Novinka s příjmem v rozlišení Ultra HD (4K) zpracuje i prostorový zvuk v Dolby Atmos a je určena pro příjem placeného internetového vysílání ať už jde o televizi (IPTV) nebo o pořady z on-line videotéky (VoD) či z už instalovaných aplikací.

Box se neprodává samostatně (platí se měsíční pronájem 70 Kč), je elegantní, nízký a poměrně rozměrný; rozhodně příjemná změna oproti „krabičkám“ s Androidem! A také poměrně dobře drží a neposouvá se. Vedle příjmu internetové televize Vodafonu (a tuneru pro kabelový příjem) obsahuje už předinstalované aplikace YouTube, YouTube Kids, VTV Kids, Netflix, Amazon Prime Video, Moje Vodafone TV a je tu i ikona pro poslech rádií. Vlastní aplikace pro jiné služby si instalovat nemůžete, Vodafone ale tvrdí „nabídku budeme rozšiřovat.“

V tomto okamžiku je také důležité si uvědomit, že propagovaný Netflix je jen další externí aplikací a není tudíž integrován do Vodafone TV. Spouštíte ho a přihlašujete se k němu zcela zvlášť a mimo integrovanou Videotéku Vodafone TV. Jaké bylo naše překvapení, když jsme Netflix, potažmo Amazon Prime Video, našli v programové nabídce (něco à la EPG) na kanálech 58 a 59. Nejde ale o nějaký promo kanál, což by mohlo být zajímavé, nýbrž jen a pouze o další vstup do obou aplikací. Musíte se tak do nich přihlásit, resp. mít účet.

Pokud se podíváte na zadní stranu uvidíte, že chybí především klasický digitální audio výstup a samozřejmě někomu může chybět obyčejné USB. To, které tu je, je speciální a nese název HDD/USB a má sloužit pouze k servisním účelům. Speciální konektor rozhodně má nemluvě o tom, v domovském menu nenajdete přehrávání klasických multimédií. To ale není nic překvapivého a box je určen jen pro IPTV/VoD Vodafonu a doplňující, jím schválené služby. Udávané nároky ovšem nejsou právě triviální! Na vysvětlenou citace z webové stránky z části Otázky a odpovědi…

„Pro správné fungování Vodafone TV je nezbytné kvalitní a rychlé připojení k internetu. Doporučujeme mít domácí připojení s rychlostí alespoň 50 Mbit/s.“

Vodafone v tom má ale poněkud zmatek, takže se v dalším odstavci dozvíte, že… „Pro sledování Vodafone TV je zapotřebí mít stabilní rychlost připojení alespoň 7 Mbit/s. Pokud budete sledovat tituly v rozlišení 4K, budete pro Vodafone TV potřebovat rychlost cca 16 Mbit/s. Tuto rychlost však celou spotřebuje služba Vodafone TV, rychlost vašeho domácího připojení by tak měla být s ohledem na připojení dalších zařízení alespoň dvojnásobná.“

Vodafone tady honí moc zajíců a výsledek vypadá přesně takto!

A ještě drobnost. V článku se nevěnujeme základním a mnohokrát komentovaným možnostem video služby. Jde nám zejména o nový set-top box a s ním spojené prostředí a ovládání. Box byl zkoušen bez připojení ke kabelové televizi.

Elegantní box se základní výbavou. Nehledejte nějaké technické „extra buřty“. Je to účelově zaměřená záležitost.

V podstatě bez instalace

Tzv. Premium box pro Vodafone TV je dobře zpracovaný, na spodní straně jsou výrazné gumy. Rozhraní jsou pouze vzadu, na pravém boku najdete elektronické tlačítko zapnutí/vypnutí a WPS.

Propojení s televizorem je možné pouze přes konektor HDMI, jiný video či audio výstup tu nejsou. Instalace vlastně také žádná není, alespoň v našem případě nebyla. Box stačilo jen zapojit, a to bylo vše, protože si zbytek udělal sám, včetně aktualizace a přihlášení IPTV/VoD Vodafonu. A také včetně automatického nastavení video výstupu – při napojení na 4K TV Samsung QE55Q80A nastavil Ultra HD (4K), při napojení na plazmovou Panasonic VT20, Full HD.

V tomto okamžiku jsme ovšem byli k internetu připojeni ethernetovým kabelem přes meshovou jednotku Wi-Fi směrovače (routeru), Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde).

Od ní se pak signál přenášel k routeru přes Wi-Fi. Mimochodem v návodu se píše, že pokud se potřebujete napojit na internet v jiné místnosti, máte použít doporučený adaptér do elektrické zásuvky od společnosti TP-Link (nezkoušeno).

Zvláštní!

Proč nepoužít zabudovanou Wi-Fi? Mimochodem při připojení tímto způsobem buď využijete tlačítka WPS nebo najedete na menu nastavení. Box byl ovšem z meshového systému Wi-Fi úplně zmatený a zobrazil sítě ze všech jednotek, navíc ve variantě pro 2,4 i 5 GHz, takže zmatek nad zmatek!

Dálkový ovladač má výborné rozložení a zvyknete si snadno.

Ovládání standardní, uživatelské prostředí překvapivé, ale zatím s řadou chyb

Základní domovská nabídka je postavena jinak než u konkurence a představuje kombinaci vertikálního a horizontálního uspořádání. Po stlačení Home (domeček) se nejprve ocitnete v menu, které má vodorovnou nabídku v podobě rozměrných ikon (jedné, nebo více) a následně můžete – šipkou dolů – přejít na vertikální rozšiřující se nabídku dané volby. Ta je pak už uspořádána horizontálně v pruzích nad sebou à la Android TV.

V pruzích naleznete obvyklé věci, jako pořady pro rodinu, doporučené, atd. Pokud vyjedete zcela vlevo, ocitnete se ve svislém menu, kde je nastavení a přehled pořadů (jakési EPG), přes který se snímky dají přehrávat i zpětně, a kde také můžete listovat jako v televizním programu. A funguje i kolování, takže s výhodou přejedete z prvního na poslední kanál.

Dodaný dálkový ovladač, má výborné rozložení, trochu si ale možná budete muset zvyknout na styl kláves kolem OK, kde je jakýsi dvojitý prstenec. Po ruce ale máte jak domovskou nabídku, tak Zpět (Back) či Exit. Nahoře jsou pak řídící tlačítka přehrávání pořadů, která musíte využívat pokud chcete Pause/Play a přetáčení. OK takto nefunguje, navíc může dosti komplikovat život. Když ho totiž použijete, objeví se časová lišta s vysvíceným bodem Přehrát od začátku. Pokud se uklepnete, je vymalováno!

Ovládacích drobností tohoto typu je tu více a na některých místech to vyžaduje zbytečné přemýšlení a přitom by stačilo udělat to intuitivně. Mimochodem na dálkovém ovladači najdete tři tlačítka video služeb: Amazon Prime Video, Netflix a… HBO. Ta poslední ale v seznamu aplikací na obrazovce chybí. Nicméně pokud tlačítko zmáčknete a chvíli počkáte, objeví se… HBO OD, které asi je součástí Vodafone TV. Mimochodem trochu aktuálnosti by tu neškodilo, protože mít mezi „Novinkami“ seriál Gentleman Jack je už skutečně trochu mimo!

Dotáhnout tyhle věci, chce spoustu drobné práce a tohle bohužel není jen problém Vodafone TV, byť je nadnárodní a našinec by si řekl, že to „má zmáknuté“.

Výborné možnosti, ale kazí je…

Prostředí služby je zajímavě navržené, řada věcí je ovšem provedena poněkud primitivně jakoby tvůrci neměli s IPTV/VoD moc zkušeností. Třeba vyhledávání je vysloveně jednoduché (vodorovná lišta se znaky z níž vybíráte kurzorem) a není tu také šetřič obrazovky, což v případě rozhlasových stanic, jejichž statická loga jsou stále vysvícena, nepůsobí, třeba na plazmě, dobře. Nemluvě o plýtvání elektřinou a vašimi penězi. À propos u vyhledávání by se něco málo předprogramovaných položek hodilo.

Třeba České filmy, České seriály, Sci-fi, Krimi, Drama, Originál Vodafone (pokud něco takového, jako originální pořady vůbec existují), atd., atd.

Tady musí služba přidat.

Jakési EPG – nabídka s přehledem pořadů, které můžete přehrávat i zpětně. Tohle je děláno velmi dobře.

Co se týče videotéky, u ní je vidět klasický český problém znatelný mimo jiné i u HbbTV České televize. Totiž neuspořádanost a nesystémovost zejména v minisériích a seriálech. Když si třeba najedete například na pořady Mythica, nikde nevidíte označení dílů a pro přehrávání si tak nejprve potřebujete – někde jinde ovšem – vyhledat, jak jdou po sobě nemluvě o tom, že často ani netušíte, kolik jich vlastně je.

Aplikace pro rozhlasové stanice zahrnuje pouze kanály Českého rozhlasu, navíc je bez šetřiče obrazovky, takže pokud ho neobstará váš televizor, box vám v tom nepomůže a vesele vysvěcuje a zcela zbytečně spotřebovává energii.

Drobností je pak už to, že když jsme si dali při přehrávání snímku Pausu a při snaze o opětovné spuštění omylem zmáčkli OK, byla vysvícena volba Přehrát od začátku. A samozřejmě se nám to i několikrát „povedlo“.

Tady si musíte pamatovat, že po Pause, je třeba mačkat pouze Play! Bohužel je tu i druhá chyba, protože by – samozřejmě – po stlačení OK neměla být vysvícena daná volba, což je proti všem ergonomickým zásadám (nebo měla, ale s potvrzením), ale to je jiný příběh.

Jak vidíte, dodávka je vskutku kompletní.

Jaký je? Boxu chybí zejména klasický digitální audio výstup

Udávané požadavky na přenosovou rychlost jsou na první pohled extrémně vysoké a klidně řekněme podivné. Firma mluví o doporučené rychlosti „alespoň 50 Mb/s“, když čtete dále vidíte, také 7 Mb/s nebo také 16 Mb/s. Je to zkrátka zmatek nad zmatek a přitom by stačilo málo. Jasně uvést minimální požadovanou rychlost pro službu jako takovou, tedy pro sledování s rozlišením Full HD a ve 4K, pokud tu vůbec nějaké takové pořady jsou. Proč se zabývat tím, zda má někdo v domácnosti další streamovací zařízení, další uživatele, apod.?

A když jsme u kvality. Tu se nikde nedozvíte a nikde ji ani nenastavíte. V tomto ohledu je skvělá Lepší.TV, která to jasně říká a jasně dovoluje ovlivnit.

Prostředí služby je navržené sice atypicky, ale výborně, a také trochu odlišně od dnes nejpoužívanějšího designu Android TV. Tady je to chytřejší, i když opět většinou bez kolování. Tento přístup využijete snad jen v programové nabídce, která je dělána výtečně!

Tohle Vodafone rozhodně zvládl, celkově vzato je však ještě dodělávek dost i když jsou většinou snadno odstranitelné. Ostatně na ovládání si musíte zvyknout nikoli v souvislosti s menu, ale se stylem a když někdy uděláte něco trochu jinak (nebo tak, jak je to obecným zvykem), skončíte jinde, nebo třeba úplně špatně.

Pokud jste na nějakém kanálu a zobrazíte si programovou nabídku, automaticky naskočí od kanálu umístěného na prvním místě, a to by také chtělo urychleně odstranit (než se propracujete k té své stanici může to trvat pěkně dlouho)!

Zcela špatně je uděláno pokračování ve sledování pořadu. Pořady se jednak řadí obráceně (od nejstaršího) a jednak je to tak složité, že si musíte dávat dobrý pozor abyste to vůbec zvládli. Navíc ze začátku vůbec nevíte, že jste na této funkci a tohle nevyřeší ani hlasové ovládání. To má sice pracovat v češtině, ale v našem případě moc rozumně nereagovalo, takže to byla škoda času.

Box Premium VTV pro internetovou Vodafone TV není žádný technologický nářez, ale je stabilní a hlavně bezhlavě nekopíruje, a to je příjemné, uživatelské prostředí Google Android TV, což dnes bohužel dělají skoro všichni. Vytváří si vlastní a i když ještě potřebuje dopracovat, základ je výborný.

Teď jen dotáhnout drobné i zásadní věci, včetně lepších textů na webových stránkách, a popracovat na konzistentnosti a systémovosti ovládání. A hlavně zavést šetřič obrazovky, vylepšit vyhledávání a odstranit chyby, které mohou komplikovat život diváka při přehrávání pořadů. A samozřejmě se vyhnout extrémním prohlášením, protože už jenom při pohledu na požadavek 50 Mb/s musí potenciální zákazník brát nohy na ramena.

A to by byla škoda…

Hodnocení

  • PRO: stabilní chod, většinou výborně navržené prostředí, výtečná programová nabídka, ale…
  • PROTI: …ne vždy skáče na stanici na kterou má, chtělo by odstranit drobné chyby a také například vylepšit triviální vyhledávání, špatně provedené pokračování ve sledování rozkoukaného pořadu, bez šetřiče obrazovky, chybí digitální optický audio výstup

Štítky