Opět jeden jinak postavený přijímač od této značky. Nápadů má zjevně více než dost a tohle nezvykle úzké a dlouhé provedení je další z nich. V ceně máte i infračidlo, takže dovoluje skrytou instalaci stejně jako ryze „tyčinkový“ SRT 82.

Nový Strong SRT 8213 (599 Kč) je ovšem vybaven trochu lépe. Má totiž i regulérní multimédia a také připojení k internetu přes konektor RJ-45. Nicméně mezi aplikacemi byly pouze kanály RSS a předpověď počasí (něco i z Česka), takže se ho vůbec nevyplatí připojovat.

Daleko důležitější, vedle HDMI, je ale konektor SCART, kterým připojíte i hodně starý televizor. V tomto ohledu máte vystaráno a je tu také digitální audio výstup, který ovšem nejspíše využije málokdo.

„Neviditelný“ set-top box Strong SRT 82 nabízí další cestu k aktualizaci na české DVB-T2/HEVC

Jinak je k dispozici obvyklá výbava, tedy EPG, nahrávání a přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním (TimeShift), teletext, titulky a podpora různých zvukových stop a také zmiňované přehrávání multimédií.

K tomu si připočítejte paměť na 700 stanic, čtyři seznamy pro oblíbené kanály a bez zajímavosti nebude ani kompatibilita se zvukem v Dolby Digital Plus. Osazení tunery je už obvyklé, tj. DVB-T a DVB-T2/HEVC.

Velmi jednoduchá instalace

Instalaci zajistí jediná obrazovka, kde upravíte i napájení antény na což se poslední dobou hodně zapomíná. Po výběru „čeština“ se jako země objevila „čeština“ a nikoli Česko, což je ale fuk a hlavně že to máte bez starostí.

Po napojení na plazmový televizor Panasonic VT20 s rozlišením Full HD se obrazový výstup (HDMI) nastavil na 1080i, přehození na „p“ vám zabere minimum času. Stačí jít do menu nastavení.

Naladěné stanice se ukládají zvlášť pro rozhlasové a televizní kanály, a to od čísla 1, přepnutí ale na první pohled nikde neprovedete, protože na dálkovém ovladači tlačítko TV/Radio chybí a nic není ani v menu (dělá se to přes seznam kanálů).

Stanice seřadíte v menu nastavení prostým fyzickým přesunem po jedné, nebo přes oblíbené položky a můžete je také vymazat. K přesunu, či třeba k přejmenování, se používají barevná tlačítka.

Menu je dobře ovladatelné a výborně čitelné.

Výborné ovládání, dobře čitelná tlačítka

Dálkový ovladač je kompaktní, samostatná tlačítka pro hlasitost a postupnou volbu kanálů tu nenajdete a nahrazují je šipkové klávesy. K dispozici je i numerický blok a část pro ovládání multimédií. Tlačítko Exit tu není, místo něj se o vše stará Zpět (Back) a z nabídky vystoupáte jeho postupným stlačováním. Celkově vzato je ale ovladatelnost na stále výborné úrovni a v menu se dá kolovat i když by to zapotřebí ani nebylo, protože voleb je jen pár.

OK v tuneru vyvolá seznam kanálů, například ve videu přes USB naopak nedělá vůbec nic, protože zde musíte využívat vyhrazená tlačítka.

Na první pohled tak největší problém pro ty co to potřebují, představuje přepnutí na poslech rozhlasových stanic (DVB). Nakonec je to jednoduché a po chvíli hraní asi nejspíše přijdete na to, že jedinou možností je přepnutí přes vyvolaný seznam kanálů šipkou vlevo nebo vpravo. Podobně se pak vrátíte na seznam televizních stanic.

Jeden náhled, ale za to dobře udělaný a rovnou i s podrobnou popiskou.

Velmi rychlé EPG, standardní nahrávání

O „chytrých funkcích“ už bylo řečeno vše a nemá smysl se s jimi zabývat. Snad jen to, že k připojení na internet jsme využili výtečný meshový systém Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde) a jednoduše jsme na něj set-top box napojili kabelem a on si pak vše bezdrátově vyříkal se směrovačem (routerem). Klaplo to stejně dobře, jako přímé drátové napojení. To jsou také jediné dvě cesty jak box napojit. Adaptér USB Wi-Fi se k němu nedodává.

Programová nabídka je jednoduchá a má jeden náhled. Za to ale nabíhá velice rychle, takže se nepřeruší ani zvuk. Obraz jede na pozadí (moc z něj vidět není – foto výše) a pokud se přepnete na jinou stanici, přepne se i na pozadí v tuneru.

Z EPG můžete nahrávat a jde také upravit čas záznamu. Při nahrávání můžete sledovat jinou stanici v témže multiplexu, box si ale seznam kanálů zobrazovaných na tlačítku OK neomezí, takže je to někdy pokus/omyl. V průběhu nahrávání nás také nepustil do EPG.

Volně přehratelné záznamy se ukládají do adresáře „HBPVR“ tak říkajíc na jednu hromadu. Nicméně jsou alespoň lépe pojmenovány, takže očekávejte něco ve stylu „CT__D_art_HD_T2-17052021-1427-.mts“.

A z toho už přece jen něco vyčtete.

VLC Player ohlásil MPEG-H, Part 2/HEVC, včetně např. titulků. Médium je set-top box schopen naformátovat sám (FAT32, nebo NTFS), informace o rychlosti, resp. vhodnosti k nahrávání vám už ale nesdělí.

Nastavení pro externí titulky v multimédiích. Není toho mnoho, ale fungovalo to. Čeština se volila automaticky.

Výborné fotografie i video z USB, a to včetně DivX a externích titulků

Správce souborů je jednoduchý, video se nejprve ukáže v náhledovém okénku a následně musí být ručně zvětšeno. Pohyb zajišťují obvyklé kurzorové klávesy, OK soubor spustí.

Kompatibilita je nejnižší u muziky, kde se přehrál pouze formát MP3, u fotografií je to pak výrazně lepší (JPG, GIF, BMP, PNG) a u videa vás překvapí výborné externí titulky ve třech velikostech s nastavením barvy a pozadí.

Česká znaková sada sice vybrat nejde, ale set-top box vždy s automatickým výběrem uspěl. Navíc je kompatibilita na vynikající úrovni. DivX 5 i XviD, řada MPEG-4 i soubory s kompresí H.264 i HEVC. Strong zvládl i nahrávku z BBC s tokem kolem 8 Mb/s v H.264 (TS). Nepřehrány tak zůstaly především videa s AVCHD a BDAV (M2TS).

Jaký je? Pro běžné používání i přehrávání multimédií výborný

A slušný je i pro občasné nahrávání. To je sice otevřené a vypadá, že nahrává kompletní datový proud, ale vše se ukládá do jediného adresáře a přehlednost není nejlepší. Není sice limitováno souborovým systémem, protože vedle FAT32 můžete použít i NTFS, ale počítejte s tím, že si box neomezí seznam kanálů, takže někdy budete trochu tápat kam se vlastně během nahrávání můžete přepnout. Naštěstí ale u nás vždy zafungovalo upozornění (něco jako „nahráváte, sem se přepnout nejde…“), takže to vypadá, že není čeho se obávat.

Multimédia sice používají trochu primitivní souborový manager, ale s výjimkou muziky je kompatibilita na překvapivě vysoké úrovni, takže si užijete i tady, a to včetně externích titulků.

Strong SRT 8213 je sice plně plastový, ale nijak moc se nehřál ani po pěti, šesti hodinách provozu a díky své koncepci bude ideální jako univerzální záležitost pro převážení na chatu či chalupu, pokud to tedy ještě takto děláte. Uplatní se ale všude tam, kde je málo místa (dětský pokoj), nebo kde vyžadujete skrytou instalaci.

Hodnocení

  • PRO: rychlé EPG, zajímavá kompaktní koncepce včetně SCART, pohodlná instalace i s napájením antény, výborné ovládání (jen musíte přijít na přepínání na rozhlasové stanice), výtečná kompatibilita u většiny multimédií, ale…
  • PROTI: …nabíhají do náhledového okénka a musejí se ručně zvětšovat, jednoduchý správce souborů

Štítky