Za 1.199 Kč dostanete přenosný stereo přijímač se dvěma tunery, výstupem na sluchátka a linkovým audio vstupem třeba pro mobil. K mání je ve třech barvách.

Přijímač je celoplastový, na omak ale působí dojmem kvality byť je na první osahání jasné, že se bude dosti špinit (zůstávají otisky). Reproduktory jsou za nesnímatelnou mřížkou, bassreflex chybí.

Na zadní straně najdete napájení (kulatý konektor), rozhraní, místo pro baterie (klasické „buřty“) a také teleskopickou anténu. Na přední je dvouřádkový LCD displej s výraznými znaky a je tu také kompletní ovládání, včetně dvou otočných voličů, které příjemně ztuha přeskakují.

Na českém trhu se začíná prodávat řada dalších digitálních rádií DAB+ od Technisatu

Viola 2 S s obvyklým externím zdrojem nabídne analogový tuner pro VKV/FM a příjem digitálně vysílaného rozhlasu DAB/DAB+. Pro každý si můžete uložit 20 stanic, což je nebývale hodně. Tunery mají samostatné volby ke kterým se dostaneme, společná je, jako obvykle u Technisatu, položka System, kde mimo jiné najdete uvedení do továrního nastavení a verzi firmwaru.

Funkcí jen pár, slušné ovládání

Po vybalení a zapnutí do zásuvky stačilo rádio chvíli nechat a samo si natáhlo správný čas, což je pochopitelně skvělé. Po jeho zapnutí bylo vidět, že nabíhá do němčiny (Technisat se nikdy nepoučí) a že instalace tu je veškerá žádná. Bylo by tak těžké, udělat úvodem dotaz na jazyk, a to u celé produkce DAB?

Vše si tedy musíte nastavit sami, ale moc toho nebude. Ostatně z jazyků jsou na výběr pouze němčina a angličtina a dále vás čeká v podstatě jen naladění. Tedy na DAB vytvoření seznamu (přijímač byl příjemně citlivý), na VKV/FM jen klasické skákání stanici po stanici.

Nuda!

Levý otočný volič má Enter uprostřed (používá se na odmačkávání voleb), pravý nikoli. Jak vidíte, jsou tu i dvě pozice k přímému vyvolání, a také uložení, stanic.

Z dodatečných funkcí v menu uvidíte jen Sleep (spánek, usínání při rádiu), nastavitelný od 15 do 90 min., a ekvalizér s několika režimy a jedním upravitelným (řídíte výšky a basy). Budík tu kupodivu není, ale jeho vyvolání najdete přímo na čelním panelu. Jsou dva a nastavit můžete obvyklé funkce jako buzení rádiem nebo tónem, opakování, odložení (v příručce „podřimování“ :), atd.

Ovládání je velmi dobré i když místy trochu nesystémové. Například při vyvolávání stanic vám někdy naběhne sama hned poté co na ni najedete, jindy musíte zmáčknout Enter. Tady chování záleží na pozici na které je stanice uložena. Při listování kanálů v seznamu DAB se ale nové stanice objevují vždy automaticky a hodně rychle. Až příliš rychle a delší prodleva by se tu určitě hodila.

Menu DAB nabídne zejména vymazání neaktivních stanic (Prune).

Jednoduché VKV, DAB s Prune

Ukládání stanic je stejné. Stačí jen zmáčknout některé z tlačítek na čelním panelu, vybrat si příslušnou pozici a dát Enter (nebo také ne… první naběhne sama). Toť vše a jak vidíte, není tu ani tlačítko Preset a je hezké, že jsme se bez něj obešli :). Stanice můžete ukládat i na přeskáčku a tak by to mělo být!

Vyvolání kanálu probíhá také jednoduše, a to tak, že opět zmáčknete jedno ze dvou paměťových tlačítek na panelu a buď jste spokojeni, nebo si otočným voličem najdete místo s požadovanou stanicí a odmáčknete Enter. U VKV si ovšem musíte pamatovat frekvence…

VKV/FM je bohužel bez funkce AMS, která by automaticky proladila pásmo a nalezené stanice (podle vašich dispozic, třeba jen ty silné) uložila sama do paměti. I zde musíte vše dělat manuálně.

V menu ovlivníte pouze ladění kanálů (silné, nebo všechny nalezené) a povolíte stereo nebo nastolíte „tvrdé“ mono.

V DAB pak jde zejména o funkci Prune a je tu i automatické nebo manuální ladění. Zkrátka dobrý standard.

Jak vidíte, české znaky tu z vysílání jdou, v menu nastavení ovšem chybí.

Jaké je? Dobré, ale škoda absence AMS

Na „takový plasťák, slušně hraje“ řeknete si možná, stejně jako my. Navíc má i vysoký výkon zesilovače v RMS a i když při poslechu budete muset oželet zejména basy, výsledek je velmi dobrý.

Škoda neschopnosti výrobce sjednotit úvodní chování svých přijímačů a také zavést nějakou základní instalaci. Pouze dvě jazykové mutace, jsou rovněž na pováženou, ale protože je tu hodně málo funkcí, tohle bude nejspíše vadit málokomu.

S telefonem TCL PLex jsme vyzkoušeli i napojení přes linkový audio vstup. Výstup byl poněkud utlumený a bylo zapotřebí jak mobil, tak přijímač vytáhnout skoro ke 100 %. Tohle je ale individuální a je možné, že s jiným mobilem bude chování odlišné. Tedy pokud rádio skutečně nemá vstup ořezaný.

Viola 2 S je dobrý přijímač a vzhledem k dnešní situaci na trhu je i za velmi dobrou cenu. Byl by velmi dobrý v okamžiku, kdy by na VKV nabídl funkci AMS, kterou bohužel nemá, ale kterou kupodivu oplývá jeho kapesní bratříček Technisat Techniradio RDR. Určitě by také neuškodila trochu veselejších barev a hodil by se i bassreflex. Mimochodem při zasunutých bateriích, které musíte dokoupit (doba provozu se neudává), se při napájení z 230 V a výpadku elektrické energie nic nestane a vše drží. To se ale kupodivu nestane ani když v přijímači baterie nemáte. Datum a čas se sice vymažou, ale záhy se samovolně natáhnou. A paměťové pozice se stanicemi zůstaly při simulovaném asi minutovém výpadku zachovány, což je samozřejmě příjemné.

Hodnocení

  • PRO: slušně hraje, výborně čitelný displej s velkými znaky, zlepšené ovládání, včetně jednoduššího ukládání stanic do paměti, čeština na DAB (jména stanic, popisky např. skladeb)
  • PROTI: u VKV chybí funkce AMS, pro někoho i to, že rádio nemá menu nastavení v češtině

Štítky