V nedávném průzkumu Televizního webu odpovědělo 68 % čtenářů na dotaz „Jak drahý přijímač DAB byste si koupili?“, slovy „do tisíce korun“. Tenhle přehled trhu je připraven přesně pro ně. Pojďte se tedy podívat, co byste za to momentálně dostali…

Přehled levných přijímačů DAB jsme už na Televizním webu nedělali hodně dlouho. Minulý rok vyšel na digirevue.cz v relaci do 1.500 Kč a nyní proto nastal čas si ho – v podobě proměněné podle přání větší části z vás – zopakovat.

Trh s nejlevnějšími přijímači digitálního rozhlasu je sice – obecně vzato – nepochybně tím nejživějším a momentálně prochází jistou proměnou, která je ovšem znát i v jiných cenových relacích, ale kategorie do tisíce korun se to zatím skoro netýká (od srpna 2020 je tu asi pět novinek).

Pokud si ale přidáte pár stokorun, uvidíte jich dvakrát tolik. Ostatně sami se můžete přesvědčit v přehledu na digirevue a relaci do 1.500 Kč…

K TÉMATU:

Stolní rádio Nedis RDDB5100BK v retro podobě.

Jak vypadá současná situace na trhu

Nabídka levných rádií, tedy v našem případě těch do tisíce korun, není na českém trhu nijak bohatá a v tabulce ke stažení (závěr článku) je necelých patnáct kousků. Nebylo výjimkou, že jsme v daném obchodě našli pouze jedno, dvě rádia, většinou se ale – u velkých prodejců – opakovaly ty samé produkty. Jako obvykle jsme se dívali i na malé obchody, ale všude bylo vidět, že více jich začíná až za hranicí 1.000 Kč. A někdy vysloveně!

K našemu překvapení se také ukázalo, že u některých prodejců je stále náročné najít sekci s přijímači digitálního rozhlasu (třeba Datart). Naštěstí většina už pochopila o co jde a že tu přece jen nějaký prodejní potenciál mají. Mimochodem u Electroworldu jsme v době přípravy přehledu (zejména středa a čtvrtek), nenarazili na jediný přijímač pod tisíc korun!

V porovnání se zmiňovaným přehledem do 1.500 Kč jsme narazili na následující: ukončen byl prodej například přijímačů Denver DAB-33 (949 Kč), Sencor SRD 6400 (699 Kč), Silvercrest SWDR 50 A1 (649 Kč) a Sweex SWDABR100BK (899 Kč), z nabídky také zmizel Denver DAB-41 (749 Kč) zřejmě nahrazený Denver DAB-42 (777 Kč). U něj se ovšem zvýšila cena (ze 649 Kč na 777 Kč), a to samé potkalo Opticum TON3 DAB+ (699 Kč, nyní 799 Kč). Výrazněji je to pak znát u Technaxx MusicMan BT-X29, který šel z 990 Kč i na více než 1.300 Kč, takže ho v přehledu nenajdete.

Naopak zlevněn byl první certifikovaný přijímač (CRA „DAB ověřeno“) Gogen DAB 300 N a s 990 Kč se už do přehledu dostal. Jeho foto najdete v úvodu.

Technisat Techniradio RDR je už pomalu evergreenem, ale je stále výtečné! Recenzi jsme zveřejnili 25. února 2019 a v současnosti přijde na asi 799 Kč. Pokud máte dobrý signál DAB…

Podle čeho vybírat levné rádio pro DAB?

I když jsou vcelku levná (startují těsně pod 800 Kč), pořád se vyplatí se nad nákupem zamyslet. A protože v naší tabulce převažují přenosná rádia, zaměřme se na ně. Úvodní parametr, přenosnost, tedy rozměry a hmotnost je nasnadě, ale jde také o schopnost provozovat rádio v různých polohách. Pokud ho bude přenášet (převážet) častěji, je to jako s notebookem – dbejte na bytelnou konstrukci a také plnohodnotný síťový vypínač. Zapnutí v tašce není ideální.

Pokud jde o výbavu, záleží na vás čemu dáváte přednost. Většina dnes neužije budík, funkci Sleep (Spánek) nebo-li usínání při rádiu, už ale možná ano. Bluetooth nemá žádný přijímač, takže půjde jen o přímý poslech případně drátové napojení přes audio vstup typu jack (tzv. linkový), který je také tu a tam k vidění. Možná k němu užijete i sluchátka. V tomto případě pamatujte, že ne každé rádio – kupodivu – disponuje v tomto okamžiku stereo výstupem. Někdy ho navíc mají, ale je nutné ho povolit ho v menu.

Funkce AMS je naprosto parádní. Pokud častěji přejíždíte, třeba berete přijímač na chatu, je to na VKV/FM vynikající věc. Na novém místě, nebo třeba při problematičtějších podmínkách na tom starém, vám přijímač na zmáčknutí tlačítka proladí pásmo a nalezené stanice sám uloží do paměti. Většinou sice jen frekvence, ale i tak je to užitečné. Snad vždy rádio ještě před tím dovolí vybrat jaké kanály chcete hledat – třeba jen silné stanice.

Poslední věcí kterou dáváme v potaz je volba „baterie nebo akumulátor?“ Podle nás jednoznačně to druhé, ale je to věc názoru. Nicméně když je to klasika, tedy levný a snad vždy snadno vyměnitelný akumulátor Nokia BL-5C, rozhodně to nemá chybu! Klidně si totiž můžete dokoupit druhý…

Na pohled šikovně vypadající rádio Roadstar TRA-300D+ (999 Kč) s 2x 5 pozicemi pro stanice.

Jak číst tabulku

Údaje v připojené tabulce ke stažení (na konci článku) pocházejí, jako obvykle, z webu výrobce, případně prodejce. V případě rozporu, byla vždy dána přednost originálním údajům, případně staženému produktovému letáku nebo příručce, pokud něco z toho bylo na stránkách k dispozici.

„Tunery a předvolby“ – počet paměťových pozic pro uložení stanic se tentokráte nepodařilo dohledat pouze v jednom případě, horší to bylo s RDS. Pamatujte proto, že některé přijímače ho nemusí na VKV/FM podporovat, ale většina (nejspíše drtivá ano.

„Displej“ – představuje pall mall údajů, které byly k dispozici. Každý to totiž pojímá trochu jinak a na tabulce je to vidět. Pro jednoduchost byly monochromatický, či dvoubarevný displej nahrazeny zkratkou „č. b.“

„Zesilovač“ – výkon byl nejčastěji udáván v RMS (více zde), což je jediné správné a srovnatelné s ostatními, takže pokrok! Na doplňkové údaje v podobě třeba zkreslení už nenarazíte, RMS se však povedlo dohledat skoro vždy (vysvětlivka na odkazu na digirevue.cz).

„Napájení; doba provozu (repro)“ – přijímače jsou napájeny externím zdrojem, který se někdy dodává a někdy nedodává (mobilová dobíječka). Pokud jde o dobu provozu, je myšlena udávaná a většinou jde o provoz s reproduktorem, přičemž někdy je dokonce uvedena i úroveň hlasitosti. Provozní výdrž se může poměrně výrazně prodloužit v okamžiku, kdy použijete sluchátka.

„Vstupy/výstupy“ – jako obvykle připomínáme, že stereo nemusí jít do sluchátkového výstupu, pokud je přijímač dobíjen přes nějakou formu rozhraní USB, je to tu uvedeno. Pamatujte, že v tomto okamžiku nemusí být v ceně síťový zdroj.

„Poznámka“ – další zajímavé údaje, které se podařilo zjistit.

Maxxo PB01 jsme i testovali…

Přehled nejlevnějších rádií s DAB/DAB+ do 1.000 Kč (k 6. 5. 2021)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve čtvrtek 6. května 2021. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku digitálních rozhlasových přijímačů v dané cenové relaci na našem trhu, ale pokud o nějakém vyhovujícím stanoveným parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na testované výrobky, jejich odkaz na proklik však naleznete v excelovské tabulce typu XLSX.

Ke stažení (PDF):  tabulka – DAB do 1000 Kč, 05-2021

Ke stažení (XLSX): tabulka – DAB do 1000 Kč, 05-2021

Štítky