasouvací (bez šroubů) asi udělat nedá. Nicméně je to klasika složená ze dvou dílů: kvalitní plastové nohy a bytelné kovové placky. Když díly smontujete, můžete do nich panel jednoduše zacvaknout (drží) a pak prošroubovat. V tomto ohledu je návrh udělán výtečně.

K instalaci můžete buď využít mobilu (musíte mít ale otravnou aplikaci SmartThings), nebo sáhnout po klasice. V tomto případě se připojíte k internetu (pro Wi-Fi je tu i WPS), počkáte na vyhledání případné aktualizace (Samsung sebevědomě tvrdí, že je k dispozici lepší verze – v tomto případě měl pravdu) a zatím se vesele ladí na pozadí podle vybraného tuneru.

I přes letos zavedený otravný rodičovský PIN to jde pořád svižně. A podle nás je i správné, že aktualizace je součástí instalace, i když ji stále máte možnost přeskočit, což s PINem bohužel neuděláte.

A protože se na závěr instalace nabídla možnost adaptivního obrazu a zvuku upraveného na poměry místnosti, schválně jsme ji v tomto okamžiku, při nestržené displejové fólii, využili a znát to jasně bylo!

Dálkový ovladač se „slunečním“ článkem. Nové tlačítko Multi View je vpravo nahoře. Ikony sluníčka a nabíjení jsou pouze informační. Signalizační dioda je na levném snímku nahoře. Svítí ale jako když nesvítí!

Ovládání (skoro) nastejno, ale se „solární dálkou“

Dálkový ovladač pracuje přes Bluetooth, a i když na jeho obalu máte naznačeno, jak ho spárovat s televizorem, nebylo to zapotřebí, což je u Samsungu obvyklé. Televizor si to úvodem udělá zcela sám, a i to je rozdíl proti snad veškeré konkurenci, kde to někdy náročně zjišťujete.

Na kolování v nabídkách můžete u tohoto výrobce zapomenout. Menu nastavení je v rámci domovské nabídky opět klasické bez možnosti úpravy pořadí tzv. rychlých položek či dokonce jejich vymazání (je jich tu opět „tuna“), a to je velká škoda, protože řada majitelů třeba audio výstup na jiné zařízení než TV vůbec nevyužije.

Také OK nevyvolá seznam stanic. Od toho máte kolébkové tlačítko přepínání kanálů s Enter uprostřed (krátké pro EPG, dlouhé stlačení pro naladěné stanice). Nicméně dálkový ovladač za větší pozornost nepochybně stojí! Už jím totiž byla slibovaná novinka s dobíjením přes USB-C (super!) a solárním článkem, který jsme pochopitelně moc nevyzkoušeli. To bychom museli mít televizor alespoň pár měsíců (má se dobíjet i z běžného osvětlení).

Nicméně na jedno mínus jsme už přišli. Po připojení dobíječky to totiž vypadalo, že se nikde neobjevilo nic co by naznačovalo, že se „dálka“ skutečně dobíjí. Teprve při velmi pozorném prohlédnutí ovladače byla v horní části vidět naprosto nevýrazná červeně svítí dioda. Zda svítí i při dobíjení přes solární článek netušíme. Tady se zdálo, že není vidět zhola nic.

Dálkový ovladač má, stejně jako testovaný model Samsung UE43AU9072 (2021), v rozložení jednu drobnou změnu. Režim Multi View (více na odkazu u UE43AU9072) si totiž vysloužil samostatné tlačítko. Místo zcela vpravo nahoře ovšem opět zůstalo nezaplněno a přitom kolik příznivců HbbTV, Lepší.TV a dalších aplikací využívajících k ovládání barevná tlačítka by je přivítalo, byť jako sdružená pro všechny čtyři funkce. Zvláště když loňský trik (dvakrát rychle zmáčknout stávající kombinované tlačítko s numerikou) nefunguje. Někdy se tak barevná tlačítka vyvolají na dvě zmáčknutí, jindy jen na jedno a bohužel musíte být v tomto okamžiku pozorní.

Zachováno je klasické menu bez kolování a s obsáhlými pokročilými nastaveními.

Z menu nastavení tu máme ještě jednu perličku. Při přepnutí obrazového režimu jste totiž vždy upozorňováni na případnou vyšší spotřebu elektrické energie, což je další zavedený nesmysl (po PIN…). Bohužel s výjimkou režimu standardní otravoval tímto hlášením televizor při každém pokusu o přepnutí (kdo tuhle hloupost vymyslel…), takže nakonec bylo nejlepší zapnout adaptivní režim a nechat vše na obrazovém procesoru.

A adaptivní režimy? Vedle tradičních obrazových režimů (je tu i nový Filmmaker Mode) můžete využít i této funkce, a to jak pro obraz, tak pro zvuk. Kupodivu ji nenajdete v obrazové části menu nastavení, nýbrž v položce „Obecné“ a „Nastavení inteligentního režimu“. Jak se zde v nápovědě píše, pracuje se v reálném čase, což v praxi znamená, že nespouštíte žádný test daného prostředí, ale volbu prostě jen povolíte a ona si jede podle svého z aktuálně snímaných dat.

V rámci tzv. Inteligentního režimu také můžete některé položky zakázat a jde například o zvýraznění hlasu (skutečně funkční!), zvuku či samotný adaptivní (místnosti se přizpůsobující) obraz.

Rychlé EPG opět bez přechodu na další den, funkční HbbTV

Tzv. chytré funkce, jak už bylo napsáno u testu Samsung UE43AU9072, ještě ponecháme stranou. Aplikace se momentálně uzpůsobují na novou „televizní“ kolekci, i když Youtube pracovalo. Samsung je v tomto ohledu spolehlivý, takže letos jistě bude to, co nám oficiálně potvrdil – více v samostatném článku. A zákazníky asi nejvíce zajímá O2 TV, Skylink Live TV, Lepší.TV či HBO GO. Funkčnost aplikací ověříme zřejmě už příští měsíc, kdy mají postupně nabíhat.

Programová nabídka je tradičně rychlá, bez zvukové prodlevy a je tudíž velmi operativně použitelná. Ostatně proto Samsung umístil její vyvolání na krátké zmáčknutí tlačítka a seznam naladěných stanic na delší. Značka (stejně jako kdysi Sony) zjevně i letos preferuje pro pohyb mezi naladěnými stanicemi EPG, což se v tomto konkrétním případě dá bez problémů akceptovat. Nicméně i tak stále platí, že ten divák, který dává přednost přepínání stanic číselnými tlačítky, tady doma nebude. Numerická část je tu dosažitelná složitěji, což odpovídá kompaktnímu dálkovému ovladači a tlačítkům sdruženým i s barevnými, původem teletextovými.

EPG je přehledné a bylo by i pohodové. Kdyby se dalo lépe přejít na další dny…

Počítejte rovněž s tím, že v EPG chybí přechod na další dny skokem a je tedy nutné manuálně přejíždět přes půlnoc, takže pro náhled na další pořady moc nebude. Proč Samsung tuhle funkci zrušil, je záhadou. Řadě lidí bude komplikovat život, resp. si kvůli ní televizor možná ani nekoupí.

Druhou a poslední věcí u EPG je to, že pokud si zadáte upozornění na pořad, televizor se neprobudí z pohotovostního režimu. Škoda, protože kdyby tyhle dvě věci firma zavedla, byla by programová nabídka naprosto dokonalá.

Chování HbbTV bylo naopak bezproblémové (zkoušena zejména ČT a Nova), pochopitelně až na zmiňované vyvolávání ovládacích barevných tlačítek, které může (a nepochybně bude) komplikovat život. S tím se ale nedá nic dělat, to se prostě musí přežít.

Informace o dalších funkcích chovajících se stejně, nebo podobně, jako například obousměrném Bluetooth Audio, zrcadlení obrazovky z mobilu, či třeba Multi View, najdete u recenze Samsung UE43AU9072 (2021).

Obraz v obraze (PiP) je tu skutečný a i když není tak pohodlně ovladatelný, jako přepracované Multi View, možností je tu spousta!

Jaký je? Výborný, a to včetně funkčního adaptivního režimu

Multimédia nechme stranou (kompatibilita na USB i na LAN se zdála být obdobná, včetně bohatě nastavitelných externích titulků) a podívejme se na jinou důležitou věc. Jsme totiž u stroje se dvěma sadami tunerů a pro letošní rok má Samsung zjevně připraveno to, co pro rok minulý. Takže výborné možnosti a takhle dobře provedený obraz v obraze (skutečný PiP) u konkurence hned tak neuvidíte. Už samotný režim Multi View popsaný u testu Samsung UE43AU9072 stojí za to, PiP pak nabídne řadu možnosti třeba při čekání na sportovní přenos. Můžete si tak nastavit třeba polohu a velikost druhého obrazu a dokonce je k dispozici i výběr zvuku (hlavní nebo vedlejší obraz). Tohle jsou volby, které jsme znali ze špičkových televizorů před dvaceti roky. Pak ovšem vymizely!

Uvidíme, zda tohle bude u letošních modelů Samsungu standardem. Pokud ano, konkurence bude mít co dělat, ale loni vysloveně nestíhala. Nicméně pamatujte na jednu věc – i tento televizor má pozici pouze pro jednu přístupovou kartu, což znamená, že druhý signál musí jít z volného vysílání.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, spolehlivý a rychlý o. s. Tizen, vynikající PiP a Multi View, vynikající zrcadlení obrazovky z mobilu (kvalitní obraz), parádní obousměrné Bluetooth Audio, HDMI 2.1, výborné EPG, ale…
  • PROTI: …bohužel bez skoku na další den, o něco obtížnější práce s HbbTV a aplikacemi využívajícími barevná tlačítka, bez DTS a zejména Dolby Vision, naprosto nevýrazné označení dobíjení DO