Dnes tu máme o dost vyspělejší přijímač s dvojitým tunerem pro příjem DVB-T2 a velmi výkonným hardwarem, který obsluhuje otevřený linuxový operační systém s předinstalovaným prostředím OpenATV. Zprovozněno na něm bylo i HbbTV.

Přijímač nevypadá nijak zvláštně dokud ho nezapnete. Pak se totiž na celé čelní straně (na výšku) rozsvítí modře svítící linka, která přejde v červenou v okamžiku uvedení do pohotovostního režimu. Černou čelní plochu ještě oživuje kulaté kovově vyhlížející tlačítko („stříbrné“) pro uvedení do pohotovostního režimu. Na zadní straně ho doplňuje klasický kolébkový vypínač pro oddělení od napájení.

Gigablue IP 4K (3.290 Kč) dorazil s výše zmiňovanou „image“ (zavést si můžete i jinou) o které se více dozvíte v testu Octagon SF8008 mini na následujícím odkazu.

Výkonný a výtečně vybavený set-top box Octagon SF8008 mini do dobrého signálu

Gigablue IP 4K, nebo také Gigablue UHD IP 4K, je na spodní straně kovový, zbytek je plastový. Odvětrávání najdete na spodu a po stranách. Vše působí solidně a kvalitně, včetně výtečných gum. Zdroj je externí, ceně provedení a návrh rozhodně více než odpovídá, možnostmi je daleko nad ní.

K instalaci se dostaneme záhy, prostředí OpenATV je samo o sobě rozumně ovladatelné i pro trochu zkušenějšího uživatele o kterého nám nyní jde. Jen nesmí počítat s úplnou lokalizací a dotažeností, občas byly volby trochu nevyzpytatelné.

Škoda, že v ceně rovnou není Wi-Fi pro připojení na internet, resp. do domácí sítě. Tu musíte buď dokoupit, nebo mít k televizoru dotažen ethernetový kabel. Nebo také můžete sáhnout po tzv. meshové síti Wi-Fi, kterou jsme v podobě výtečného a levného systému Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde), s úspěchem vyzkoušeli i s tímto přijímačem.

Za zapůjčení boxu děkujeme společnosti Impesat.

Instalace tradičně hodně svá

Instalace je „trochu jiná“, jak už je u těchto zařízení zvykem. Nějak se jí zkrátka prokousat musíte a nastavení na Češtinu a Česko sice něco málo vyřeší, ale někdy moc nepomáhá. Například u dotazu „Povolit napájení antény“, kde vidíte volby „Aus“ a „An“.

A teď babo raď zvláště, když se ve slovníku dozvíte, že „Aus“ je „Ven“ a „An“ je „na“.

Ještě zajímavější je, že po tom všem se vám nabídne „Prohledat DVB-T v Estonsku?“

Takovýchto srandiček si nesmíte u set-top boxů s Enigmou moc všímat a ani zdaleka to není jen o Gigablue. 🙂

Instalaci nakonec trochu zkušenější uživatel jistě zvládne a odměnou mu bude už na první pohled parádní obraz a svižný chod!

Naladěné stanice se ukládají od čísla 1 dohromady pro rozhlasové (ty jsou zkraje) a televizní. Seřadíte je přes seznam kanálů třeba jejich přesunutím.

Ovládání vcelku standardní

Seznam kanálů vyvoláte přes šipku nahoru (nebo dolů) a jsou tu i čísla kanálů, která v EPG chybí. A protože je EPG hodně rychlé, není problém vyvolávat naladěné stanice takto. Můžete ovšem také přímo zadat pořadové číslo kanálu nebo sáhnout po tlačítkách postupné volby.

Pokud zapomenete na to, že tu není Zpět (Back, Return) a nahrazuje ho Exit, ovládání odpovídá běžně používanému a zavedenému zvyku i když typicky v HbbTV si na to musíte dát pozor, protože Exit zpravidla „červené tlačítko“ zcela ukončoval. Funkci kláves, stejně jako chování a vzhled nabídek, jde ale někdy přeprogramovat, takže možná…

Na dálkovém kolem kurzorového kříže s OK uprostřed vidíte i velmi nezvyklá tlačítka Audio a Video věnující se druhu zvukového doprovodu či třeba vyvolání nahrávky. Exit a EPG/Guide pak najdete pod šipkou dolů a i tohle je onen trochu jiný ovládací styl na který naštěstí příliš často nenarazíte, nebo se dá omezit v nastavení.

Tlačítko OK standardně zobrazuje základní informace o pořadu a kanálu, pohyb v menu nastavení byl bezproblémový. Základní nabídka je skvěle čitelná a výrazně menší znaky najdete až v těch závěrečných (viz foto výše) v nichž se už upravují konkrétní volby. A těch je tu vysloveně spousta a můžete si pomalu dělat co si zamanete. I to je znakem přijímačů tohoto typu.

A ještě drobnost: i když je na dálkovém ovladači tlačítko TV/RAD pro přepnutí na rozhlasové stanice, stačí když vyjedete k začátku seznamu stanic (nebo zadáte „1“) a hned jste na rozhlasových kanálech. Je tu také řada filtrů, takže si stanice můžete vybrat i podle poskytovatele, zvolit „jen rozhlasové“, atd., atd.

Výtečné EPG a spousta informací o pořadech a vysílání jako takovém

EPG zde nazývané Guide je jedním slovem parádní a hlavně rychlé bez zvukového výpadku. Navíc i mimo něj, tlačítkem Info, vyvoláte velmi podrobné informace o pořadu (snímek níže) a daném kanále a i tohle je uděláno výborně.

Programová nabídka má v základu (je jich tu více, včetně tzv. MultiEPG) dva druhy náhledů a ten standardní je klasický (foto výše) a můžete se v něm volně pohybovat. Přepnutí na kanál pak uděláte OK na nějakém pořadu, odchod zajistí Exit a opětné stlačení Guide pak ukáže druhý typ náhledu v podobě výpisu pořadů pro aktuální stanici. Třetí zmáčknutí pak odhalí podrobné informace ke konkrétnímu pořadu (to samé co Info). V menu pak můžete EPG bohatě nastavit (lze v něm třeba i vyhledávat), ale to platí i pro řadu dalších funkcí a těmto linuxovým boxům je to vlastní. Z EPG lze samozřejmě i nahrávat a nastavit časovač.

Při odchodu z programové nabídky se ovšem často stávalo, že jsme se po zmáčknutí Exit ocitli nikoli na aktuálně v EPG vybraném kanálu, ale na tom předchozím, resp. původním, ze kterého jsme do něj vstoupili.

Seznam naladěných stanic vyvoláte šipkou nahoru.

Výkonný hardware pro HbbTV, řada možných aplikací

HbbTV (verze nezjištěna, ale výkon je tu klidně i na „dvojku“) bylo povoleno hned po instalaci, takže se jím nemusíte zabývat i když tady asi záleží na úvodním nastavení u prodejce. Nicméně jak nás společnost Impesat informovala, HbbTV je nyní v jádře systému a nikoli jako zásuvný modul, kterým bylo dříve. Vše by tak mělo být pro uživatele jednodušší a podle všeho (co můžeme srovnat) i je.

Pozor je třeba si dát na ovládání a jak bylo řečeno, Zpět tu není a tlačítko Exit HbbTV, alespoň ve zkoušených aplikacích, ukončovalo. OpenATV ale umí některá tlačítka přeprogramovat, takže je možné, že když si s tím našinec trochu pohraje, přijde na to.

„Červené tlačítko“ na kanálech České televize a Novy pracovalo skoro bez potíží, na volně dostupných aplikacích Primy také (tady ale nemáme kompletní přístup, který je placený).

V prvních případech jsme narazili na obecnou nemožnost automaticky navázat po změně kvality přehrávaného videa na předchozí pozici. Například na Primě, při dosti velké absenci vlastního ovládání (nebo se nezobrazovalo), byla také potíž s pohybem v rámci aplikací HbbTV. Prima je ale speciální záležitost se kterou dnes mají potíže i televizory.

S HbbTV na Seznam.cz TV si box moc nerozuměl. Poměrně často se totiž stávalo, že po pěti, osmi minutách se Gigablue snažil natáhnout další a další obsah, ale nedařilo se mu to a činnost se ani nedala přerušit. Když už to trvalo několik minut pomohlo úplné vypnutí boxu, uvedení do pohotovostního režimu nepracovalo.

Dalším obecným problémem bylo, že se u HbbTV nedal vypnout zvuk. Na okamžik se ztlumil, ale ihned opět naběhl. Doufejme, že tyto věci spraví nějaká další verze firmwaru.

Set-top box nabízí spoustu dalších funkcí, včetně obrazu v obraze, tedy PiP (je třeba nainstalovat zásuvný modul), propracovaného a současného nahrávání více kanálů a sledování pořadu z jiného pozemního multiplexu a jsou tu i další „chytré“ funkce. Jako například Archiv CZSK či CSFD. Více jich vidíte na snímku výše.

Jak vidíte, k probrání by toho byla ještě spousta, ale tohle není recenze pro fajnšmekry s detailním popisem všech funkcí, nýbrž zpráva o použitelnosti takovéhoto set-top boxu pro běžného trochu zkušenějšího uživatele nebo majitele drahého televizního přijímače, který je ovšem co do pozemního tuneru nekompatibilní. A že je pro něj Gigablue IP 4K obrazově ideální, je naprosto zřejmé!

Informace na tlačítku Info jsou nebývale bohaté.

Pro zkušenějšího a nadšenějšího, ale i pro toho, kdo chce kvalitní obraz

Přesně pro takovéto lidi tenhle box je. Umí toho spoustu a spoustu toho můžete doinstalovat, resp. zprovoznit přes dodatečné zásuvné moduly, plug-iny. A spoustu toho můžete i upravit. Z tohoto hlediska bude pozemní vysílání radost a kam se hrabou televizory. Co do možností jak přijímač ovlivnit a nastavit rozhodně!

Obraz byl ve spolupráci se špičkovým plazmovým televizorem Panasonic VT20 vynikající, včetně resamplování a pohybové ostrosti i na hůře šířených stanicích a tady jen těžko naleznete konkurenci. Příjemný byl také sklon k přirozeným barvám, což bylo ve spojení s daným televizorem taktéž zřejmé.

Dálkový ovladač má slušné rozložení, informace o pořadech či kanálu jsou výborně čitelné a na rozměrné znaky úvodních menu uvidí prakticky každý (samozřejmě pokud netrpí nějakým výraznějším omezením). Připravit se ovšem musíte na nějaké ty ovládací potíže, ale třeba už v další verzi firmwaru zmizí nebo si je částečně vyřešíte přeprogramováním funkce tlačítek.

Samotné prostředí OpenATV je pro běžnějšího uživatele velmi dobré a výborné je i co do přehlednosti menu nastavení a ovládání. Důkladnější lokalizace by se sice určitě hodila, ale zjevně nemůžeme mít všechno. Časem se v něm nejspíše budete orientovat lépe a možná si začnete rozumět i se zásuvnými moduly, které jsou tu někdy standardně po instalaci vypnuté. V tomto ohledu se ale nejspíše můžete domluvit s prodejcem. Stačí jen vědět, co chcete.

Jak vidíte, z ovládání strach mít nemusíte. Základ, který většinou potřebujete, po úvodním nastavení, které za vás může udělat prodejce, a instalaci u vás doma, která je na vás, zvládnete nejspíše snadno. Odměnou bude velmi vysoký výkon, resp. okamžitá odezva, jaký u běžných set-top boxů málokdy vidíte, velmi rychlé a bohatě nastavitelné EPG a také – pokud na to budete mít chuť – řada aplikací a nejrůznějších možností. Gigablue IP 4K je tak nejen hezkou hračkou pro nadšence, ale i výkonným a hlavně obrazově velmi kvalitním boxem pro ty, kteří od něj nebudou chtít nic jiného, než přijmout signál, co nejlépe ho zpracovat a odeslat ho na nějakou drahou či velmi drahou „televizi“. Někomu se to sice může zdát jako degradace schopností, ale v tomto konkrétním případě, proč ne?

Mimochodem box potěšil i co příjmových vlastností…

Hodnocení

  • PRO: parádní obraz, cena/výkon, kvalitní, rychlé a všestranné EPG, excelentní výbava a možnosti, upravíte prakticky cokoli a kdekoli, výkonné HbbTV, v prostředí OpenATV vcelku pohodlné ovládání asi pro většinu uživatelů, ale…
  • PROTI: …počítejte s tím, že někdy bude trochu své a že budete mít občasné ovládací potíže (na stávající verzi), lokalizace ani zdaleka není stoprocentní, drobné a někdy i větší nedodělky (snad se časem napraví 🙂